Ceny ropy rapídne klesli
26 | 11 | 2021 I Norbert Pančík
Cena Brentu https://www.kurzy.cz/komodity/ropa-brent-graf-vyvoje-ceny/ skĺzla k hranici 80 USD/barel,uvádza portál teraz.sk

Ceny ropy na svetovom trhu zaznamenali v piatok pokles o viac než 2 USD za barel.

Situáciu na trhoch ovplyvnili obavy z výrazného rastu zásob vo svete počas nasledujúcich mesiacov v prípade, že najväčší dovozcovia uvoľnia ropu zo strategických zásob. V dôsledku zhoršujúcej sa pandemickej situácie sa očakáva pokles dopytu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent dosiahla 80,15 USD za barel /159 litrov/.

V porovnaní s predchádzajúcim obchodovaním to znamená pokles o 2,07 USD (2,52 %). S dodávkou v januári tak pokračuje v poklese už tretí deň po sebe.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/25/ruska-ponorka-ziskala-respekt-americanov

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 75,92 USD/barel. 

Oproti predchádzajúcemu obchodovaniu zo stredy (24. 11.) to predstavuje pokles o 2,47 USD alebo 3,15 %. Vo štvrtok sa v USA pre sviatok Dňa vďakyvzdania neobchodovalo.

Americký prezident Joe Biden na margo cien ropy vo svojom vyhlásení informoval, že dal pokyn, aby USA  s ďalšími kľúčovými dovozcami ropy vrátane Číny, Indie a Japonska uvoľnili zo svojich strategických rezerv milióny barelov ropy s cieľom znížiť aj tak vysoké ceny pohonných látok.Takýto vývoj môže v najbližších mesiacoch podľa zdroja z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) výrazne zvýšiť objem zásob na trhu. Očakáva sa, že v decembri by prebytok ropy na trhu mohol predstavovať 400.000 barelov denne. V januári by mohol vzrásť na 2,3 milióna a vo februári až na 3,7 milióna barelov denne, ak dovozcovia svoje plány zrealizujú, informoval zdroj z OPEC.

Rusko: V sibírskej bani zahynulo 52 ľudí vrátane záchranárov, potvrdili úrady
Spolu 52 ľudí vrátane záchranárov zahynulo pri štvrtkovom nešťastí v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri, potvrdili v piatok skoro ráno ruské úrady. Píše o tom agentúra DPA. Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej Civiľov... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | tasr