Aj vy neznášate, ako vám miliardári a celebrity kážu o klimatických zmenách?
15 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Charlieho Stonea (Russia Today)

Neznášate, keď vám o klimatických zmenách kážu ľudia, ktorí planétu znečisťujú oveľa viac ako vy? Pri príležitosti konca COP26 sa s britským spisovateľom a novinárom Charliem Stoneom pozrieme na niektoré bohaté celebrity, ktoré by mohli niesť bremeno blížiacej sa záhuby.

Bude to zrejmé, keď ľudstvo skutočne prehrá hru s klimatickými zmenami. Viete ako? Všetci tí multimiliardári z COP26 a celebrity, ktoré cestujú svojím triskáčom, začnú predávať domy na pláži. A prečo? No, prvé miesta, ktoré v tomto plazivom Armagedone zmiznú z povrchu zemského, sú tie, ktoré sú najbližšie k morskej hladine. Tie super drahé, no krikľavé pobrežné nehnuteľnosti, ktoré miluje každý priemerný miliardár a hollywoodska hviezda.

Nie že by ste niekedy tieto miesta videli. Majú totiž tendenciu byť za obrovským múrom s bezpečnostnými kamerami a ťažko ozbrojenými strážcami. Takže keď sa moria zdvihnú, nezačnite pádlujte k žiadnej z tých brán. Tak ako každý úctyhodný zloduch z Bonda, aj vy sa tam budete môcť dostať iba helikoptérou, súkromným lietadlom alebo jednou z ich absurdných hračkárskych superrýchlych člnoch.

A ešte na stometrovej jachte. Tie luxusné vane sa budú hodiť, však? Rovnako ako Noe a jeho archa, budú môcť spustiť kotvu na hore. Super!

Nevadí, že všetky ich stroje, pomôcky a hračky chrlia jedovaté plyny, ktoré dusia naše deti a vnúčatá – ani megaboháčov to podľa mňa až tak neznepokojuje. Keď príde čas, ich potomstvo bude dýchať vyčistený vzduch a vypumpujú svoj CO2 z veľkého lievika na vrchole ich hôr pre každého, kto prežije. Ako ste vy a ja.

Zdá sa, že všetci títo miliardári – a sú to väčšinou muži – vedia dobre čítať trh, a preto dosahujú zisk. Môžete si byť sakra istí, že kedykoľvek stlačíte vypínač, pozriete sa na telefón, kúpite čokoľvek, natankujete do auta benzín, zapnete televízor, pripojíte sa na internet – jednoducho čokoľvek – jeden z týchto ľudí dostáva z toho svoj kúsok.

Podľa magazínu Forbes je na planéte Zem takmer 3000 miliardárov. Je pravdepodobné, že ste sa s jedným z týchto ľudí v skutočnosti nikdy nestretli, no je úplná istota, že aspoň jeden z nich mal dnes svoju tučnú ručičku vo vašom vrecku. Vlastne každý deň.

Takže, tu je náhodný pohľad na niektorých megabohatých, ktorí sa najviac obávajú hroziacej pohromy. Dávajte na nich pozor, pretože keď začnú utekať do kopcov, všetci sme odsúdení na zánik...

Jeff Bezos

V deň, keď podivný mimozemšťan a multimiliardár Jeff Bezos predá svoj odľahlý ostrovný dom na Maui na Havaji, viete, že hra je hotová. Stál ho 78 miliónov dolárov a je celý obklopený vodou.

Hoci sa zdá, že plánuje opustiť Zem späť na ktorúkoľvek planétu, z ktorej prišiel na svojej vlastnej rakete, na summite COP26 prisľúbil 2 miliardy dolárov, aby pomohol zachrániť svet. Pekná. Jeho online nákupné impérium Amazon rástlo približne rovnakým tempom, ako sa zmenšoval amazonský dažďový prales.

Bezos sa strieda na prvom a druhom mieste na svetovom zozname bohatých s Elonom Muskom a jeho hodnota je niekde okolo 200 miliárd dolárov. Takže, keď sa nad tým zamyslíte, pár miliárd dolárov je pre Bezosa skutočne nič. 

Leonardo DiCaprio

Dobre, dobre, nie je miliardár. Ale hollywoodska megahviezda Leo DiCaprio nedávno utratila poriadnych 13,8 milióna dolárov  za pobyt pri mori na Malibu. Leo, ktorý je pravdepodobne guru všetkých kazateľských celebrít. V skutočnosti majiteľ troch nehnuteľností vedľa kalifornskej pláže, ktorú milujú bohatí a slávni.

Leo požehnal Glasgow svojou žiariace prítomnosťou ako vyslanec OSN pre zmeny klímy, a pokúsil sa upozorniť na blížiace sa katastrofy. Leo dokonca na Oscaroch v roku 2016 vystúpil s prejavom, v ktorom uviedol, že klimatické zmeny sú „najnaliehavejšou hrozbou, ktorej čelí celý náš druh“.

