Európou cez víkend zmietali protesty. Ako a kde prebiehali?
22 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

S nástupom lockdownu v rôznych krajinách sa proti tomuto opatreniu ich občania búria. Občania už majú dosť proticovidových opatrení, ktoré aj tak nefungujú. Demonštrácie mapoval denník sme.

Oddnes štvrtý lockdown v Rakúsku

A popri ňom povinné očkovanie všetkých občanov, čo pochopiteľne vytvára priestor pre veľké emócie. Zákaz vychádzania pre nezaočkovaných pritom v krajine platí už týždeň. Ten sa však netýkal práce, či základných nákupov. A úrady tiež nemohli zakázať ani protesty. Na mimoriadnu situáciu sa však pripravili a posilnili počet policajtov v uliciach na 1300. 

Karol Lovaš píše o psovi, ktorý sa vrátil
"Z hľadiska ďalšieho vývoja covidovej krízy nečakajú svet dobré časy. Stojíme na pokraji veľkej hospodárskej krízy. Keď si uvedomíme, že bude prebiehať v spojení s krízou hodnotovou a krízou autorít, ktorú už nejaký čas zažívame, to prelínanie... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Protest sa teda konal

V centre Viedne sa podľa informácií denníka sme nakoniec zhromaždilo okolo 35-tisíc odporcov očkovania. Vo väzení skončili desiati. Na policajtov hádzali dymové bomby, fľaše či plechovky. Inak prebehli protesty viac-menej pokojne, aj keď dav opakoval, že Schallenberg zavádza v krajine diktatúru. „Čo robia Slobodní a ďalšie politické sily v tejto krajine, je útok na náš zdravotnícky systém, na ktorý sme pyšní,“ reagoval na vyjadrenia lídra Slobodných, kancelár. „Idú proti rozumu a proti vede.“

Vysoké čísla

V Rakúsku majú v ostatných dňoch najvyššie čísla od začiatku pandémie pri zaočkovanosti 65% obyvateľstva, čo ale A. Schallenberg (rakúsky kancelár) považuje za "hanebne nízke číslo). Aj v Rakúsku prebiehajú búrlivé debaty o tom, nakoľko ústavné je povinné očkovanie obyvateľstva, pričom z denníka Sme sa dozvieme len o tých názoroch, ktoré povinné očkovanie podporujú.

V Holandsku to bolo vyhrotené

Po piatkových protestoch v Rotterdame skončilo vo väzení až 51 ľudí. V nemocnici skončili aj dvaja postrelení. V jednom prípade podľa tvrdenia denníka sme k streľbe došlo po tom, ako rozvášnený dav zahnal policajtov do rohu ulice. „ V druhom išlo o ochranu hasičov, na ktorých útočili, lebo hasili požiare. Polícia mierila na nohy,“ povedal holandskému vysielateľovi NOS Jan Struijs z policajných odborov. Keďže centrum Rotterdamu je vybavené kamerami, zatýkanie by malo pokračovať.

Drgonec: Ak sa pred súd v Štrassburgu dostanú prípady povinného očkovania, zaplatíme to všetci
Emeritný ústavný sudca v rozhovore pre eReport vysvetlil niekoľko veľmi zaujímavých faktov okolo povinného očkovania niektorých vekových skupín tak, ako ho presadzuje premiér Heger. Stačí poznať súvislosti V tých očkovacích má emeritný sudca... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Eka Balašková

V sobotu nepokoje vypukli aj v iných mestách

Okrem iného aj v Haagu, kde sídli holandská vláda, niekoľko tisíc ľudí sa stretlo aj v Amsterdame, v ktorom boli protesty pokojnejšie. Mladí muži v Haagu však podľa sme zapaľovali ohne a hádzali do policajtov petardy. V jednom prípade kameňom rozbili okno na sanitke, prevážsjúcej pacienta do nemocnice. Polícia na rozohnanie protestov použila vodné delá a kone. Zatkla siedmich ľudí, pri zásahu sa zároveň zranili piati policajti. Čo sa nepáči holanďanom? Plán premiéra Marka Rutteho vylúčiť nezaočkovaných z barov a reštaurácií. „Ľudia chcú žiť, preto sme tu. Ale nie sme výtržníci. Prichádzame v pokoji." prehlásil Joost Eras, organizátor protestov. 

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!