V Nitre sa včera začal súd s Holanďanom, ktorý priviezol takmer 1,5 tony drog
01 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Na Okresnom súde Nitra sa včera (30.11.) začal proces s občanom Holandska Leonom V., stíhaného za obzvlášť závažný drogový zločin. Z Mexika ku nám priviezol pervitín za desiatky miliónov eur, píše My Nitra

Pervitín v priemyselnom parku

Veľké množstvo drog tam našli v máji 2020. Jeden páchateľ v tejto veci bol odsúdený, uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa slov My Nitra Leon V. trvá na tom, že je nevinný. Na súd ho s putami na rukách a nohách priviedli traja ozbrojení príslušníci Väzenskej a justičnej stráže.

Bez verejnosti

Tá musela odísť minimálne v časti výpovede obžalovaného a svedka a to "z dôvodu bezpečnosti". A tak zostali na chodbe aj rodičia Leona V. Tí pricestovali, aby ho podporili, keďže veria v jeho nevinu.

V Košiciach hrozí výbuch sila plného škváry
Dnes (30. 11.) podvečer vypukol požiar v areáli Teplárne Košice. Na mieste podľa denníka Korzár zasahujú hasiče z Požiarnickej a Teplárenskej ulice. Požiar sa snažia dostať pod kontrolu spolu so zamestnancami teplárne. Potrebujú predísť... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Za akých okolností sa pojednáva neverejne

My Nitra citujú Trestný zákon, podľa ktorého "Verejnosť na hlavnom pojednávaní môže byť vylúčená len vtedy, ak by verejné prejednávanie veci ohrozilo tajomstvo chránené osobitným zákonom, verejný poriadok, mravnosť alebo bezpečnosť alebo ak to vyžaduje iný dôležitý záujem obžalovaného, poškodeného, jeho blízkych osôb alebo svedkov. Verejnosť musí byť vylúčená počas výsluchu agenta a ak ide o ochranu utajovaných skutočností. Verejnosť možno vylúčiť aj na časť hlavného pojednávania."

Obhajca z Holandska.

„Som tu, aby som podporil môjho klienta a zároveň aby som dohliadal na dodržiavanie európskeho práva – či sú dodržiavané podmienky, za ktorých bol vydaný zo súdu v Amsterdame,“ povedal ešte pred otvorením pojednávania. Jeho vyjadrenie prekladala tlmočníčka. Holandský obhajca má viaceré výhrady. Hovorí, že táto vec je postavená z 80 alebo 90% na svedectvách (medzitým odsúdeného) spoluobvineného Franka R. 

Kritika obhajcu

„Uzavrel dohodu. Predtým, ako bol vynesený rozsudok, mal možnosť poradiť sa desať minút medzi štyrmi očami s prokurátorom, čo je podľa mňa základné porušenie európskeho práva. Toto je z môjho pohľadu neprijateľné,“ kritizoval obhajca. Zarážajúce je podľa neho aj to, že sa odsúdený a prokurátor oslovujú krstnými menami.

Kto si podľa politológa zvykol vydierať koalíciu najčastejšie?
Pluska pre nás zisťovala, ktorý politik vedie v pomyselnom rebríčku tých, ktorí vydierajú koalíciu svojim odchodom. Pravdou totiž je, že toto je vláda, ktorej členovia s odstupujúcim dekrétom navštevovali prezidentku najčastejšie. Národný... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Výhrady pri vydaní

Leona V. a Franka R. dopravili na Slovensko vlani na jeseň. Holandské kráľovstvo oboch mužov vydalo s výhradou – v prípade uznania viny sa má u nich aplikovať trest podľa holandského práva. Ten je podstatne nižší ako u nás. Frank R. si tak má podľa právoplatného rozsudku odsedieť deväť rokov. Trest si chce odpykať v Holandsku. Na transport čaká, pretože ako svedok má vypodveať v kauze Leona V.

Viacerí cudzinci

Podľa obžaloby boli do obchodu s pervitínom zapojení viacerí cudzinci. Po Mexičanovi a dvoch Holanďanoch je vyhlásené pátranie. Štvrtý medzitým zomrel. členovia gangu si vymenili tisíce správ cez takmer neznámu sociálnu sieť, kde sa im do chatu infiltrovala polícia. Redakcia My Nitra má komunikáciu k dispozícii. Získali ju na základe medzinárodnej justičnej spolupráce od Francúzov,“ povedal pred časom hovorca nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslav Maček.

Pervitín ešte nezlikvidovali

Takmer poldruha tony drogy sa nachádza na utajenom mieste a zničiť ho plánujú po vynesení rozsudku aj nad Leonom V. Jednou z možností je, že tak urobia v spaľovni v Dusle Šaľa za prísnych bezpečnostných opatrení. V rozsudku nad Frankom V bola hodnota drog vyčíslená na takmer 75 miliónov €.  „Je to 78-percentný koncentrát, ktorý bol určený na ďalšie riedenie. To znamená, že jeho cenu pokojne môžeme vynásobiť minimálne číslom dva,“ povedal zdroj.

Obdarujme cez tieto Vianoce aj slovenských drobných výrobcov
Ak čakáte nejaký "hejt" na nadnárodné spoločnosti predávajúce stavebnice, bábiky, či elektronických gigantov, tak sa nedočkáte. Pravdou však je, že tie bez vašich pár desiatok eur, za ktoré chcete nakúpiť darčeky, prežijú. Lockdown - čo to... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Zásielka určená pre Austráliu

Na zásielku upozornili Chorváti, ich colné orgány. Drogu do Nitry priviezol kamión v nádržiach. Tu ju mali precliť a ďalej mali smerovať do Austrálie.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD