Na výklade práva sa nezhodnú ani najkompetentnejší: Žilinka a Mazák vidia ústavu každý inak!
29 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Opäť tu máme paragraf 363! Paragraf 363 Trestného zákona už snáď pozná každý Slovák. Najnovšie majú na jeho využívanie rozdielny názor generálny prokurátor Maroš Žilinka a predseda Súdnej rady Ján Mazák.

Nezhodnú sa ani na výklade ústavy

Mazák si myslí, že spôsob, akým Žilinka používa paragraf 363, môže byť protiústavný. Generálny prokurátor zase na neho reaguje, že nemá právomoci hodnotiť jeho prácu, informuje portál topky.sk.

"Nemôže byť v súlade s ústavou, že orgán výkonnej moci revidoval súdne rozhodnutia niekoľko dní po ich zaznení," konštatoval Mazák na margo zrušenia obvinenia bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

Žilinka mu po kritike v médiách poslal list, v ktorom tvrdí, že išlo o legitímne rozhodnutie orgánu v súlade so zákonom. Predseda Súdnej rady podľa Žilinku nemá právomoci na to, aby robil závery či rozhodnutia generálneho prokurátora v súlade s Ústavou SR. 

Pozrite komu dôverujeme viac ako Národnej rade SR
Dôvera Slovákov voči vláde a Národnej rade (NR) SR je nižšia než voči primátorom, starostom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev. Zatiaľ čo vláde aktuálne dôveruje len necelá štvrtina populácie a NR SR 27 percent obyvateľov, pri... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/ tasr

"Je mi veľmi ľúto, že niektoré názory a tvrdenia prezentované predsedom Súdnej rady SR Mazákom, týkajúce sa postavenia prokuratúry a oprávnení generálneho prokurátora, kritérium objektívnosti a najmä odbornosti nielenže nespĺňajú, ale nemožno ich vnímať inak, ako zavádzajúce," skonštatoval generálny prokurátor.

Kto sa má vyznať, ak jasno nemajú ani tí najvyššie postavení?

Ppredseda Súdnej rady reagoval, že rešpektuje Žilinkove názory na problematiku vykladania paragrafu 363. Zároveň mu však pripomína konštatovanie Ústavného súdu SR o tom, že generálny prokurátor patrí do výkonnej moci a jeho pozícia je definovaná v Ústave SR. 

"Preto Váš list beriem na vedomie, ale nepovažuje za potrebné na neho hlbšie odpovedať," uviedol Mazák v odpovedi. 

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon. K úprave paragrafu 363 prebieha diskusia aj v koalícii. 

M. Kolíková to povedala na plné ústa, názor väčšiny ju nezaujíma!
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si vie predstaviť debatu o povinnom plošnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby nad 12 rokov. Prípadné zavedenie celoplošného očkovania by podľa nej bolo dobré upraviť samostatným zákonom. Uviedla to... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.