Čakajú nás nové časy. Možno bez plynu a bez kráv, ale za to s kobylkami
26 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Kým sa Európa horúčkovito pripravuje na tmu a zimu, na zázrak studených radiátorov, pre nedostatok elektriny a plynu v Bruseli padlo dôležité rozhodnutie: jesť kobylky. Či elektrina bude, nebude, či už Nord Stream 2 funguje alebo nie, je nepodstatné. Budeme jesť kobylky. A múčne červy. Podľa Murphyho by sme mohli jesť aj hovno, pretože sto miliónov múch sa predsa nemôže mýliť!" Citát Dénes Száraz.

"S kobylkami pre nové časy," názov najnovší komentár Dénesa Száraza, komentátora portálu ma7.sk, ktorý pre maďarskú komunitu žijúcu na Slovensku sprostredkúva informácie o dianí na Slovensku, v Európe, ale aj z celého sveta.

Száraz píše, že okrem nápadu, aby sme jedli kobylky, sa objavili aj šialenejšie nápady. "Ako vybudovať zvýšenú diverzitu sveta, ako zvýšiť hormón šťastia kultivovaných ľudských jedincov, ako zabezpečiť prosperujúci blahobyt budúcim generáciám," píše. Vrcholom podľa neho ale bude Locusta migratoria, alebo koník sťahovavý. Ten od začiatku decembra môže figurovať v ponuke reštaurácií ako prísada do jedál, ale aj v sušenej, mrazenej či dokonca mletej forme si na ňom môžu gurmáni pochutnať.

Dag Daniš: Práva sú len tam, kde je odhodlanie brániť ich
7 dní v kocke Daga Daniša sú o bojoch pandemických jastrabov. O plánoch, ktoré sa podľa Daniša rozbijú o realitu. Ich obeťou je podľa Daniša každý. Aj takzvaní antivaxeri, aj lekári, aj očkovaní, aj neočkovaní. A vinníkmi sú tí, ktorí im vyhlásili... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Za každou novinkou je vždy biznis

Zatiaľ je to novinka, ale za každou takou novinkou je podľa Száraza aj vždy niečo viac, väčšinou biznis. "Už v roku  2018 holandská proteínová spoločnosť presadzovala kobylky ako kulinársky zážitok. Neskôr ako občerstvenie a pretože chuť do jedla prichádza počas jedenia. Holanďania začali snívať o tom, že kobylky budú aj hlavnou zložkou jedál," vysvetľuje Száraz. 

"Ale veď prečo nie?" Pýta sa Száraz a poukazuje na to, ako pred niekoľkými rokmi, niektorí distribútori lobovali za vyrezanie agátu, pretože nepochádza z Európy a na agátový med sme mali zabudnúť. "Priniesli by lacný, umelý z Číny," píše Száraz. "Alebo za zničenie levandule, pretože je príliš účinná a vytláča z trhu lieky," vysvetľuje Száraz. A myslí si, že práve kvôli takýmto pokusom je pokus trhu po masovom konzumovaní kobyliek úplne logický, na ktorý EFSA aj prikývla. Hneď potom, ako povolili jedenie múčnych červov.

Tisíce ľudí v Európe i Latinskej Amerike protestovali proti násiliu na ženách
Tisíce ľudí protestovali vo štvrtok vo viacerých krajinách Európy i Latinskej Ameriky proti násiliu na ženách. V Turecku i v Mexiku došlo i k zrážkam s políciou, zatiaľ čo demonštrácie v Španielsku prebehli bez väčších incidentov, informovala... Čítať ďalej
26 | 11 | 2021 | tasr

Ironický záver 

Száraz poukazuje v komentári aj na dôvody, kvôli ktorým jedenie kobyliek schválili. "Len si pomyslite, koľko škodlivých látok vypúšťa stádo kráv pri pasení, koľko tisícok ton kravského lajna znečisťuje atmosféru!" Píše

A ironicky pokračuje: "Podľa niektorých veľmi pokrokových a veľmi zeleno zmýšľajúcich ochranárov by bolo načase aj prestať rodiť v Európe, pretože mnohé bábätká zanechávajú strašnú ekologickú stopu! A títo bieli potomkovia navyše zvyšujú bielu kresťanskú populáciu, ktorá ohrozuje tento svet. A preto namiesto nich do nešťastného vidieka patria armády dospelých migrantov. Tí nemajú žiadnu stopu. Pretože čierna stopa je ekologický produkt," píše. 

"V každom prípade už vidím toho holandského alebo nemeckého občana, ako sa krčí v nevykúrenej obývačke so svojim susedom a čítajú spolu Utrpenie mladého Werthera od Goetheho, máčajú kobylky do nejakej skvelej omáčky a v modlitbách ďakujú Von der Leyen," dodáva v závere.

Chystá sa Rusko napadnúť Ukrajinu? Niečo sa určite deje
Komentár Paula Robinsona (Russia Today) Zatiaľ čo komentátori míňali atrament nad vyhliadkou vojny medzi Ruskom a Ukrajinou, prezident Vladimír Putin minulý týždeň urobil významný krok smerom k absorbovaniu vojnou zničených odtrhnutých regiónov... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková