Spor prokurátorov možno už čoskoro čaká rozlúsknutie
25 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Nedávno zriadený Najvyšší správny súd bude rozhodovať o treste či oslobodení Daniela Lipšica. Návrh padol od generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Situáciu rozoberá denník SME.

Preberá "disciplinárky"

Od decembra všetky disciplinárne konania voči prokurátorom, sudcom, notárom, či súdnym exekútorom preberá práve Najvyšší správny súd. Ten vznikol už v auguste, no keďže dosiaľ neexistoval zákon o disciplinárnom súdnom poriadku, súd sa ešte nerozbehol. Zákon o "disciplinárkach" v utorok podpísala prezidentka, pripomína SME.

Návrh posielaný dvojmo

M. Žilinka disciplinárny návrh pôvodne posielal dvojmo. Okrem správneho súdu aj disciplinárnym komisiám pôsobiacim na prokuratúre. Doposiaľ o podobných prípadoch rozhodovali ony. V tomto prípade mala rozhodovať komisia pod vedením trenčianskej prokurátorky Fabovej, čo už nie je aktuálne. „O predmetnom návrhu koná Najvyšší správny súd SR, ktorému ho 2. disciplinárna komisia dňa 9. septembra z dôvodu príslušnosti postúpila na ďalšie konanie,“ povedal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Taraba (Život-NS): Orbán kupuje naše pamiatky a Vy ich neviete ani pokosiť (VIDEO)
V dnešnom vystúpení v NR SR si Tomáš Taraba zo strany Život - národná strana "vzal na mušku" to, ako sa štát stará o pietne miesta viažúce sa k našim historickým dejateľom. Takýchto historických dejateľov máme veľa a ako pripomenul poslanec, tak... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Najvyšší správny súd vo faktoch

Funguje od augusta 2021. Zastreší disciplinárky sudcov, prokurátorov, exekútorov aj notárov. Mimo tohto systému naďalej zostávajú advokáti. O disciplinárnych návrhoch budú na NSS rozhodovať päťčlenné senáty (traja sudcovia a dvaja prísediaci podľa profesie (sudcovia, prokurátori, exekútori, notári). Proti trestu nebude možnosť odvolania s výnimkou prípadov najprísnejšieho trestu - to zbavenia funkcie.

O čo vlastne v tomto spore ide

SME pripomína, že spor vznikol po tom, ako sa Lipšic verejne zastal vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec, keď ich policajná inšpekcia začala stíhať. Vyhlásil vtedy, že v tom vidí snahy o zabrzdenie vyšetrovania v tejto kauze.  „Zabudol, že už nie je advokátom,“ komentoval vtedy toto stanovisko Žilinka. Ten v spore bezpečnostných zložiek urobil niekoľko rozhodnutí v prospech opačnej strany. Momentálne Žilinkova prokuratúra váha nad rozhodnutím o tom, či bude obvinenie vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu zrušené. To, že by k tomu malo dôjsť, konštatoval Krajský súd Bratislava ešte začiatkom októbra.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!

Prvý deň lockdown a ŠTVRTÁ kontrola (VIDEO)
Posledné dni rezonuje na sociálnich sieťach trnavský podnikateľ, ktorý odmietol vyhodiť svojich zákazníkov len preto, lebo mali so sebou dieťa. Včera im chceli RÚVZ chcel vstúpiť di Dnes sa nám začal lockdown a páni mali už štyri, dobre čítate,... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaskova