Š. Hamran - Najväčšími porušovateľmi opatrení sú členovia Voľnej zóny
30 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

"Situácia je vážna, preto sme sa na Prezídiu PZ rozhodli komunikovať naše kroky cez médiá, Tak môžeme posúvať dôležité informácie verejnosti." Povedal to dnes na úvod tlačovej besedy Štefan Hamran, dočasný prezident Policajného zboru SR.

Ľudia z konzília si zaslúžia dôveru

Doba je ťažká pre všetkých našich spoluobčanov, čo chápeme a vnímame aj pri vykonávaní našich kontrol." uviedol Hamran a pripomenul, že policajti trávia vonku v uliciach. Ako pripomenul, je nevyhnutné, aby v tomto čase PZ vykonával intenzívny dohľad nad dodržiavaním protipandemických opatrení. Tie neboli nastavené PZ, ale tými najlepšími odborníkmi, ktorými naša spoločnosť disponuje. Ako Š. Hamran podotkol, "sú to ľudia, ktorí si zaslúžia dôveru, lebo sa venujú svojej práci niektorí aj desiatky rokov."

Katastrofa v Bratislavskom kraji menom Arriva: Trpezlivosť dochádza Drobovi, primátorom i starostom!
Trpezlivosť konečne pretiekla nielen obyvateľom Bratislavského kraja, ale aj ich voleným zástupcom! Nový autobusový dopravca Arriva v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) má problémy od prvého dňa. A podľa všetkého sa každým dňom iba... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Negatívne vnímanie polície

Keď sa podľa tvrdenia Š. Hamrana začalo dariť postupne budovať dôveru v policajný zbor, sú kontroly policajtov veľmi negatívne vnímané. "Práve my sme tí, na pleciach ktorých stojí zodpovednosť za vynucovanie všetkých tých nevyhnutných a nenahraditeľných opatrení." pripomenul Š. Hamran.

Inej cesty niet

Podľa Hamranových slov drvivá väčšina ľudí pochopila, že dodržiavať odborníkmi nastavené opatrenia a byť zaočkovaný, je nevyhnutnosť. Pripomenul, že podľa odborníkov niet inen cesty ako u nás, tak ani vo svete. "My, PZ, musíme dohliadať na to, aby tieto opatrenia boli striktne dodržiavané."

Úzka skupina ľudí sa však domáha svojich práv

Prezident PZ však naráža aj na týchto ľudí a pripomína, že "absolútne zabudli na svoje povinnosti a vôbec nerešpektujú občiansku zodpovednosť." Tu Š. Hamran prízvukoval, že tam, kde to ide, uplatňujú hlavne preventívne opatrenia. "Ale tam, kde to nepôjde," upozorňuje prezident PZ, "budeme uplatňovať represívne opatrenia." 

Advokát Ribár - mladá matka neuvidí svoje dieťa sedem rokov, kým úplatní kajúcnici si behajú po slobode
Mladá žena - matkabola odsúdená za "bežnú" trestnú drogovú činnosť na sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne. V čase, keď sa činu dopustila, mala 19 rokov. Jej prípad zaujal aj právnikov z OZ Za právny štát. Nižšie tresty Podľa Martina Ribára,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Trochu štatistiky

Za posledný týždeň 12 tisíc policajtov skontrolovalo cez 33 tisíc občanov, pri čom zistili cez osemsto protiprávnych konaní. Väčšinou priestupky a iné správne delikty. "Najčastejšie šlo o porušenie zákazu vychádzania, porušenia zákazov otvorenia prevádzok, nenosenie rúška a porušenie lekárom stanovenej karantény," konkretizuje prezident PZ najčastejšie protiprávne konania. Tie boli riešené spravidla v blokovom konaní.

Vždy prihliadajú na závažnosť priestupku

okrem iných faktorov, ktoré Š. Hamran vymenoval. V tejto súvislosti pripomenul, že represívne opatrenia sú absolútne na mieste u ľudí, ktorí sa správajú arogantne, odmietajú opatrenia, dokonca sú agresívni. Ako príklad uviedol útok na prof. Jarčušku s tým, že takéto prejavy PZ SR akceptovať nebude a bude aktérov takýchto činov stíhať. Tiež pripomenul čerstvý prípad prevádzky voľnej zóny, kde "si majiteľ robí dobré ráno zo všetkých protipandemických opatrení. Jeho prevádzka bola na 30 dní uzatvorená, neakceptoval to. Príslušníci PZ mu na mieste uložili najvyššiu možnú pokutu - 5 tisíc eur. Dotyčný to odmietol a tak podnet policajti postúpili na patričný úrad, odkiaľ podnikateľovi hrozí pokuta 20 000 €." 

S Voľnou zónou sa treba vysporiadať!

Š. Hamran tiež sľúbil, že PZ sa zameria na prevádzky Voľnej zóny a "Vysporiadame sa s nimi podľa vopred pripraveného plánu. Tieto prevádzky sú z nášho pohľadu neakceptovateľné." 

V rámci NAKA pracovná skupina

Tá bude chrániť aj policajtov, aj zástupcov napríklad protipandemického konzília pred atakmi. "Skupina bude monitorovať sociálne siete, bude sledovať nenávistné prejavy a či tam dochádza k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu." oznámil na TK Š. Hamran a upozornil, že ak to tak skupina vyhodnotí, budú tieto prejavy stíhať. 

Ak prilietate z týchto krajín, od zajtra vás čaká povinná karanténa
Od zajtra, 1. 12. bude pre osoby, ktoré na Slovensko prídu z niektorých krajín, karanténa povinná. Zoznam krajín zverejnili Topky. Platí pre všetkých "Bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Na záver poďakovanie

zdravotníkom, ale aj policajtom, ktorí v týchto náročných časoch chránia všetkých občanov, ale najmä najzraniteľnejšiu skupinu ľudí - seniorov.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD