Ľudia môžu byť už teraz vyhynutým kráčajúcim druhom
04 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Koniec života na Zemi je v istom bode vývoja planéty nevyhnutný. Niektorí odborníci si však myslia, že koniec ľudskej populácie môže nastať ešte skôr, ako si myslíme. Už do konca tohto storočia by totiž celú svetovú populáciu mal zastihnúť nevyhnutný úpadok. Na tému sa pozrel startitup.

Nedostatok genetických variácií, klesajúca pôrodnosť či znečistenie a stres spôsobený súčasným spôsobom života, sú niektoré z faktorov, ktoré prispejú k urýchleniu konca ľudskej populácie – aspoň tak si to myslí svetovo uznávaný paleontológ a skúsený editor prestížneho žurnálu Nature Henry Gee.

Preľudnenie planéty už nehrozí

Katastrofické predpovede Gee zdôvodnil logickými a presvedčivými argumentmi. Hoci hrozba vyhynutia ľudstva jadrovými zbraňami klesla, vzrástlo mnoho iných nežiaducich vplyvov. Preľudnenie planéty trápilo ľudstvo mnoho rokov. Dnes sa zdá, že trend vývoja bude skôr opačný.

I keď aktuálne prognózy rastu počtu obyvateľov sa mierne odlišujú, vo všeobecnosti sa všetky zhodujú v tom, že v približne polovici tohto storočia dosiahne populačný rast svoj vrchol, po ktorom nastane prudký pokles. Podľa dostupných informácií by dokonca už v roku 2100 mala mať planéta Zem menej obyvateľov, ako má v súčasnosti. Gee pritom vychádza z faktu, že už teraz má množstvo krajín „pôrodnosť hlboko pod úrovňou úmrtnosti.“

Putin žiada od NATO záruky, že sa prestane rozširovať na východ
Kremeľ bude od Západu žiadať záruky, že NATO nebude rozmiestňovať svoje vojenské sily a techniku v blízkosti ruských hraníc a že sa nebude ďalej rozširovať smerom na východ. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | tasr

Druhu Homo sapiens hrozilo vyhynutie niekoľkokrát

Paleontológ tiež zdôrazňuje, že druh Homo sapiens bol po väčšinu svojej existencie natoľko vzácny, že bol blízko svojho vyhynutia už niekoľkokrát. Ďalším problémom je aj nedostatok genetických variácií Homo sapiens. „V niekoľkých skupinách divých šimpanzov je viac genetických variácií, ako v celej ľudskej populácii,“ objasňuje Henry Gee.

Okrem uvedených problémov odborník kladie dôraz na to, že upadá kvalita ľudských spermií, čo pravdepodobne vedie aj k nižšej pôrodnosti. Netreba však zabúdať ani na každodenný stres, ktorý by mohol byť spôsobený aj tým, že sme neustále obklopení cudzími ľuďmi, žijeme natlačení na sebe.

Ničenie biotopov

Ten najväčší problém však Henry Gee vidí v niečom čo nazýva „Extinction Debt“, čo je v podstate vyhynutie druhu v dôsledku istých udalostí, ktoré sa odohrali v minulosti. Tento „dlh“ vzniká v dôsledku časového oneskorenia negatívnych dopadov na daný druh. Negatívne dopady sú najčastejšie spôsobené udalosťami ako je napríklad zničenie biotopu a pod. Vzhľadom na to, že ľudia prakticky zaberajú takmer celú planétu pre seba, tento fakt je akýmsi posledným „klincom do rakvy“ na základe ktorého sa paleontológ domnieva, že Homo sapiens môže byť už teraz prakticky vyhynutým kráčajúcim druhom.

Proroctvo Baby Vangy na rok 2022
Baba Vanga zomrela ako 85 ročná v roku 1996 a z jej proroctiev sa odvtedy stali legendy. Dnes už asi nik nedokáže, koľko z toho, čo sa jej pripisuje, naozaj predpovedala a čo sa jej len pripisuje. Pluska si však posvietila na jej proroctvo pre... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!