Celý rad ďalších áčkových celebrít

Nie je to len DiCaprio, kto čelí tomu, že jeho pekný dom na pobreží spláchne more. Množstvo celebrít je jeho susedmi aj v Malibu. A hoci nie všetci hovoria tak hlasno ako Leo o nebezpečenstve klimatických zmien, môžete sa staviť, že keď hladina vody začne stúpať, zbalia sa poriadne rýchlo.

Mel Gibson, Jennifer Aniston , Louis Tomlinson , Charlize Theron , Will Smith , Simon Cowell , Cher , Beyoncé a Jay Z , Barbra Streisand , Pink , Kenny G, Julia Roberts , Kid Rock, Bob Dylan, Lady Gaga , Dustin Hoffman, Cindy Crawford … zoznam pokračuje.

Možno by mohli zdieľať plť?

K dispozícii sú samozrejme aj ďalšie pobrežné destinácie. Speváčka Rihanna má 22 miliónový dom na Barbadose, karibskom ostrove, kde sa narodila. A v blízkosti nie tak slnečného Brightonu v Spojenom kráľovstve je dokonca celý rad prímorských domov vlastnených celebritamiSir Paul McCartney, Adele, Fat Boy Slim a David Walliams sú občasnými susedmi. Aj keď ich všetkých ešte nebolo vidieť sedieť spolu na ležadlách v daždi.

Sir Richard Branson

Rovnako ako Jeff Bezos, aj Sir Richard Branson má svoje vlastné plány na cestu do vesmíru. A Sir Dick si myslí, že každý, kto ho kritizuje za to, že chrlí toxické výpary, aby sa bohatí ľudia mohli veseliť niekoľko kilometrov nad morskou hladinou, je trochu hustý.

Zdá sa však, že zakladateľ Virgin Records/leteckej spoločnosti/obchodov/bankovníctva atď. sa až tak veľmi neobáva budúcich povodní. Dlho vlastnil súkromný ostrov Necker Island na Britských Panenských ostrovoch a do svojho portfólia údajne pridal druhý suchozemský zhluk Matky Zeme s názvom Moskito Island.

Necker milujú aj celebrity, pričom ho zdobili také postavy ako Mariah Carey, Kate Winslet, Oprah Winfrey, Jimmy Fallon a David Beckham. Môžete si prenajať celý ostrov za 42 000 dolárov na noc, alebo si prenajať iba vilu za 27 000 dolárov na týždeň.

Výhodný obchod. Pokiaľ sa more nezdvíha.

Harry a Meghan

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu – Harry a Meg – nežijú celkom na pobreží. Ale radi kážu. Oslobodení od okov britskej kráľovskej rodiny teraz trávia čas rozprávaním nám ostatným, ako máme žiť.

Princ Harry hovoril o svojich obavách z klimatických zmien (ako väčšina členov kráľovskej rodiny v súčasnosti ) v špeciáli Apple TV+ s názvom „The Me You Can't See: A Path Forward“.

"S deťmi vyrastajúcimi v dnešnom svete je to dosť deprimujúce, pravda, v závislosti od toho, kde žijete, vaša rodná krajina je buď v plameňoch, pod vodou, domy alebo lesy sú zrovnané so zemou," povedal Harry.

„Klimatické zmeny v tomto skutočne zohrávajú obrovskú úlohu, rovnako ako sociálne médiá, a my jednoducho nie – no, myslím, viem, že veľa ľudí tam vonku robí, ako najlepšie vedia, aby sa pokúsili vyriešiť tieto problémy – ale celý ten druh analógie ísť do kúpeľne s mopom, keď je vaňa príliš zaplavená, namiesto toho, aby ste len vypli kohútik...“

A tak dalej.

Aspoň môžu šíriť svoje kázne v pohodlí, zatiaľ vo svojom skromnom a ekologicky citlivom dome s deviatimi spálňami a 16 kúpeľňami v hodnote 14,65 milióna dolárov v meste Montecito neďaleko Santa Barbary na západnom pobreží USA. Medzi susedov patrí Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres, Gwyneth Paltrow, Ariana Grande a Natalie Portman.

Montecito je pri oceáne, ale zdá sa, že je dosť kopcovité. Takže možno Sussexovi nebudú potrebovať pádlovať 90 minút domov z Los Angeles, ako niektoré iné veľké mená.

Elon Musk

Teraz mi Elon Musk, šéf SpaceX a výrobcu elektromobilov Tesla, pripadá ako miliardár s nadhľadom. Môže sa odraziť tam a späť na prvé miesto v zozname bohatých s Jeffom Bezosom, ale myslím si, že Musk vidí do budúcnosti.

Nedávno predal svoje portfólio nehnuteľností v Kalifornii za 100 miliónov dolárov a teraz žije v malom prenajatom panelovom dome za 50 000 dolárov neďaleko svojho sídla SpaceX v Texase.

Zaujímalo by ma, či pláva?