Život v Bratislave je drahší ako v Dubaj alebo v Prahe
03 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Portál Refresher, zverejnil rebríček najdrahších miest na svete s odvolaním sa na britskú analytickú spoločnosť Economist Intelligence Unit. Prvenstvo drží izraelské mesto Tel Aviv. Predbehol tak Paríž, Hongkong dokonca aj New York, ktoré už nie sú najdrahšími mestami na svete. Ako obstálo hlavné mesto Slovenska?

Hodnotenie prebiehalo na základe porovnávania cien približne 200 konkrétnych výrobkov a služieb v 173 mestách na celom svete, pričom sa na konečnom zúčtovaní najdrahších miest sveta podpísala aj pandémia a v konečnom dôsledku aj vlna zdražovania.

Práve aktuálna ekonomická situácia krajín súvisiaca s COVID om vyšvihla niektoré krajiny na vyššie priečky ako to bolo vlani.

So svojou analýzou prišla aj televízia CNN, podľa ktorej zlacnela napríklad obľúbená turistická destinácia Rím, kde klesli ceny oblečenia aj potravín, podobne sa tak stalo aj v Bangkoku. Naopak, zdraželi napríklad Praha, Viedeň, ale aj Bratislava, ktorá je podľa indexu EIU drahšia ako Dubaj či Budapešť.  

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/02/strazili-a-ukradli-im-stihacku

Čo je prekvapivý fakt na čelo najdrahších miest strednej a východnej Európy, sa dostalo práve naše hlavné mesto Bratislava. Ktoré predbehlo aj také mestá ako Moskva. Pomer cien produktov a služieb a miezd je totiž menej priaznivý. 

Správa prináša aj zoznam najdrahších miest sveta : 

1. Tel Aviv (Izrael)

2. Paríž (Francúzsko)

3. Singapur (mestský štát)

4. Zürich (Švajčiarsko)

5. Hongkong

6. New York (USA)

7. Ženeva (Švajčiarsko)

8. Kodaň (Dánsko)

9. Los Angeles (USA)

10. Osaka (Japonsko)

Ani tak politicky ostrieľaný matador ako exprezident Klaus si netrúfol komentovať Čaputovej desivý výrok na adresu Slovenska
Exprezident Českej republiky Václav Klaus povedal úplne zreteľne, aj keď veľmi diplomaticky a mimoriadne neochotne v podstate to, že "Čaputová nie je normálna prezidentka". Z doslovného donútenia moderátora istej českej televízie tak reagoval na... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Ivan Brožík