Stručný prehľad správ z TASR
15 | 11 | 2021 I Ivan MIhale/TASR

Stručný prehľad správ z domova aj zahraničia.

Bratislava-Minister financií Igor Matovič chce zásadne meniť zdaňovanie práce. Navrhuje, aby bol celý systém založený na dvoch číslach - z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň. Podľa Matoviča sa tak daňovo-odvodové zaťaženie zníži zhruba o päť percent a 99 percent zamestnancov v tejto krajine bude mať takto vyšší čistý príjem.

Bratislava- Novému regionálnemu dopravcovi v Bratislavskom kraji spoločnosti Arriva chýba zhruba 100 vodičov. Po rokovaní pre pondelkový výpadok regionálnych autobusových spojov to vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba s tým, že k výpadku dôjde aj v utorok. Od Arrivy požaduje, aby do deviatich pracovných dní prišlo k "citeľnému zlepšeniu". Prioritou sú najmä spoje, ktoré vozia deti do školy a ľudí do práce. K zlepšeniu musí prísť najmä v okresoch Senec a Pezinok.

Vyhlášku k OTP režimu na pracoviskách môže ÚVZ vydať až po rozhodnutí vlády
Vyhlášku, ktorou by sa zaviedol OTP režim na pracoviskách, môže Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydať až po rozhodnutí vlády SR. Vysvetlila to hovorkyňa úradu Daša Račková. Zavádzanie OTP režimu na pracoviskách umožnila novelizácia zákona o... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | TASR

Trenčín – Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Okresný súd Trenčín tak vyhovel návrhu riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva päťročný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.

Praha - Zdravotníci v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe premiestnili českého prezidenta Miloša Zemana na lôžko dlhodobej starostlivosti. Tu by sa mal večer stretnúť s dosluhujúcim premiérom Andrejom Babišom. V utorok by mala Zemana navštíviť slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

GP SR odmietla v pripomienke návrh zákona o vysokých školách ako celok
Generálna prokuratúra (GP) SR v rámci legislatívneho procesu k návrhu zákona o vysokých školách uplatnila zásadnú pripomienku. Tou odmietla predložený návrh zákona ako celok. Informovala o tom hovorkyňa GP Jana Tökölyová. "GP zastáva názor, že... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | TASR

Varšava - Rozsiahly dav migrantov sa zhromaždil pri uzatvorenom hraničnom priechode medzi Poľskom a Bieloruskom. Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik uviedol, že pri hraničnom priechode sa nachádzajú "tisícky migrantov".

Brusel - Ministri zahraničných vecí krajín EÚ dosiahli dohodu o uvalení piateho balíka sankcií voči Bielorusku. Bude sa týkať bieloruských predstaviteľov a spoločností - vrátane leteckých -, ktoré sa podieľajú na preprave migrantov z Blízkeho východu do Bieloruska. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že prílev ľudí prichádzajúcich do Bieloruska je teraz "takmer pod kontrolou".

Fico o Matovičovej reforme: Cirkusové predstavenie jedného pomätenca
HALÓ! Vládna koalícia! Preboha! To, čo včera a dnes predvádzal uznaný daňový podvodník a zlodej vysokoškolského titulu Igor Matovič, keď predstavoval svoje uletené nápady v daniach a odvodoch, je, žiaľ, obrazom celej vládnej koalície. Týmito... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Budapešť/Brusel - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky sa dohodli, že ak Varšava bude potrebovať pomoc pri riešení migračného tlaku, tak Česko, Maďarsko a Slovensko sú pripravené pomôcť. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pripomenul, že v roku 2015 čelilo aj Maďarsko podobnému tlaku a mohlo sa spoľahnúť na pomoc štátov Vyšehradu.

Viedeň - Rakúska polícia dohliada na dodržiavanie lockdownu pre obyvateľov nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, ktorý v krajine platí od dneška.

Brusel - Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg varoval Moskvu pred "agresiou" voči Ukrajine. Reagoval tak na "rozsiahle a neobvyklé zhromažďovanie ruských ozbrojených síl", ktoré spozorovali v posledných týždňoch na ukrajinskej hranici.

Harabin: Vládnuci na čele s prezidentkou úmyselne rozdelili spoločnosť!(VIDEO)
Pred 17. novembrom, ktorý je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, sa ozval na svojom videokanáli bývalý sudca a aktivista Štefan Harabin. Vyzval ľudí k protestom. V úvode Harabin povedal, že vlastenci a vlastenky prestávajú byť... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga