Kto nahradí vo funkcii Vieru Tomanovú?
23 | 11 | 2021 I Eka Balašková
2. decembra 2021 vyprší funkčné obdobie aktuálnej komisárke pre deti, Viere Tomanovej a jej nástupcu by mal dovtedy zvoliť parlament. Podľa P. Polláka (OĽaNO) z Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny však tvrdí, že parlament to na prvýkrát nestihne. Situáciu, ako aj kandidátov si všíma Denník N.
Prečo to nestihne?

Poslanci koalície podľa P. Polláka navrhli päť kandidátov z ôsmich a zatiaľ sa na žiadnom nedohodli - o spoločnom postupe teda musia ešte rokovať. Presný počet kandidátov bude známy až v utorok Denník N predstavil už známe mená.

Katarína Hatráková

Nominovaná: predsedom klubu OĽaNO Michalom Šipošom.

Je poslankyňou KÚ/OĽaNO. Ako psychologička vedie manželskú a predmanželskú poradňu v Bratislave. "Upozornila na seba" v roku 2017. Vtedy ako pracovníčka ústredia práce upozornila na nekalé praktiky v resocializačnom zariadení Čistý deň. Jej kandidatúru podporilo aj niekoľko kresťansky orientovaných organizácií.

Anna Niku

Nominovalo ju 14 zo 17 členov klubu Sme rodina.

Právnička, ktorá sa venuje najmä rodinnému právu a sporom o deti. Pôsobenie komisárky Tomanovej hodnotiť nechcela, keďže na jej kritike nemá záujem založiť vlastnú kandidatúru. Ako advokátka má podľa vlastných slov skúsenosť s tým, že úrad komisárky zareagoval a pomohol, ale aj opačnú skúsenosť. Za dôležité považuje zlepšenie komunikácie úradu voči verejnosti a médiám. Jej kandidatúru podporila Nadácia otvorenej spoločnosti, Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, Združenie pre deti z detských domovov, Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu, Divé maky, Brána do života a Centrum pre filantropiu.

Ďalšie asteroidy pomenovali po A. Kuzminovej, L. Grendelovi a T. Slovinskom
Kuzmina, Grendel a Slovinský sú najnovšie prírastky v rodine pomenovaných malých planét, za objavom ktorých je slovensko-maďarská dvojica astronómov Štefan Kürti z Nových Zámkov a Krisztián Sárneczky z Budapešti. Priezviská úspešnej biatlonistky,... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr

Mária Vargová

Nominoval ju poslanec SaS Ondrej Dostál.

Je psychologičkou a v súčasnosti pôsobí na ministerstve práce, kde vedie Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Jej hlavnou oblasťou je zneužívanie detí či pôsobenie mladých ľudí na internete. Že nie je právničkou, ale psychologičkou považuje za svoju výhodu, pretože by jej to pomáhalo pri komunikácii aj s deťmi, na čo by ako komisárka mala právo. Jej kandidatúru podporila Liga za duševné zdravie, združenie Náruč pomáhajúce deťom v kríze, nadácia Pro vida, ktorá spravuje program Tvoj Buddy pomáhajúci deťom z detských domovov začleniť sa do bežného života, združenie Vienala, krízové centrum SOS, Žena v tiesni, organizácia Budúcnosť a Ascend.

Natália Blahová

Nominovala ju poslankyňa OĽaNO Monika Kozelová.

Bývalá poslankyňa SaS a sociálna poradkyňa. Za komisárku kandidovala už v roku 2015 po neúspešnej kandidatúre do Európskeho parlamentu za stranu SaS. Podľa Denníka N si Blahová nemyslí, že jej politická kariéra by mala byť prekážkou zvolenia za komisárku - v súčasnosti nie je v parlamentnej politickej strane. Blahovej kandidatúru podporila Asociácia náhradných rodín, občianske združenie Avare, združenie Fascinujúce deti, združenie Dom poznania, združenie Detský lesný klub Domček, komunitné centrum Rian, združenie Tenenet a CTM Bratislava.

