Neobmedzená drzosť mainstreamu - totálna ignorácia prezumpcie neviny a svojvoľné obvinenia neodsúdených
04 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Médiá hlavného prúdu na Slovensku už dávno prestali robiť svoju robotu, informovať, a pustili sa do "veľkej politiky". Uzurpovali si právo rozhodovať o nej, tvoriť ju, formovať ju. Stali sa tieňovým centrom moci, našťastie primitívne hlúpym a amatérskym. Nie je však neobvyklé, ak píšu obžaloby, určujú tresty a rozhodujú o vine a nevine. Aj túto právomoc si privlastnili, hoci prináleží iba orgánom činným v trestnom konaní a súdom. Podľa Ústavy SR. S tou si však mainstream vytiera - viete čo.

V konečnom dôsledku ich snaha o spravodlivosť z ich pohľadu (teda, likvidáciu všetkého a každého, kto sa im nejak nehodí, alebo, naopak hodí na hrubú manipuláciu faktov)  porušovaním zákonov vyznieva veľmi tupo a prízemne. Najnovší príklad takejto podlosti zaznamenala stránka Svet médií, ktorá sa na sociálnych sieťach zaoberá napríklad aj žurnalistickou etikou. (Ktorá, pravda, kazateľom jedinej mediálnej pravdy a prípustného názoru v profesionálnej práci nijak neprekáža.)

"DENNÍK N ZAVÁDZAL A PORUŠIL VLASTNÝ KÓDEX"

Tento citát skupiny Svet médií je naoizaj veľavravný. tak teda, korektne citujme Svet médií: "Progresívny denník vo svojej krátkej, ale pomerne dobre sledovanej rubrike Minúta po minúte, priniesol správu o plánovanej eskorte obvineného Tomáša Rajeckého zo Španielska na Slovensko. Faktom však je, že muž známy z takzvaných mafiánskych zoznamov, doposiaľ nebol právoplatne odsúdený, a už vôbec nie pre založenie, zosnovanie či podporovanie zločineckej skupiny. Denník N teda v tomto prípade prejudikoval jeho vinu, čím sa dostal do rozporu s vlastným etickým kódexom, na ktorý sa na svojom webe odvoláva."

Reprofoto FB (@Svet médií) | Zavádzanie

Nielen zavádzanie, ale aj navádzanie

Podľa reprofotografie vyššie, ktorej zdrojom je FB (@Svet médií) stránka usudzuje, že "autor krátkej správy navyše uvádza, že Rajecký je posledným z mafiánskej fotografie Borisa Kollára, ktorý ešte nie je odsúdený. Takéto tvrdenie je však zavádzajúce, pretože čitateľ môže nadobudnúť dojem, že okrem šéfa gangu takzvaných Piťovcov bol právoplatne odsúdený aj predseda parlamentu..." Koniec citátu konštatovania zo stránky Svet médií na sociálnej sieti.

Jan Hus by sa čudoval

Zostáva už len dúfať, že médiá tohto typu a prístupu ku kódexu novinára nezačnú vysielať "livestreamy" z upaľovania na hraniciach, tak, ako za čias známeho kazateľa v Kostnici. Zámerom tohto článku bola potreba poukázať na ešte stále nezrušenú prezumpciu neviny na Slovensku, aj keď ministerka spravodlivosti už navrhuje dlhoročné tresty väzenia za názory.

(Medzititulky red. HD.)

Jozef Lenč: Dobrá správa pre opozíciu
"Keď zbytoční ľudia, zvolajú zbytočnú tlačovku, tak ju nazvú Dobré správy nesmú zanikať," píše politológ Jozef Lenč a reaguje na tlačovú besedu premiéra Edurda Hegera (OĽaNO). Jozef Lenč nazýva Hegera hovorcom vlády, ktorý keď sa podľa neho postaví... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

_________________
Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD

Jozef Lenč: Dobrá správa pre opozíciu
"Keď zbytoční ľudia, zvolajú zbytočnú tlačovku, tak ju nazvú Dobré správy nesmú zanikať," píše politológ Jozef Lenč a reaguje na tlačovú besedu premiéra Edurda Hegera (OĽaNO). Jozef Lenč nazýva Hegera hovorcom vlády, ktorý keď sa podľa neho postaví... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová