Taraba (Život-NS): Orbán kupuje naše pamiatky a Vy ich neviete ani pokosiť (VIDEO)
25 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

V dnešnom vystúpení v NR SR si Tomáš Taraba zo strany Život - národná strana "vzal na mušku" to, ako sa štát stará o pietne miesta viažúce sa k našim historickým dejateľom.

Takýchto historických dejateľov máme veľa a ako pripomenul poslanec, tak Štefánikova mohyla na Bradle nie je jediná, ktorá potrebuje revitalizáciu. A tak sa poslanec vo svojom vystúpení pýta, čo MK SR plánuje s odkazmi ďalších dejateľov. Ako príklad uviedol miesto, na ktorom sa postrelil Ľudovít Štúr, kodifikátor nášho spisovného jazyka. "Niečo tak hanebné a tak úbohé ťažko niekde nájsť," skonštatoval na margo toho, ako vyzerá napríklad toto pietne miesto.

V čom spočíva úcta k dejateľom

Patrí to absolútne k tomu, priznáva Taraba, no tvrdí, že "inštitúciám, ktoré sa zaslúžili o našu štátnosť by sme mali dať takú náplň, v rámci ktorej by sa mohli starať o istý typ pamiatok." A neočakáva, že to bude zákonite Ministerstvo kultúry, veď aj návrh zákona ráta s aktivitou obcí a širších komunít. 

Taraba: Vláda zneužíva OČTK na ilegálne akcie voči opozícii
Tomáš Taraba (Život - národná strana) sa na svojej sociálnej sieti zamýšľa nad vyhlásením generálneho prokurátora o nezákonnosti odpočúvania opozície. Útok na demokraciu V treťom svete si podľa Tarabu na takéto niečo najímajú gangy. "Na Slovensku... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Úloha Matice Slovenskej

Poslanec Taraba ju vidí aj v tom, aby v podpore identity a povedomí o Štúrovcoch niesla práve táto organizácia. "Tak, ako sú rôzne inštitúcie tohto druhu v Maďarsku, alebo vo Francúzsku, ktoré majú v náplni činnosti starostlivosť o určitý typ kultúrnych pamiatok, tak práve čo sa týka Štúrovcov, bolo by vhodné, keby sa Matici Slovenskej vyčlenila práve táto povinnosť."

Prečo práve Matica

Táto organizácia je vydavateľom Slovenských národných novín, ktoré založila práve generácia Štúrovcov, ako sa v Turčianskej stolici podpisovali petície, aby práve Štúr dostal licenciu na ich vydávanie, ale aj vzhľadom na náročné získavanie financií na ich fungovanie, je spojenie Matice Slovenskej a udržiavanie štúrovských pamiatok logické a žiadúce, tvrdí Taraba vo svojom vystúpení.

Predložený zákon má význam, ale...

Nie je správne, aby sa skončilo len pri nejakej fyzickej obnove jednej pamiatky, ale v systémovej práci nie len na pamiatkach, ale aj na povedomí o ľuďoch, ktorí "budovali slovenskú identitu aj napriek tomu, že sme členmi EÚ."

Nechávať to na nadšencov nie je rozumné

Miestni ľudia už dávno robia, čo môžu, zveľaďujú mnohé pietne miesta, lenže, ako pripomenul poslanec Taraba: "My už nežijeme v Uhorsku, takto sa o pamiatky ľudia starali vtedy. Máme vlastný štát a oprávnene očakávame, že tento štát sa o tieto miesta vie s hrdosťou postarať. Mohli by sme si zobrať príklad z toho, ako sa stará Maďarsko o svojich dejateľov." Miestni dobrovoľníci sú podľa poslanca Tarabu v poriadku, ale "bavíme sa tu o systematickej starostlivosti o pamiatky." 

Obdarujme cez tieto Vianoce aj slovenských drobných výrobcov
Ak čakáte nejaký "hejt" na nadnárodné spoločnosti predávajúce stavebnice, bábiky, či elektronických gigantov, tak sa nedočkáte. Pravdou však je, že tie bez vašich pár desiatok eur, za ktoré chcete nakúpiť darčeky, prežijú. Lockdown - čo to... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!