Nórsko chce zlepšiť vzťahy s Ruskom, spojenci nech sa držia ďalej
03 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Nová nórska vláda na čele s premiérom Jonasom Gahr Støreom varovala spojencov v NATO, aby držali lietadlá a lode ďalej od nórsko-ruských pohraničných oblastí. Informácie priniesli prvnizpravy.cz.

Ako uviedla aj nórska ministerka zahraničia Anniken Witfeldtová na summite NATO v Lotyšsku, nová vláda chce, aby si spojenci udržovali určitú vzdialenosť od nórsko-ruských pohraničných regiónov. Dve kolá britských a amerických námorných cvičení v Barentsovom mori v roku 2020 pritiahli pozornosť, dotkli sa ruskej ekonomickej zóny.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/03/rusko-ma-konat-radikalne

„Pre Nórsko je dôležité mať vojenskú prítomnosť blízko nás. Ale podľa nás v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc bude lepšie, keď si poradíme sami s pomocou nórskych lietadiel. To je pre nás veľmi dôležité,“ zdôraznila Witfeldtová. Poznamenala, že o tomto bude diskutovať s britskými a americkými kolegami.

Bývalý šéf operačného veliteľstva nórskych ozbrojených síl Rune Jacobsen opakovane prehlásil, že Oslo „sa snaží svojim partnerom povedať, že Nórsko je NATO severu“: „Rusi sú zvyknutí na nórske lietadlá a lode v Barentsovom mori. (...) Chceme, aby to tak zostalo i v budúcnosti, aby východne od Anneuil neleteli americké prieskumné lietadlá, ale naše vlastné.“ 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/02/rusko-zlikvidovalo-americku-vojensku-druzicu

Vojenský expert podplukovník Turmod Heyer zdieľa rovnaký názor. Podľa nehu leží časť  zodpovednosti za to, že Rusko začalo posilňovať obranu na severu pri Nórsku na nórskych úradoch.

Støreho vláda uviedla, že sa chce pokúsiť zlepšiť vzťahy s Ruskom na severe, komunikovali už s premiérom a s ruským ministrom zahraničia Sergejem Lavrovom.

„Pre Nórsko je dôležité udržovať rovnováhu medzi politikou zastrašovania a politikou pokoja,“ zhrnula Witfeldtová.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/01/rusko-stavia-urychlene-nove-ponorky