NRSR: Poslanci sa zídu na schôdzi, rozhodnúť majú o rozpočte i reforme nemocníc
18 | 11 | 2021 I tasr

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali na najbližšej schôdzi definitívne rozhodnúť o reforme nemocníc aj o štátnom rozpočte na budúci rok. Voliť majú komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých a čaká ich tiež novela zákona o štátnej službe, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlasovať by mali aj o reforme národných parkov a definitívne rozhodnúť o výstavbe nájomných bytov. Oba návrhy presunuli z predchádzajúcej schôdze. Poslanci sa na 51. schôdzi zídu v utorok (23. 11.) o 14.00 h. Viac ako 75-bodový program zverejnili na webe NR SR.

Reforma nemocníc prešla do druhého čítania aj s pomocou nezaradených poslancov, Sme rodina ju nepodporilo a stále má výhrady. Podľa reformy by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Legislatíva ráta aj s novým určením minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast.

Blaha: Médiá nielenže klamú, ale aj podnecujú nenávisť
Konflikty medzi občanmi, medzi očkovanými a nezaočkovanými, liberálmi a konzervatívcami, s rúškom a bez rúškami pokračujú. Tento plameň nenávisti dokonalo živia médiá, politici, vláda, ale aj rôzne zoskupenia ľudí. Poslanec NRSR za stranu Smer - SD... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Sme rodina nepodporuje ani reformu národných parkov, ktorá rieši presun správy pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Poslanci by mali na schôdzi hlasovať o jej posunutí do druhého čítania.
Poslanci by mali tiež rozhodnúť, či prelomia veto prezidentky pri novele zákona o štátnej službe. Podľa hlavy štátu otvára priestor na odvolanie zamestnanca z riadiacej pozície bez uvedenia dôvodu, teda iba z politických dôvodov. Vetovala aj novelu zákona o štátnej službe policajtov, ktorá bola podľa nej vložená prílepkom.

Čaká ich tiež rokovanie o štátnom rozpočte na rok 2022 a rozpočte verejnej správy na nasledujúce tri roky. Návrh predpokladá deficit na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávaný schodok v tomto roku je necelých 8 % HDP.

Nový Covid automat bude opäť prísnejší – ďalší hon na nezaočkovaných
Zvýšenie počtu infikovaných na COVID-19, ale aj počtov hospitalizovaných či mŕtvych malo za následok sprísnenie opatrení v Covid automate. A doplatili na to najmä nezaočkovaní, ktorým opäť sprísňujú opatrenia. Je zarážajúce, že všetka vina na... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Na blížiacu sa schôdzu presunuli poslanci aj návrh novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým by sa okrem iného zaviedli záväzné limity verejných výdavkov. Novelu presúvajú už mesiace. Poslanci sa majú zaoberať aj vládnym návrhom zákona, ktorý predpokladá optimalizáciu a urýchlenie procesov pri výstavbe diaľnic ako stavieb vo verejnom záujme.

Rokovať majú aj o obmedzení právomoci generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie podľa sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Navrhuje to Alojz Baránik (SaS) v novele Trestného poriadku. Plénum má tiež rokovať o znížení trestov za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu. Túto oblasť chce novelizovať aj Tomáš Valášek (nezaradený).
      Plénum má definitívne rozhodnúť o novele zákona o štátnom občianstve, ako aj o tom, či sa pri výbere šéfa polície posilní vplyv ministra vnútra. Definitívne by mali tiež rozhodnúť o presune Múzea SNP spod rezortu kultúry pod ministerstvo obrany a o tom, či sa skráti volebné moratórium na 48 hodín. Opozičný Smer-SD navrhuje opäť zaviesť bankový odvod. Poslancov čaká tiež prerokovať správy o činnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva za rok 2020.

Toto tu nebolo ani za komunistov - bývalý moderátor Karol Farkašovský
„Toto tu nebolo ani za komunistov“ – zamýšľa sa na sociálnej sieti novinár a exposlanec Karol Farkašovský a pokračuje: „Masírovanie mozgu slovenského občana nemá konca. V pude sebazáchovy vypínam televízne správy po 10 tich minútach. Už nie som... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | gabriel matta