Analytik varuje: Zníženie koronavírusu bude kvôli benevolentnému lockdownu minimálne!
30 | 11 | 2021 I Diana Zaťková
Home office, ktorý sa nedá porovnať s posledným lockdownom, otvorené školy a stretávanie príbuzných aj priateľov. Podľa dátového experta sú tieto tri okolnosti hlavnými dôvodmi roznášania delta variantu koronavírusu, píšu Hospodárske Noviny.

Ak si spomeniete na prvý lockdown v marci roku 2020, s tým dnešným sa nedá porovnávať. Bol vyhlásený zákaz kultúrnych a športových podujatí, zákaz zhromažďovania sa, zatvorili sa školy, bary, lyžiarske strediská, letiská...Začali sa kontroly na hraniciach.

Ulice i hromadná doprava zívali prázdnotou. A Slováci všetky prísne nariadenia dodržiavali do bodky. Báli sme sa neznámeho. Dnes sme sa akoby s Covidom už zblížili. Dnešný lockdown je benevolentný, a tomu zodpovedajú aj výsledky. Hlavnou zbraňou má byť pokles mobility.

Čo hovoria nové dáta

Zákaz vychádzania od 25. novembra zatiaľ ukázal len mierne zníženie pohybu v porovnaní s východiskovou hodnotou. Tá je mediánom z päťtýždňového obdobia medzi 3. januárom a 6. februárom 2020. Teda obdobím pred pandémiou.

Podľa údajov z portálu ourworldindata.org v spolupráci so spoločnosťou Google celoslovenská mobilita klesla omnoho menej než cez predchádzajúci lockdown.

Sú Slováci za predčasné voľby?
Z telefonického prieskumu vyplýva, že za predčasné parlamentné voľby je spolu spolu 63,1 percenta opýtaných. Z toho 40,7 percenta určite súhlasí a 22,4 percenta skôr súhlasí. Ukázal prieskum, ktorý pre agentúru SITA uskutočnila agentúra Ako na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Deň po vyhlásení aktuálneho zákazu vychádzania bolo na pracoviskách o 13 percent menej ľudí. Nárastu sa, naopak, tešili parky o viac ako tri percentá, v obytných štvrtiach sa mobilita zvýšila o takmer sedem percent a v potravinách s lekárňami o viac ako 22 percent. Pohyb obyvateľov vidno najmä na doprave. Tá sa znížila o 18 percent.

Najväčšie zníženie dopravy deň po vyhlásení zákazu vychádzania hlásil podľa Google štatistík Bratislavský kraj. Pokles nastal až o 42 percent. Okrem toho sa znížil počet ľudí na pracovisku, až o 30 percent.

A v kraji ostalo doma aj najviac obyvateľov. Nastal tu nárast o 15 percent. V košickej župe zase stúpol pobyt v prírode a v parkoch o 42 percent. Na ilustráciu, banskobystrická župa zredukovala dopravu o 23 percent a pohyb na pracovisku o 17 percent.

Ak prilietate z týchto krajín, od zajtra vás čaká povinná karanténa
Od zajtra, 1. 12. bude pre osoby, ktoré na Slovensko prídu z niektorých krajín, karanténa povinná. Zoznam krajín zverejnili Topky. Platí pre všetkých "Bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Lockdown - nelockdown

V porovnaní so štartom minulého lockdownu je to však miernejšie. Ako dôležitý faktor vtedy mohli fungovať prichádzajúce sviatky, ako aj fakt, že zákazy sa začali v sobotu. Prvý deň po jeho vyhlásení, 20. decembra 2020, sa pohyb obmedzil výraznejšie ako teraz.

Na pracoviskách bolo o takmer 24 percent menej ľudí, doprava klesla o viac ako 27 percent a v potravinách či lekárňach zaznamenali sedempercentný nárast. Rovnako sa väčšej koncentrácii tešili obytné štvrte, ktoré hlásili osempercentný vzostup.

Postihnutá lockdownom je len veľmi malá skupina obyvateľstva

Prečo aktuálny zákaz vychádzania funguje menej ako naposledy, sa HN pýtali analytika Richarda Kollára. „Mobilita je teraz vyššia a je to spôsobené tým, že obmedzenia sú, samozrejme, mäkšie a postihujú len veľmi špecializované veci života,“ hovorí.

Atmosféra už bola neznesiteľná, hovorí o odchode od Sulíka jeho pravá ruka
Ministra hospodárstva Richarda Sulíka opustila pravá ruka! Pandémia ešte ani zďaleka neskončila, no krízová poradkyňa áno. Zdá sa, že ministerstvo hospodárstva chce situáciu zvládnuť aj bez krízových poradcov. Na svojom poste totiž končí poradkyňa... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Dodáva, že napríklad automobilová doprava nie je v rámci okresov až taká obmedzená a rovnako je aj iné sociálne správanie ľudí. Okrem toho máme otvorené aj školy

„Ale to nie sú len školy. Máme otvorené aj všetky zamestnania, okrem zopár služieb a obchodov,“ vysvetľuje. „Ale koľko ľudí v hospodárstve momentálne nepracuje? To bude zlomok a to tam presne vidíme. Zastavil sa aktívny život len veľmi malej skupine obyvateľstva,“ tvrdí.

Podľa jeho slov však stále hlavnými módmi šírenia delty ostávajú zamestnania, školy a rodinné kolektívy. Ako však vysvetľuje, ani jeden z týchto spôsobov nebol novými opatreniami obmedzený. „Vplyv na zníženie koronavírusu bude minimálny,“ varuje odborník na záver.

Tvrdé opatrenia síce platia pre Slovákov, ale nie pre poslancov
V podstate sme si všetci rovní, ale niektorí sú si predsa rovnejší! Presne toto pravidlo platí aj pre poslancov parlamentu, ktorí, ako sa zdá, nemusia vôbec dodržiavať prísne opatrenia stanovené pre ostatných vládou. Stoja poslanci nad... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.