Pozor pri kúpe vianočných darčekov
30 | 11 | 2021 I Norbert Pančík

Ako píše denník pravda v uplynulom roku stúpol záujem o kúpu vianočných darčekov cez internet z dôvodu, že kulminovala druhá vlna pandémie a ľudia zväčša zostávali doma a z domu aj pracovali. Do kamenných obchodov a prevádzok sme, s výnimkou nákupov tovarov pre každodennú spotrebu, chodili len minimálne. Ponúkame vám zopár užitočných rád ako nenaletieť podvodníkom. Pokiaľ budete dodržiavať jednoduché pravidlá, určite sa online nakupovania darčekov nemusíte obávať.

Opäť to vyzerá tak, že v tomto roku bude situácia podobná no s tým rozdielom, že kulminovať bude už tretia vlna covidovej pandémie. Preto množstvo ľudí dá aj kvôli vlastnej bezpečnosti ako aj bezpečnosti svojich najbližších aj teraz prednosť online nákupu vianočných darčekov. A to sa budú snažiť zneužiť rôzni podvodníci a špekulanti. Ako na nich? Stačí dodržiavať rady pri ktorých dokážete riziko, že pri nákupe cez internet vás niekto pripraví o peniaze, znížiť na úplné minimum.

Využívajte jednorazové čísla platobných kariet

Ľudia sa v prvom rade boja, že ich platobná karta, presnejšie údaje z nej, ktoré sa pri platení tovaru objednaného cez internet zadávajú, môžu byť zneužité a dostanú sa do rúk nepovolaným. Nie každý to využíva a pritom je to celkom jednoduché – v detaile vašej platobnej karty si zvolíte „Internetová platba“ a vygenerujete jednorazové číslo, ktoré využijete na platbu. „Platba pomocou generovania jednorazového čísla platobnej karty patrí k najbezpečnejším, je jednoduchá a rozhodne ju odporúčame “ .

Chystá sa rekonštrukcia údajnej samovraždy Milana Lučanského. Zúčastniť sa má aj TÁTO osoba
O pár dní bude presne rok, kedy malo dôjsť k údajnej samovražde Milana Lučanského. Dodnes nie je ukončené vyšetrovanie tohto úmrtia. Ešte stále prebieha analyzovanie svedeckých výpovedí, či znaleckých posudkoch lekárov. Rekonštrukcie sa podľa... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Za tovar neplaťte, ak je „na ceste“

V tomto prípade platí klauzula, že za doručenie tovaru platíte iba pri jeho objednaní, pri jeho prevzatí alebo je v cene tovaru. Nikdy nie, ak je „na ceste“. Akákoľvek iná možnosť je podozrivá a určite pri nej zbystrite pozornosť.

Pozor na „naliehavé“ správy, maily a hovory

Keďže darčeky budeme mnohí nakupovať v najbližších týždňoch cez internet častejšie, je možné , že sa stretneme s ďalším druhom podvodu. Môže vás kontaktovať podvodník, ktorý sa vydáva za pracovníka banky. Cez email alebo prostredníctvom priameho telefonátu vám oznámi, že určitá transakcia nebola vykonaná, alebo že na vašom účte nastala podozrivá aktivita a je preto preventívne zablokovaný. Pre jeho odblokovanie alebo overenie transakcie je potrebné zadať prihlasovacie údaje do internet bankingu, slúžiace zároveň na overenie vašej totožnosti. V tomto prípade banka od vás citlivé prihlasovacie údaje nikdy nebude žiadať ani cez mail, ani cez SMS. Ak takúto správu dostanete, ignorujte ju a neklikajte na žiadne odkazy, ktoré obsahuje.

Advokát Ribár - mladá matka neuvidí svoje dieťa sedem rokov, kým úplatní kajúcnici si behajú po slobode
Mladá žena - matkabola odsúdená za "bežnú" trestnú drogovú činnosť na sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne. V čase, keď sa činu dopustila, mala 19 rokov. Jej prípad zaujal aj právnikov z OZ Za právny štát. Nižšie tresty Podľa Martina Ribára,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Kódy na aktiváciu Apple Pay/Google Pay nikdy nezdieľajte 

Ak od vás podvodník nejako získal údaje z platobnej karty, vie ju zneužiť pri online nákupoch, ale nedokáže ňou platiť v „kamenných“ obchodoch, pretože kartu fyzicky nemá. Môže si ju však skúsiť pridať do vlastného mobilu a zaplatiť potom v obchode ním, napríklad cez Apple Pay alebo Google Pay. Keďže tento proces je chránený dvojfaktorovou autentifikáciou, dokáže tak spraviť iba s vašou aktívnou účasťou. To znamená, že vám na mobil príde informácia o tom, že „je vyžadovaný jednorazový aktivačný kód pre pridanie debetnej karty“. Niektorí ho zadajú v domnienke, že ide iba o opätovnú aktiváciu digitálnej peňaženky v ich mobile. Pozor takýto kód nikdy nikomu neposkytujte, je potrebný len keď si vy sami aktivujete kartu v digitálnej peňaženke priamo vo vašom mobile či inom zariadení.