Onkologickému pacientovi zmrazili nádor. Zmizli mu metastázy
21 | 11 | 2021 I Ján Papuga

V Českej republike sa podarilo vyliečiť smrteľne chorého pacienta, ktorí bol už v paliatívnej starostlivosti. Zmrazili časť kožného nádoru na jeho chrbte. A o niekoľko mesiacov zistili, že mu zmizli metastázy. Informovala TA3.

Lekári liečili pacienta štandardnými postupmi - rádioterapiou a imunoterapeutickými liekmi. Napriek tomu došlo u pacienta k obrovskej progresii nádoru, k metastatickému postihnutiu na chrbte, v pečeni a podpazušných uzlinách.

Trpí neznesiteľnými bolesťami. Štát odkláňa pozornosť od ťažko chorých!
Michaela Zongorová je úspešná a obetavá učiteľka biológie a chémie na strednej odbornej škole v Banskej Bystrici. Mnohé roky trpí málo známou, no o to nepríjemnejšou ženskou chorobou - endometriózou. V súčasnosti doslova trpí pod vplyvom bolestí... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Chceli mu zmierniť bolesť

Lekári Dermatovenerologickej kliniky 1. Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v tom čase už pacientovi nedokázali ponúknuť žiadnu liečbu a zamerali sa na paliatívnu starostlivosť. Jej cieľom je predovšetkým dosiahnuť zmiernenie bolesti a zachovať dobrú kvalitu života pacientov, ktorí trpia nevyliečiteľným ochorením. Pacientovi sa preto rozhodli odrezať časť bolestivého rastu na chrbte a spodok nádoru zmrazili tekutým dusíkom.

Lekári boli prekvapení, keď po mesiaci od zmrazenia nádoru začala miznúť väčšina rakovinových buniek na pacientovom chrbte, a to aj na miestach, na ktoré nepôsobil chlad. Terapiu preto ešte raz zopakovali a po dvoch mesiacoch na ďalšej kontrole zistili, že zmizli aj metastázy v pečeni aj podpazušných lymfatických uzlinách.

Výskum najzávažnejšej choroby pokračuje. Pacient s rakovinou sa uzdravil
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Terapia jedného nádoru sa zmenšili aj iné

Podľa odborníkov za to môže tzv. Abskopálny efekt. Ide o hypotézu, podľa ktorej sa po lokálnej terapii jedného nádoru začnú zmenšovať aj ďalšie nádory, a to vďaka prebudeniu systémovej imunitnej reakcie.

Odborníci dopĺňajú, že zatiaľ čo pri rádioterapii je tento jav už zdokumentovaný, v spojení s kryoterapiou ide o prvý dokumentovaný prípad tohto mechanizmu v klinickej praxi. Systémová reakcia podľa pražskej lekárskej fakulty nastala zrejme vďaka kombinácii liekov a zmrazeniu nádoru. Tento prípad podľa lekárov naznačuje možnosti liečby. Aj keď podobná terapia nemusí dosiahnuť podobný výsledok u každého pacienta.