Budete potrebovať nový settopbox?
27 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

RTVS avizuje zmeny v terestriálnom vysielaní. Rozlúči sa so starým obrazovým kodekom, čo môže znamenať nie len prelaďovanie, ale aj kúpu nového zariadenia "settop boxu". Má to "na svedomí" nová športová stanica. Diváci potrebujú minimálne zariadenie s podporou MPEG-4.

Končia "na Luciu"

„13. decembra RTVS ukončí vysielanie televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej distribúcii v kompresnom formáte MPEG-2. Po tomto termíne skončí v ponuke verejnoprávneho multiplexu Jednotka SD a programové služby Dvojka SD a Trojka SD budú šírené ďalej už len v efektívnejšom kompresnom formáte MPEG-4,“ uviedol telerozhlas.

A. Hlina: Už vám to došlo? Alebo Šírenie populizmu zničí EÚ
"Tak ako? Už Vám to došlo?" Pýta sa bývalý predseda KDH Alojz Hlina: "Ako sa cítite ako obeť bláznivého sveta bláznivých ľudí?" Ako zničiť Európu "Putinov "užitočný idiot" Matovič predstavuje s kámošom Borisom plán ako zničiť cez populizmus... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Nové boxy stoja od 20 eur

Zmena sa dotkne len časti divákov, ktorí ešte používajú staršie zariadenia. Diváci si musia kúpiť nový settopbox. Najlacnejšie odporúčané stoja cca 20 €. Nebolo to tak dávno (cca 10 rokov), keď diváci riešili presne rovnaký problém. V čase neúnosného zdražovania sa tento výdavok dotkne hlavne najslabších príjmových vrstiev.

Ak chcete sledovať vysielanie, riešte to

„V snahe o skvalitnenie nášho televízneho vysielania prosíme divákov pozemného vysielania, ktorí používajú vyššie spomínané staršie typy zariadení, aby si pred 13. decembrom zakúpili odporúčaný typ televízneho prijímača, respektíve settopboxu, vďaka ktorému budú môcť vysielanie RTVS sledovať,“ povedal riaditeľ sekcie techniky RTVS Roman Skřivánek.

HD kvalita

Jednotka, Dvojka a Trojka sú RTVS vysielané v HD kvalite. Potrebuje však získať novú kapacitu pre pripravovaný program Šport. Jeho vysielanie sa spustí 20. decembra a tiež bude šírený v HD. Dokonca aj v modernom kodeku HEVC.

MDV: Slovensko zastavilo lety zo siedmych afrických štátov
Vzhľadom na nový variant koronavírusu Slovensko od dnešnej polnoci zastavilo prijímanie civilných letov zo siedmich štátov Afriky. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho,... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | tasr

Vylepšenie služieb

Skřivánek potvrdzuje, že RTVS definitívne prechádza na kompresný systém MPEG-4 po desiatich rokoch terestrickej distribúcie. "Ukončenie SD MPEG-2 vysielania je nevyhnutné pre efektívnejšie využitie kapacity verejnoprávneho multiplexu a najmä umožňuje RTVS zaradiť novú programovú službu, ktorú veríme, že diváci v predvianočnom období privítajú."

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!