Kto si podľa politológa zvykol vydierať koalíciu najčastejšie?
30 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Pluska pre nás zisťovala, ktorý politik vedie v pomyselnom rebríčku tých, ktorí vydierajú koalíciu svojim odchodom. Pravdou totiž je, že toto je vláda, ktorej členovia s odstupujúcim dekrétom navštevovali prezidentku najčastejšie.

Národný šport

Súčasná vláda nie je pri moci ani dva roky. Pomaly každý z jej členov však už aspoň raz spomenul odchod z funkcie, ktorý podmieňovali kadečím. Podľa tvrdenia Plusky s tým začal exminister zdravotníctva Marek Krajčí, keď začiatkom roka podmieňoval svoj odchod nedodržaním covid automatu, čo neskôr prehodnotil. Napokoj aj tak odísť musel - na žiadosť koaličných partnerov.

Koaličnej rade opäť chýba jednota
Koaličná rada sa mala zaoberať "kreatívnym" nápadom ministra financií o 500 eurovom bonuse za očkovanie pre dôchodcov, osudom škôl ako aj novou mutáciou koronavírusu Omikron - ako povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Tvrdil aj... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | gabriel matta

Zmenila sa vláda, vyhrážky ostali.

„Na otázku, kto sa najčastejšie vyhráža odchodom z koalície, odpoviem, že rozhodne Boris Kollár,“ povedal politológ Jozef Lenč o šéfovi NR SR. Za ostatného pol roka pohrozil odchodom z koalície pri reformách zdravotníctva či súdnictva, ale aj v prípade, že by neprešli zákony o výstavbe nájomných bytov,  alebo exekučnej amnestii. Podľa Lenča tento prístup hnutiu Sme rodina, ktorému Kollár šéfuje, to doposiaľ neprinieslo žiaden prospech.

Komu patrí pomyselná druhá priečka

Podľa odborníka na nej skončil minister financií a expremiér Igor Matovič. Ten sa o odchode z vlády zmienil viackrát. „V prípade, ak sa ukáže, že ústavná väčšina nemala zmysel, potom to asi radšej rozpustime a poďme od toho,“ povedal Matovič na margo možného rozpadu vlády. Naposledy tak urobil v nedeľnej relácii TA3. O demisii sa niekoľkokrát zmienil aj v minulosti. Napríklad pri téme plošného testovania.

V poradí tretí na rebríčku "vydieračov"

by podľa politológa zrejme obsadil minister školstva Branislav Gröhling. Ten reálne podal demisiu počas marcovej vládnej krízy. Gröhling podmieňoval svojou demisiou aj otvorené školy počas aktuálneho lockdownu.

Majú to "v DNA"

Lenč dodáva, že s tým vlastne začal šéf SNS Andrej Danko počas minulej vlády. „Lenže dnes sa to politicky nadužíva, až to zavše pôsobí trápne. Je to DNA tejto ‚opozičnej koalície‘,“ zakončil odborník.

Najnovšie Lengvarský

V rozhovore pre portál aktuality.sk to potvrdila vicepremiérka Veronika Remišová. Tá uviedla, že ním podmieňoval prísnejší lockdown spoločne so zatvorenými školami. Samotný minister túto informáciu poprel. Okrem trojice víťazov sa demisiou vyhrážali viacerí politici. Najviac ich bolo zrejme počas marcovej vládnej krízy. Bonusom bola dodnes nepochopená demisia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. 

Sú Slováci za predčasné voľby?
Z telefonického prieskumu vyplýva, že za predčasné parlamentné voľby je spolu spolu 63,1 percenta opýtaných. Z toho 40,7 percenta určite súhlasí a 22,4 percenta skôr súhlasí. Ukázal prieskum, ktorý pre agentúru SITA uskutočnila agentúra Ako na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD