Bidenova detinská vendeta voči Orbánovi
30 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Paula A. Nuttalla (Russia Today) 

 

Odkedy demokrati obsadili Biely dom, Washington a Budapešť sa od seba stále viac vzďaľujú. Biden však musí akceptovať, že to, že s ním Orban nesúhlasí, neznamená, že je „nedemokratický“, upozorňuje historik a bývalý europoslanec Paul A. Nuttall.
Zásahy USA do maďarských volieb?

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto vyjadril obavy, že Spojené štáty sa pokúsia zasahovať do budúcoročných všeobecných volieb. Szijjártó verí, že účelom tajného zasahovania je nahradiť úradujúceho maďarského premiéra Viktora Orbána kandidátom Zjednotenej opozície Petrom Marki-Zayom, ktorý je viac ideologicky spojený s Bidenovou administratívou.

V rozhovore pre Financial Times sa Szijjarto vyjadril konkrétne: „Nežijeme na Mesiaci. Žijeme v strednej Európe. Samozrejme, že budú pokusy... už sme zistili prípravy na zasahovanie. Chcem ubezpečiť Maďarov, že všetky dotknuté inštitúcie robia svoju prácu, aby potlačili pokusy o vonkajšie zasahovanie do volieb."

Nie je to prvýkrát, čo maďarská vláda zaznamenala americké zasahovanie do volieb. Ešte v auguste povedal Orbán moderátorovi Fox News Tuckerovi Carlsonovi, že americké zasahovanie „nastane“, ale „neobávame sa toho, sme na to pripravení“.

Neuveriteľná diskriminácia v rámci pandémie. Vláda musí prestať s eskaláciou (Raphael M. Bonelli) – (VIDEO)
Komentár Raphaela M. Bonelliho (Wochenblick) Rakúsky neurológ, psychiater a psychoterapeut Raphael M. Bonelli vo videu na YouTube „Politici vsádzajú na eskaláciu. Povinné očkovanie“ analyzuje súčasnú situáciu v Rakúsku. Vidí jasnú eskaláciu zo... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Jediný z EÚ nepozvaný

V istom zmysle sa odpor Bidenovej administratívy k Maďarsku zdá byť zvláštny. Koniec koncov, Maďarsko je partnerom NATO a Orbán bol  hlasným podporovateľom Izraela. Napriek tomu je Maďarsko jedinou krajinou EÚ, ktorá nebola pozvaná na Bidenov demokratický samit, ktorý sa koná  9. až 10. decembra.

Virtuálny samit s účasťou 110 krajín je pre " predstaviteľov vlád, občianskych spoločností a súkromného sektora, aby stanovil program pre demokratickú obnovu a vysporiadal sa s najväčšími hrozbami, ktorým dnes čelí demokracia."

Človek sa však musí smiať, keď na zozname pozvaných vidí také bašty demokracie ako Pakistan, Irak, Demokratická republika Kongo a Angola, ktoré sú všetky v tabuľke Democracy Matrix hlboko pod Maďarskom.

Chystá sa Rusko napadnúť Ukrajinu? Niečo sa určite deje
Komentár Paula Robinsona (Russia Today) Zatiaľ čo komentátori míňali atrament nad vyhliadkou vojny medzi Ruskom a Ukrajinou, prezident Vladimír Putin minulý týždeň urobil významný krok smerom k absorbovaniu vojnou zničených odtrhnutých regiónov... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Rôzne druhy demokracie

Jediný záver, ktorý možno vyvodiť z vylúčenia Maďarska, je, že pokiaľ ide o Bidenovu administratívu, demokracia je demokraciou iba vtedy, ak ste ideologicky združení s demokratmi.

Ako demokrat s malým dé však musím tvrdiť, že samotná skutočnosť, že Orbánova vláda nie je Bidenovým ideologickým kolegom, ju nerobí menej demokratickou. Navyše, ak by Maďarsko nebolo demokraciou, nemohlo by byť členom Európskej únie, pretože podľa ustanovení kodaňských kritérií z roku 1993 musia byť všetky členské štáty  fungujúcimi demokraciami.

