Zvrat v kauze Jeleň: Ako vidia budúcnosť prípadu odborníci a čo na to Fico?
21 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ďalší zvrat v kauze odpočúvania loveckej chaty! Vo štvrtok sa verejnosťou prehnala informácia, že krajský prokurátor zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci pytliactva. Mohlo by to ovplyvniť využitie uniknutých nahrávok? 

Krajský prokurátor v Nitre Jaroslav Maček zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci pytliactva, ktorého sa týkalo medializované odpočúvanie z poľovníckej chaty, píše portál 1pluska.sk.

Zrušenie uznesenia o začatí trestného stíhania

Maček pritom uviedol, že dôvodom bola jeho nezákonnosť, keďže „v uznesení bola uvedená nesprávna právna kvalifikácia a skutok opísaný v uznesení neobsahoval zákonom vyžadované náležitosti“.

Otázku, či bolo nezákonným aj samotné vykonávanie odpočúvania, ktoré nariadil súd, Maček komentovať nechcel. „O schválení ITP (informačno-technických prostriedkov) rozhodoval súd a prokuratúra rozhodnutia súdu nekomentuje. Odpočúvanie bolo vykonávané aj v konaní, kde malo existovať podozrenie z trestného činu legalizácie z výnosov z trestnej činnosti, pre ktoré nebolo začaté trestné stíhanie vo veci. Audiovizuálne záznamy krajská prokuratúra k včerajšiemu dňu k dispozícii nemala, a preto nie je možné sa k nim vyjadriť," uzavrel.

Šialené: Šimečka vyzýva vládu na bezodkladné povinné očkovanie! Uhrík je proti
Epidemiologická situácia na Slovensku sa vraj rapídne zhoršuje, a tak sa robí ešte väčší tlak na očkovanie proti COVID-19. Dochádza to až tak ďaleko, že sa, po vzore napríklad Rakúska, uvažuje aj nad povinným očkovaním. Experimentálne vakcíny, ako... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Nahrávky obleteli médiá

Spomínané videá či ich prepisy sa pritom objavili aj vo viacerých médiách. Okrem politikov v nich boli aj obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara.

Neskôr vyšetrovateľ nariadil ich presunutie do spisu kauzy Očistec, v ktorej je Gašpar obvinený. Čo sa s medializovanými nahrávkami stane a či sa môžu aj naďalej používať ako dôkaz v inej kauze, ostáva otázne.

Názory odborníkov

"Ak by sa skutočne potvrdila nezákonnosť samotného vyhotovovania obrazovo-zvukových záznamov, potom nemožno materiály využiť ani v prípade dokazovania iných trestných činov," vysvetlila trestná právnička a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Chmelár: Pán premiér, musíte konať! Nemôžete byť za chrumkavého pre každého
Nemyslím si, že povinné očkovanie vyrieši náš problém! Iba zvýši extrémnu polarizáciu spoločnosti. Zamýšľa sa o tom vo svojom statuse na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a publicista Eduard Chmelár. Podľa neho je náš problém... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Konzekvencie voči osobám zodpovedným za nariadenie odpočúvania podľa nej vyvodené zrejme nebudú. „Nemyslím si, že by malo dôjsť k disciplinárnym úkonom. Rozhodnutie využiť tieto úkony pri vyšetrovaní je skôr vecou právneho názoru,“ uzavrela.

Exprokurátorka a v súčasnosti advokátka Eva Mišíková by však disciplinárne konanie nevylučovala. „Ak sa preukáže, že k veci prišlo povedzme zavinením príslušníka Policajného zboru, tak by sa o disciplinárnom konaní uvažovať mohlo," vysvetlila. 

Ministerstvo je zdržanlivé

Ministerstvo spravodlivosti sa k téme v súčasnosti príliš nevyjadruje. „V danej veci nemáme bližšie informácie, nevideli sme rozhodnutia, keďže ich nemáme k dispozícii. Môžeme sa teda nateraz vyjadriť len všeobecne. Podmienky odpočúvania upravuje § 115 Trestného poriadku,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

Za ľudí: Pred povinným očkovaním uprednostňujeme zvýhodňovanie zaočkovaných
Povinné očkovanie sú zatiaľ teoretické úvahy. Pred zavedením povinného očkovania uprednostňujeme systematické zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí. "Takisto sú potrebné dáta, či zavedenie povinného... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Kauzu uniknutých nahrávok rieši aj dočasný policajný prezident Štefan Hamran, ktorý podozrivých policajtov posiela na detektor lži.

Fico reaguje

Na zvrat v kauze reagoval aj šéf Smeru-SD Robert Fico. Avizoval, že jeho strana urobí všetko pre to, aby zodpovední za vynesenie nahrávky médiám čelili obvineniu za zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Fico dodal, že všetko v tejto kauze bolo od začiatku protizákonné. Politik naznačil aj svoje ďalšie kroky. „Nemôžeme nechať niektoré veci len tak, nevšímať si ich. Pre mňa osobne nemá žiadny význam naháňať sa po civilných súdoch s nejakými žalobami na ochranu osobnosti, to nefunguje, sú to roky súdenia sa s veľkými výdavkami. Ale vynaložíme všetko úsilie, budeme mimoriadne iniciatívni smerom k orgánom činným v trestnom konaní v podobe legálnych podaní," odhalil svoje zámery líder Smeru.

Právnik Weis: Vedecký podklad hovorí jasne - neočkovaných nemožno diskriminovať!
Tým, ktorí si myslia, že očkovanie proti kovidu ešte pred niečím chráni, svetielko nádeje definitívne zhaslo. A to je tretia dávka za dverami. A každých 6 mesiacov bude ďalšia a ďalšia. Konštatuje na svojich stránkach právnik Peter Weis a odvoláva... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!