Ako Štrbské pleso prišlo o múzeum Reinholda Messnera
27 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Mala to byť veľká sláva, bude z toho veľká hanba. Spisovateľ, extrémny horolezec a prvý človek, ktorý vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek na svete Reinhold Messner mal mať pri veži na Štrbskom plese pobočku múzea. Pluska zisťovala, čo ho k tomu viedlo.

Osobná podpora zámeru

R. Messner v decembri 2019 osobne navštívil Vysoké Tatry. Svoju podporu chcel vyjadriť projektu, ktorý sa od začiatku stretával s nevôľou verejnosti, ktorá tvrdila, že veža sa do prostredia nehodí, dokonca že "ničí naše krásne Tatry", píše Pluska.

Budete potrebovať nový settopbox?
RTVS avizuje zmeny v terestriálnom vysielaní. Rozlúči sa so starým obrazovým kodekom, čo môže znamenať nie len prelaďovanie, ale aj kúpu nového zariadenia "settop boxu". Má to "na svedomí" nová športová stanica. Diváci potrebujú minimálne... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Bez Messnera

Veža je síce v prevádzke, ale o Messnerovom múzeu sa nehovorí. Redakcia Aktuality.sk oslovila priamo jeho, aby zistila, či múzeum bude súčasťou rozhľadne. "Nemám už záujem. Majiteľ veže sa mi od návštevy Tatier neozval. Kde nie je záujem, nemôžeme pomôcť,“ povedal Messner pre redakciu.

Zvláštny rozpor vo vyjadreniach

Vlastník rozhľadne ešte začiatkom roka tvrdil, že s Messnerom a jeho tímom je v úzkom kontakte. Dobrodruh však hovorí niečo iné. „Stretnutie s majiteľom veže sa už nikdy nezopakovalo a my sme stratili záujem. Chceli sme vybudovať Messnerovo múzeum, aby sme vysvetlili, aký je rozdiel medzi projektom zameraným len na zarábanie peňazí a tým, ktorý myslí aj na kultúrny či prírodný aspekt.“ reagovala zástupkyňa siete múzeí Messner Mountain Heritage Diane Schumacher.

Nie je to len zábava

Horolezec chcel v múzeu prezentovať Karpaty históriu horolezectva na Slovensku, v Česku a Poľsku. „Horolezectvo pre mňa nie je len zábava, ale dáva mi omnoho hlbšiu emóciu. Hory sú pre mňa akoby posvätné miesta,“ zdôraznil Messner. Pri svojej návšteve pochopil, že nadšenie z veže vystriedala nespokojnosť verejnosti. „Myslím si, že či už pre Vysoké Tatry, Alpy alebo Himaláje sú najväčším lákadlom hory samotné. Čím menej lanoviek a atrakcií budeme do nich tlačiť, tým to bude lepšie,“ priznal. „Aj v Alpách máme také miesta, kde prekvitá agresívny turizmus. Ak už sa nejaké miesto stane veľmi známym, je ťažké upokojiť atmosféru, kultúra miesta sa úplne vytratí."

Zákon o envirozáťažiach prezidentka vetovala
Prezidentka vetovala zákon o niektorých envirozáťažiach. Ako dôvod uviedla nejasnosti o právnej úprave a pochybnosti o súlade s Ústavou, informovali topky.sk Účel a cieľ podporuje Prezidentka deklaruje podporu účel a cieľ zákona. Verejný... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Napriek nespokojnosti, veža bola skolaudovaná

Projekt bol prezentovaný ako zábavno-edukačný projekt a múzeum malo popri mobilnej aplikácii a kvíze napĺňať jeho výchovno-vzdelávaciu funkciu. Výstavba sa začala v lete 2019. Nespokojná verejnosť spisovala aj petíciu proti projektu, no investor získal súhlasné stanoviská všetkých inštitúcií a začiatkom tohto roka bola veža skolaudovaná.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!