Takže, čo leží Bidenovi v žalúdku vo vzťahu s Maďarskom?

Po prvé, je to ideologické. Maďarská vláda je nehanebne antiglobalistická a verí v posvätnosť suverénneho národa. Je tiež veľmi prorodinná a zástancom kresťanských hodnôt. To je kliatba pre Bidena, Brusel a liberálnu tlač, ktorá pravidelne a lenivo označuje Orbána za „krajnú pravicu“.

Po druhé, na rozdiel od Bidena, Orbán verí v pevné hranice a za týmto účelom postavil múr. Chcel zabezpečiť svoju krajinu pred ďalšou migračnou krízou. Naproti tomu jedným z prvých Bidenových činov vo funkcii prezidenta bolo zastavenie výstavby múru Donalda Trumpa na južnej hranici USA. 

Ak sa čínske hospodárstvo zrúti, utrpia aj USA... a aj celý svet (John Mac Ghlionn)
Komentár Johna Mac Ghlionna (The Epoch Times) Čína sa buď stane superveľmocou, alebo sa zrúti - to sú dva najčastejšie názory. Bez ohľadu na to, ktorá predpoveď sa naplní, USA čakajú ťažké časy. Čo by znamenal kolaps Číny pre svet? Ako veľmi by... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Tŕň v oku

Výsledkom bola katastrofa. Orbán je tiež tŕňom v oku  EÚ a je proti ďalšej integrácii. To je tiež v rozpore s Bidenovou administratívou, ktorá vo všeobecnosti podporuje Brusel. 

Po tretie, je tu skutočnosť, že Orbán mal blízko k Trumpovi a dal jasne najavo, že podporuje svojho spojenca. Orbán povedal: „To, čo prezident predstavuje, je dobré pre strednú Európu, a preto mu fandíme – aspoň ja osobne –, aby vyhral aj ďalšie voľby."

Pocity vrúcnosti sú vzájomné a Trump nedávno napísal Orbánovi list, v ktorom mu poďakoval za „vaše pokračujúce priateľstvo a trvalé odhodlanie bojovať za ideály, ktoré si vy a ja vážime – slobodu a vlasteneckú hrdosť“.

Keby Lukašenko pre syna menil daňový a odvodový systém, čo by sa asi u nás písalo?
Predstavme si, že severokórejský diktátor mení zákony krajiny iba pre to, že jeho sestra bola nespokojná v reštaurácii so službami. Alebo si predstavme, že prezident Lukašenko zmení pravidlá cestnej premávky, lebo jeho synovi prekáža obmedzenie... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Priateľstvo s Ruskom a Čínou? Nikdy!

Po štvrté, priateľské vzťahy maďarskej vlády s Ruskom a Čínou tiež Bidena rozčuľujú. Orbán o Rusku povedal: „Maďarsko je členom NATO a EÚ a zostane ním, ale to nevylučuje, že v určitých otázkach sa zapojíme do spolupráce s Ruskom."

Naproti tomu opozičný líder Marki-Zay uviedol, že zvráti srdečné vzťahy svojej krajiny s Ruskom a namiesto toho sa obráti na Západ. Za týmto účelom obvinil Orbána zo „zrady Európy… zrady NATO… a zrady Spojených štátov“.

Budúcoročné maďarské voľby, ktoré sa uskutočnia buď v apríli alebo v máji, určia smer, ktorým sa bude národ uberať v nasledujúcom desaťročí. Momentálne to vyzerá tak, že pôjde o veľmi tesnú záležitosť.

Okrem toho je na výsledku veľa závislých. Moskva, Brusel, Peking a Washington. Takže Orbán má pravdu, keď sa obáva ohavných vonkajších zásahov.    

Voľba Matoviča - životný omyl ! Ospravedlňujú sa jeho voliči priateľom a známym
Pred rokom mal premiér Igor Matovič plán. Mal plán, ktorý sa volal plán, ale mali ho ešte naplánovať a nikto ho nemal rušiť. Jednoducho bol pri plánovaní plánu o pláne. Nevyšlo. Dnes má Igor Matovič, ako minister financií dokumentárny film s názvom... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.