Edvard Munch sa v hrobe obracia: Jeho múzeum dostalo Cenu za najškaredšiu stavbu
27 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nedávno otvorili v nórskom Osle nové múzeum slávneho maliara Edvarda Muncha. „Pochváliť“ sa môže nelichotivým ocenením. „Vyhralo“ totiž v hlasovaní o najškaredšiu novú budovu v Nórsku. O výsledkoch súťaže usporiadanej hnutím Arkitekturoppröret informoval nórsky denník Aftenposten.

Munch si to nezaslúžil

Hlasovalo vyše 11-tisíc ľudí o najškaredšiu a najkrajšiu stavbu Nórska. Vyberali z niekoľkých desiatok uchádzačov. Organizátorská komisia prijala do 350 návrhov, tie „najlepšie“ išli do užšieho výberu.

Usporiadateľom súťaže bolo hnutie Arkitekturoppröret, ktoré bojuje za tradičnú architektúru v Nórsku. Najlepším architektonickým počinom sa stalo námestie Nygaardsplassen v juhonórskom Fredrikstade.

A najškaredšia stavba je...

„Munchovo múzeum je tak škaredé, že vyvoláva fyzickú nevoľnosť. Je neuveriteľné, že sa v tak odpudivej obrovskej verejnej budove nachádza umenie najmilovanejšieho nórskeho maliara,“ – so smútkom v hlase skonštatoval jeden z predstaviteľov hnutia Arkitekturoppröret Saher Sourouri.

Budova nazvaná Lambda, kde sa nachádza múzeum, stojí na brehu osloského fjordu. Ponúka päťkrát viac výstavného priestoru než doterajšie Munchovo múzeu v štvrti Töyen.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nápadne prehnutá nová futuristická stavba pripomínajúcim grécke písmeno Lambda. Navrhlo ju španielske štúdio Herreros. Takmer okamžite sa stalo terčom ostrej kritiky.

"Vstupná hala vyzerá ako letisko, skladisko, hotel alebo nejaká komerčná budova," – skritizoval budovu historik umenia Tommy Sörbö. Ako dodal, „nič vo výbere farieb a materiálov nenaznačuje, že toto miesto je domovom jedného z najväčších umelcov sveta.“

Vedenie inštitúcie si však myslí niečo iné. Podľa  neho má múzeum provokovať tak, ako vo svojej dobe provokovali Munchove obrazy.

(Medzititulky red. HD.)

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!