Vianočné on-line nákupy: Na čo si treba dať pozor?
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Vianoce už pomaly klopú na dvere a najnovší lockdown môže byť príčinou toho, že nákup darčekov budeme riešiť najmä z pohodlia domova. Takýto nákup v e-shopoch však môže niesť rôzne bezpečnostné riziká. 

Na čo si treba dávať pozor?

Pri nákupnej horúčke netreba zabúdať na niektoré aspekty online nákupu. "Pozor na to, keď je podozrivo nízka cena alebo dostupný tovar, ktorý nikde inde nie je," varuje pre portál noviny.sk technologický novinár Ondrej Macko. 

Ďalej treba používať zabezpečenú, najčastejšie dátovú sieť od svojho operátora. "Pozrite sa na svoju stránku, dá sa to rozpoznať podľa malého písmenka s, keď si pozriem ten adresný riadok, aby tam bolo napísané https," informuje Macko. Vtedy máme istotu, že stránka je zabezpečená.

Dobré je vyhnúť sa nakupovaniu na internetovej stránke, ktorá neuvádza žiadne konkrétne sídlo firmy ani informácie o obchodníkovi.

Pripravte sa - dvojtýždňový lockdown skončí v apríli!
Je to tu. Lockdown až do jari. Alebo je niekto taký naivný, že verí, že to bude fakt trvať len dva týždne? Kladie otázku opozičný poslanec parlamentu za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha vo svojom statuse na sociálnej sieti. Vidíme, že vakcína NIE JE... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Sledovať negatívne recenzie

Výkričníkom toho, že ide o podvod, môžu byť aj negatívne recenzie na webe. Navyše používať jedno heslo vo všetkých platformách a napísať si ho na papier je veľmi zlá kombinácia pri utajovaní citlivej informácie. 

"Každý to vidí, kto vie čítať. Osobne používam taký špeciálny program, že si pamätám jedno hlavné heslo a v rámci toho programu mám uchované všetky možnosti na svoje účty," hovorí Macko. 

Vybielenie bankového účtu

Hrozbou je aj tzv. phishing, pharming, či scam - hoci sú to cudzie pojmy, takmer každý Slovák používajúci moderné technológie sa s podobnou podvodnou praktikou už stretol. Pri očakávaní kuriéra mu namiesto prekvapenia pre blízkych hrozilo vybielenie bankového účtu.

Matovič to schytal od vlastnej sestry! Toto si myslím o jeho bonuse za očkovanie!
Matovič sa stále nepoučil! Minister financií asi veľmi rýchlo zabúda na všetky svoje doterajšie neúspechy ohľadne jeho motivačných kampaní na očkovanie. Najnovšie navrhuje zaviesť rekreačný a gastro bonus v hodnote 300 eur. Jeho sestra Zuzana... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Páchatelia svoju obeť môžu kontaktovať cez SMS, telefonát, ale aj e-mail. "Vyzve ma ten softvér na to, že treba si nainštalovať prehliadač. V skutočnosti si nainštalujeme časť nebezpečného kódu, ktorá spôsobí to, že naklepem adresu inej banky, ale presmeruje sa mi na troška inú stránku, ktorá bude vyzerať rovnako, akurát v adresnom riadku bude malý preklep, ktorý si nikto nevšimne," upozorňuje odborník. 

Zahraniční podvodníci

Podvodníci pochádzajú častokrát až z Indie, Vietnamu či Ukrajiny a využívajú práve nepozornosť i manipuláciu na to, aby ste im poskytli citlivé informácie, medzi ktoré patria napr. číslo bankového účtu, PIN kód alebo heslo.

Ak už ste peniaze predsa len poslali a máte podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodu, kontaktujte najprv banku. "Čím skôr to nahlásim, tým lepšie. Peniaze zadržia, pretože ide o podvod. Ak už odídu tie peniaze, potom treba volať políciu," konštatuje Macko. 

Financovanie súkromných a cirkevných škôl sa upraví
Financovanie súkromných i cirkevných škôl a školských zariadení sa upraví. Odstrániť sa má "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!