Juraj Šeliga verejne sfúkol Máriu Kolíkovú ako sviecu na torte - a oprávnene!
01 | 12 | 2021 I Ivan Brožík
Na webe HD býva skôr smutným zvykom, že Juraja Šeligu podrobujeme kritike. Výnimka však potvrdzuje pravidlo a nastal čas spravodajsky ju spraviť. Dávame poslancovi palec hore za jeho status na sociálnej sieti s titulkom "Opäť nové skutkové podstaty? Chceme trestať, trestať, trestať?"

"Dnes bolo začaté medzirezortné pripomienkové konanie k novele Trestného zákona, zákona ktorý upravuje, čo je a čo nie je v našej krajine trestné. ...Na úvod chcem povedať, že som mierne sklamaný, pretože som očakával, že novela Trestného zákona pôjde cestou plošného znižovania drakonických trestov a tak modernizáciou nášho Trestného zákona."Začína kriticky svoj status Juraj Šeliga.

Prevratné vystúpenie v Europarlamente: Nenechám sa degradovať na pokusného králika! (Christine Andersonová) (VIDEO)
Názor Christine Andersonovej (bezpressu.news) Europoslankyňa Christine Andersonová sa vo svojom vystúpení v Európskom parlamente ostro ohradila proti snahám „politických elít“ presadiť povinné očkovanie proti COVIDu-19. A čo vlastne... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nerozumie Šeliga, nerozumieme ani my

"Totižto Slovenská republika má jedny z najprísnejších trestov v rámci Európskej únie. Až na pár výnimiek, sa to nedeje. Dlhoročné väzenie má byť naozaj za vážne trestné činy, ochranu verejného záujmu vieme dosiahnuť aj kombináciou väzenia, alternatívnych trestov, a najmä prevenciou. Každý, kto bol vo väzení vám povie, že tam sa človek nepolepší, to musí prežiť. Česť výnimkám.

"Nerozumiem, prečo opäť hľadáme novú skutkovú podstatu, ako ľuďom zapchať ústa, hoc aj šíria hlúposti." Ide k podstate Juraj Šeliga.

Hoaxy nie, tresty za ne tiež nie

"Odsudzujem akékoľvek nenávistné prejavy a nerozumiem ľuďom, ktorí šíria hoaxy. No zároveň som hlboko presvedčený, že sloboda slova je mimoriadne vzácna a citlivá vec, nie je bez hraníc, ale náš trestný poriadok už pozná skutkové podstaty, ktoré chránia verejný záujem a my namiesto toho, aby sme ich aplikovali, opäť vytvárame nové. Koľko poznáte ľudí, ktorí boli odsúdení za trestný čin “Šírenia poplašnej správy”? Nepoznáte, pretože neboli! Pri všetkej úcte k navrhovateľom, nová skutková podstata je marketingom a zásahom do slobody slova, ktorý môže byť v konečnom dôsledku zneužitý ako nástroj proti politickým oponentom… Dezinformáciám sa nedá zabrániť tak, že zavrieme ľudí do väzenia. Liek na dezinformácie sú informácie a vzdelanie, nie väzenie. Nová skutková podstata v tejto vypätej dobe nič nevyrieši." Tvrdo oponuje svojej bývalej straníckej kolegyni a ministerke spravodlivosti Juraj Šeliga.

Uvažujme ako ľudia!

"Som rád, že pracujeme s trestom domáceho väzenia (zvýšenie hornej hranice trestnej sadzby na 10 rokov), obávam sa však, že vzhľadom na našu judikatúru a prax trestných súdov, by tento trest, resp. možnosť jeho uloženia mala byť upravená podrobnejšie. Toto bude iste predmetom medzirezortného pripomienkovania. Rovnako sa prikláňam k tomu, aby sme sa začali rozprávať o tom, čo ideme robiť napr. s trestom pre tehotné ženy alebo ženy s malým dieťaťom."

"Protesty a vyhrážky pred domami lekárov, hygienikov vieme postihnúť už dnes prostredníctvom skutkovej podstaty “Nebezpečného vyhrážania.” Opäť len zopakujem, som presvedčený, že na všetko protiprávne konanie sa nedá vymyslieť osobitná skutková podstata."

Pojmy a dojmy


Juraj Šeliga vecne a konštruktívne pokračuje: "Trestný čin ohovárania by sme mali a mohli vypustiť. V moderných trestných kódexoch takéto trestné činy nepoznajú....Niektorým novým skutkovým podstatám nerozumiem (napr. Výroba a držba prostriedkov určených na prekonanie zabezpečenia, Ohrozenie a poškodenie životného prostredia), ale to musí byť predmetom ďalšej verejnej diskusie." dodáva do diskusie poslanec Šeliga.

"Akokoľvek však verejná diskusia je na to, aby sa diskutovalo, preto vás smelo pozývam, aby ste sa zapojili. Predložený materiál nájdete na tomto linku:

 

GP Maroš Žilinka podal podnet, či sú vyhlášky ÚVZ v súlade so zákonom. Verdikt je známy
Generálny prokurátor Maroš Žilinka podal podnet na Ústavný súd, ktorý rozhoduje, či je vydávanie vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva v súlade s ústavou. Informáciu priniesol portál televízie TA3. Známy je už aj verdikt Ústavného súdu. O... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová