Jozef Banáš o tom, ako budovať silný štát
04 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Jozef Banáš, politik, diplomat a spisovateľ, často dostáva otázku, čo by povedal Tomáš Baťa na to, čo sa deje na Slovensku. Ako odpoveď nám ponúka čítanie z knihy Som Baťa. Dokážem to.

Hospodárska kríza

"To, čo práve prebieha, je hospodárska kríza. Podľa mňa je príčinou krízy predovšetkým morálna bieda," číta J. Banáš: "Neverím v prelomy žiadnej hospodárskej krízy samy od seba. To, čomu hovorievame hospodárska kríza je iné meno pre mravnú biedu."

To je príčina

"Hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je mnoho ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok treba sanovať peniazmi. Hrozím sa dôsledku tohoto omylu. V postavení, v ktorom sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie." Cituje Banáš Baťovu knihu.

Triáž - ako to vyzerá v slovenskej praxi
Nedávno sme písali o tom, čo vlastne triáž je a ako funguje vo všeobecnosti, čo jej predchádza, kedy sa robí a ako ju vidia odborníci. Triáž je mnohokrát rozhodnutie, kto prežije. Vďaka Topkám poznáme už aj "bodovanie rôznych diagnóz. Rozhoduje... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

"Potrebujeme mravné stanoviská

K ľuďom, k práci a k verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nevyhadzovať hodnoty za nič, nevydierať pracujúcich. Najvznešenejšou úlohou vedúcich osobností krajiny a štátu je prebudiť a uvoľniť životné sily obyvateľstva a riadiť tieto sily tak, aby pomáhali sebe aj štátu na ceste k blahobytu." pokračuje v čítaní spisovateľ.

Najhorší hospodársky systém

Ten je podľa Baťu prídelové hospodárstvo. "Štát najskôr vezme obciam peniaze a starostovia týchto obcí potom behajú po úradoch a ponížene prosia o prídel na krytie svojich potrieb. Preto sa potom v samosprávnych rozpočtoch podvádza, umelo sa zvyšuje schodok, aby tak zvýšili svoj príjem."

Psychológovia z VÚDPaP vydali vyhlásenie k zatváraniu škôl v okresoch
Psychológovia z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie nesúhlasia s plošným zatváraním škôl na úrovni okresov a upozorňujú na dlhodobý negatívny dopad takéhoto rozhodnutia na psychický stav detí. Prinášame ho v úplnom znení... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Tento systém ničí charaktery

"Pretože," cituje Banáš Baťu: "najlepším starostom, alebo politikom nie je najlepší hospodár, ale ten, kto vie najúspešnejšie ohýbať chrbát. Takto silnú obec, silný štát nevybudujeme, pretože nebudujeme to najdôležitejšie, čo štát potrebuje - silného a sebavedomého občana." 

Chcete nám pomôcť?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.