Vysoké Tatry:Obnova železnice má zlepšiť aj migračnú priechodnosť
18 | 11 | 2021 I tasr

V rámci modernizácie železničnej trate pod Tatrami by sa mala zlepšiť aj migračná priechodnosť pre živočíchy. Podľa Správy Tatranského národného parku (TANAP) totiž od roku 2016 došlo na cestách a železnici k úhynu 33 medveďov z dôvodu kolízií s dopravnými prostriedkami. „Takmer v troch štvrtinách prípadov došlo k zrážkam v jesennom období od septembra do októbra,“ uvádza Správa TANAP-u na svojej stránke.

Drvivú väčšinu medveďov zrazili neďaleko polí, kde sa pestovala kukurica. Z rozborov ochranárov vyplýva, že časté kolízie tohto chráneného druhu s dopravnými prostriedkami v predhorí TANAP-u úzko súvisia s pestovaním vysokoenergetických plodín. „Konkrétne na železnici uhynulo 13 medveďov, na diaľnici ďalších 11 a na cestách druhej triedy deväť jedincov,“ konkretizujú ochranári. Okrem medveďov zaznamenali aj kolízie dopravných prostriedkov s vlkmi, rysmi, mačkami divými či vydrami. 

NLC: Ťažba v národných parkoch klesla za uplynulých niekoľko rokov o polovicu
Ťažba dreva v slovenských národných parkoch v uplynulých rokoch klesla, a to takmer o polovicu. Vyplýva to zo záverov Zelenej správy za rok 2020, o ktorých vo štvrtok informovali zástupcovia jej zostavovateľa – Národného lesníckeho centra (NLC) vo... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | tasr

V tejto súvislosti Správa TANAP-u oficiálne žiadala Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) o vybudovanie funkčných ekoduktov v inkriminovaných lokalitách. V rámci modernizácie železničnej trate zároveň navrhli päť zelených mostov umožňujúcich prepojenie biocentier Západné Tatry a Nízke Tatry pre bezpečnejšiu migráciu živočíchov.

Hovorkyňa Železníc SR Ria Feik Achbergerová v tejto súvislosti pre TASR uviedla, že na zlepšenie súčasnej situácie sú navrhnuté viaceré opatrenia. „Jedným z nich je vybudovanie ekoduktu pri obci Lučivná, okres Poprad, ktorý bude priamo nadväzovať na existujúci ekodukt na diaľnici D1 Važec – Lučivná,“ priblížila. Ďalej je navrhnutá prestavba mosta alebo alternatívne vybudovanie ekoduktu medzi stanicami Východná a Kráľova Lehota v údolí Bieleho Váhu. V pláne je aj úprava dotknutých mostných objektov tak, aby boli priechodné pre rôzne kategórie živočíchov. 

Polícia naďalej vyšetruje prípad kúpaliska Podhájska, SIŽP vykonala obhliadku
Polícia naďalej vyšetruje prípad kúpaliska Podhájska. Vyšetrovateľ zatiaľ nikoho neobvinil ani neuložil pokutu. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) vykonala... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | tasr

„NDS má aktuálne rozpracované viaceré projekty zahŕňajúce ekodukty, ktorých potreba vyplýva tak z výsledkov migračných štúdií, ako aj z požiadaviek vzniknutých počas procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Týka sa to rýchlostných ciest, diaľnice D3 i diaľnice D1 v úseku Turany – Hubová, ale aj na trase z Bidoviec po štátnu hranicu s Ukrajinou,“ uzatvára Žgravčáková.

Zdravotnícki záchranári za posledný týždeň prišli denne k 385 prípadom
Zdravotnícki záchranári len za posledný týždeň denne prišli v priemere k 385 prípadom. Ako pre TASR to povedal vedúci odboru zdravotnej starostlivosti - hlavný lekár Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Július Pavčo, prvý... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | tasr