Jitka Hasíková

Nominoval ju poslanec OĽaNO Lukáš Kyselica.

Je právničkou, venuje sa najmä trestnému právu, ale viac ako desať rokov robila aj rodinné právo. V médiách sa objavila, keď komentovala tému týraných mužov. Počas vypočúvania tvrdila, že domáceho násilia je príliš veľa a môže ísť o akúsi módnu vlnu.  Hasíkovej kandidatúru podporujú Slovenská rada rodičovských združení, združenie Aura, Dom nádeje Martin, Rada pre práva dieťaťa, Striedavá starostlivosť o deti a Otcovia.sk.

Juraj Štubniak sa vracia k 17. novembru
Dátum 17. november je v našich zemepisných šírkach niečo, o čom by sme podľa J. Štubniaka mali hovoriť každý rok. Pozrime sa teda s ním z niekoľkých uhlov aj my. Trochu histórie Deň boja za slobodu a demokraciu siaha do roku 1939, do Protektorátu... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Jozef Mikloško

Nominoval ho bývalý poslanec za Smer Ján Podmanický.

Lekár a zakladateľ združenia Úsmev ako dar kandiduje na post komisára už druhý raz. V roku 2015 ho nominovali poslanci KDH a v parlamente prehral s kandidátkou Vierou Tomanovou. Venuje sa najmä pomoci deťom v zlých sociálnych podmienkach. Jeho kandidatúru na komisára pre deti podporil aj kňaz Marián Kuffa a jeho Inštitút Krista Veľkňaza.  Mikloška podporila aj univerzita, kde vyučuje – Vysoká škola sv. Alžbety. Stojí za ním aj Fórum riaditeľov a zamestnancov detských domovov, Fórum kresťanských inštitúcií, Združenie kresťanských seniorov Slovenska, organizácia Dorka, združenie Stopa, Spišská katolícka charita, Liga ochrany detí, Centrum pomoci pre rodinu, Úsmev ako dar, Asociácia rodinných sudcov a Horúci tím. 

Ondrej Prostredník

Nominoval ho poslanec PS Tomáš Valášek.

Prostredník je známy ako teológ a kňaz. Zároveň je členom predsedníctva strany Progresívne Slovensko. O miesto komisára sa podľa vlastných slov uchádza preto, lebo ako kňaz a teológ má skúsenosť so sprevádzaním mladých ľudí a aj rodín, ktoré mali vzťahové problémy alebo si nevedeli poradiť s výchovou detí. Ako komisára ho podporilo združenie pomáhajúce deťom v kríze Náruč, združenie Ďalej, združenie rodín s Aspergerovým syndrómom alebo autizmom Hans, Striedavá starostlivosť o deti, združenie Quo vadis zamerané na pomoc rómskym deťom, združenia MyMamy, Nádej a Progresfem pomáhajúce obetiam domáceho násilia. 

Katarína Szabová

Nominoval ju poslanec Smeru Robert Fico.

Je bývalou riaditeľkou Slovenského národného strediska pre ľudské práva a v súčasnosti prednostkou na obecnom úrade v Marianke blízko Bratislavy. Za svoj najväčší prínos v oblasti práv dieťaťa považuje zorganizovanie konferencie o tejto téme, ktorú pripravila ako riaditeľka strediska spolu s komisárkou pre deti a so zástupcami ministerstva, súdnictva, prokuratúry a s odborníkmi. Jej kandidatúru podporilo viacero rómskych združení, ako Univerzus, Združenie Rómov a národnostných menšín, Rada rómskych mimovládnych organizácií. Rovnako ju podporilo aj združenie Šťastné detstvo.

Blýska sa na lepšie časy ? Úplné prepojenie Košíc a Bratislavy.
Dostavba diaľnice, ktorá by spojila Košice s Bratislavou po našom území je, zdá sa, o čosi bližšie k realizácii. Štát chce 13,5 km úsek medzi Martinom a Ružomberkom dostavať za vlastné. O tom, ako, informovali aktuality.sk. Tunelový... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!