Pandemická PN od zajtra končí! Pozrite si nové pravidlá
30 | 11 | 2021 I Diana Zaťková
Pandemická dávka nemocenské od 1. decembra 2021 zaniká! Upozorňuje na to na svojich webových stránkach Sociálna poisťovňa.
Nové pravidlá

Pandemická PN od 1. decembra 2021 končí. "Počas krízovej situácie má poistenec pri karanténe či izolácii v súvislosti s covid-19 nárok na nemocenské. Poistenci, ktorým ošetrujúci lekár uzná dočasnú práceneschopnosť z dôvodu karanténneho opatrenia alebo izolácie, budú dostávať štandardnú dávku nemocenské tak, ako je to aj pri iných dôvodoch dočasnej pracovnej neschopnosti (choroba, úraz)," píše poisťovňa.

Poistenci, ktorým práceneschopnosť (PN) z dôvodu karanténneho opatrenia alebo izolácie vznikne ešte v novembri a bude im pokračovať v decembri, budú naďalej zo Sociálnej poisťovne dostávať tzv. pandemické nemocenské až do ukončenia PN.

Postupy pri potvrdzovaní PN a žiadosti o nemocenské sa nemenia

Pri nariadenej karanténe či izolácii bude pri vzniku práceneschopnosti postup poistenca od 1. decembra 2021 rovnaký ako doteraz pri tzv. pandemickom nemocenskom.

Analytik varuje: Zníženie koronavírusu bude kvôli benevolentnému lockdownu minimálne!
Home office, ktorý sa nedá porovnať s posledným lockdownom, otvorené školy a stretávanie príbuzných aj priateľov. Podľa dátového experta sú tieto tri okolnosti hlavnými dôvodmi roznášania delta variantu koronavírusu, píšu Hospodárske Noviny. Ak si... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Kontaktujte lekára

Poistenec najskôr telefonicky, mailom alebo SMS správou kontaktuje svojho ošetrujúceho lekára. Lekár zhodnotí, či sa naňho podľa príslušných nariadení Úradu verejného zdravotníctva vzťahuje karanténa. A ak o to pacient požiada, vystaví mu potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti.

Tlačivo potvrdenia o PN lekár zasiela priamo Sociálnej poisťovni. Poistencovi-zamestnancovi tiež zostáva povinnosť o PN informovať svojho zamestnávateľa.

Ak bola práceneschopnosť z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia/izolácie potvrdená pri osobnej návšteve pacienta u lekára, poistenec si uplatňuje nárok na nemocenské štandardným spôsobom – zamestnanec odovzdá potvrdenie o PN zamestnávateľovi, SZČO a dobrovoľne nemocensky poistený poistenec ho doručí pobočke Sociálnej poisťovne.

Katastrofa v Bratislavskom kraji menom Arriva: Trpezlivosť dochádza Drobovi, primátorom i starostom!
Trpezlivosť konečne pretiekla nielen obyvateľom Bratislavského kraja, ale aj ich voleným zástupcom! Nový autobusový dopravca Arriva v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) má problémy od prvého dňa. A podľa všetkého sa každým dňom iba... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ako sa vypláca dávka nemocenské

Za prvých 10 dní práceneschopnosti vypláca náhradu príjmu zamestnancovi jeho zamestnávateľ, pričom od 1. do 3. dňa PN patrí zamestnancovi náhrada príjmu vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu (DVZ) a od 4. do 10. dňa je to 55 % DVZ.

Sociálna poisťovňa platí nemocenské až od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti vo výške 55 % DVZ až do ukončenia PN lekárom. V prípade SZČO a dobrovoľne poistených vypláca dávku nemocenské Sociálna poisťovňa už od 1. dňa práceneschopnosti (prvé 3 dni 25 % DVZ a od 4. dňa 55 % DVZ).

Krajniak v problémoch: Ministerstvo práce má na krku miliónovú pokutu
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa práve oboznamuje s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o pokute za vyše milión eur. Tú dostalo preto, lebo zadalo malú zákazku, avšak vyplatilo na nej dve desiatky miliónov... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Elektronický formulár žiadosti o dávku

Pri karanténe a izolácii nezabudnite poslať elektronický formulár žiadosti o dávku! Aj od 1. decembra 2021 je v prípade PN z dôvodu karantény/izolácie potvrdenej lekárom „na diaľku“ dôležité, aby poistenci nezabúdali zaslať elektronickú žiadosť o dávku.

Počas prechodného obdobia budú naďalej používať aktuálny formulár dostupný na Portáli e-Formulárov. Tento formulár využijú aj tí, ktorí ešte dodatočne požiadajú o vyplatenie pandemického nemocenského.

Sociálna poisťovňa pripravuje nový e-formulár, ktorý bude k dispozícii v najbližších dňoch a verejnosť o tom bude včas informovať. Tento spôsob žiadosti – prostredníctvom e-formulára – slúži len pre prípady práceneschopnosti z dôvodu karantény/izolácie, teda nie pre bežné prípady práceneschopnosti z dôvodu choroby či úrazu.

Podmienky nároku na nemocenské zostávajú rovnaké.

Podnikateľ Brhel ide na slobodu
Najvyšší súd SR v utorok (30. 11.) rozhodol o prepustení podnikateľa Jozefa Brhela na slobodu. Senát rozhodol na neverejnom zasadnutí: „Zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 23. novembra 2021,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.