Pripravuje sa pompézny návrat rakúskeho exkancelára Kurza? „Očistiť“ ho má tento posudok
14 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Strana bývalého rakúskeho kancelára sa pokúša Sebastiana Kurza očistiť spod korupčného obvinenia. Pomôcť by mal posudok profesora na trestné právo. Ten ostro kritizuje vyšetrovanie prokuratúry proti Kurzovi. Podľa neho „neexistuje žiaden dôvod na konkrétne podozrenie“, píše Der Spiegel.

Rýchlo chcú očistiť jeho meno

Zatiaľ čo rakúski politici sa zaoberajú najmä krízovým stavom kvôli koronavírusu, najvyššie vedenie ÖVP má iné starosti: konkrétne rozsiahle vyšetrovanie, ktoré sa vedie proti ich straníckemu lídrovi Sebastianovi Kurzovi. Kurz odstúpil z funkcie kancelára v októbri po masívnom tlaku koaličného partnera. Odvtedy je okolo neho ticho. Mimo pozornosti verejnosti sa však intenzívne plánuje návrat. Kvôli tomu je potrebné rýchlo očistiť jeho meno vo vnímaní verejnosti.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Neexistuje žiadne konkrétne podozrenie"

To sa má okrem iného dosiahnuť aj prostredníctvom znaleckého posudku univerzitného profesora a obhajcu Petra Lewischa. Na 17 stranách sa Lewisch snaží rozobrať vyšetrovanie Štátnej prokuratúry pre hospodársku a korupčnú trestnú činnosť.

Lewisch obviňuje vyšetrovateľov z „voľných špekulácií" a dokonca z „neprípustného prekrúcania faktov". Jeho pomerne odvážny záver: proti bývalému kancelárovi Sebastianovi Kurzovi „neexistuje žiadne konkrétne podozrenie". 

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

"Spoločensky primerané správanie"

Ako Lewisch dospel k tomuto záveru? Analyzuje obvinenie zo strany prokuratúry, že ministerstvo financií sa na jednej strane dopustilo sprenevery falošnými faktúrami pre odborníčku na verejnú mienku Sabine B., a na druhej strane uzavrelo korupčnú dohodu s bratmi Fellnerovcami s cieľom ovplyvniť spravodajstvo v ich médiách.

Vyšetrovatelia korupcie vidia trestný čin sprenevery v tom, že v novinách „Österreich“ boli zverejnené inzeráty, ktoré neslúžili verejnosti na získavanie informácií. Lewisch tvrdí, že to nemohli posúdiť ani samotní vyšetrovatelia - najlepšie by to vedelo urobiť samotné ministerstvo.

Tajný dokument Európskej komisie : väčšina prevádzačov migrantov z Poľska žije v Nemecku ! (VIDEO)
Situácia na vonkajšej hranici EÚ sa stále vyostruje. Tisíce migrantov, ktorí uviazli medzi Bieloruskom a Poľskom, dúfajú v budúcnosť v EÚ. Pre väčšinu z nich je cieľom Nemecko. Prevádzači v Poľsku, ktorí chcú pomôcť žiadateľom o azyl dostať sa do... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa Lewischa ani pozitívne správy v žiadnom prípade neznamenajú korupčnú výhodu:  „Ak by sme to brali vážne, napríklad riaditeľ divadla by musel naplniť skutkovú podstatu trestného činu korupcie, ak by si vybral politicky výhodné hry v očakávaní, že tak získa zvýšenie dotácií a bude opätovne vymenovaný na ďalšie funkčné obdobie.“ V skutočnosti ide o "spoločensky vhodné správanie".

S Kurzom to nemá nič spoločné

Lewisch tvrdí, že to všetko "samo osebe nemá nič spoločné" s Kurzom. Predseda ÖVP bol „ďaleko - veľmi ďaleko" od podozrení, ktoré súviseli s inzerátmi.

27 štátov USA proti povinnému očkovaniu zamestnancov súkromných spoločností.
Americký súd zablokoval požiadavku prezidenta USA Joea Bidena na očkovanie zamestnancov súkromných spoločností. Dôvod: Táto požiadavka je protiústavná. Súd dospel k takémuto rozhodnutiu po porade s právnymi expertmi, píše epochtimes.de. Piaty... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Prokuratúra je presvedčená, že celá konštrukcia zmanipulovaných prieskumov verejnej mienky vrátane dohody s novinami „ Österreich" slúžila na to, aby sa Kurz dostal z ministerstva zahraničných vecí do kancelárskeho kresla. Lewisch to rázne popiera: existencia zločineckého plánu je „len údajná", zostáva „v oblasti čistých špekulácií".

Lewisch, profesor Inštitútu pre trestné právo a kriminológiu, ostro útočí na prokuratúru. Tá sa podľa neho zaoberá „príbehmi“, ktoré nemajú procesné opodstatnenie a sú len zdrojom pre vytváranie „podozrivých predpokladov“. Podľa Lewischa došlo k zjavnej zaujatosti prokurátora a jednostrannému vyšetrovaniu, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red.HD.)   

Kremeľ aj napriek hrozbe Bieloruska naďalej sľubuje dodávky plynu do Európy
Rusko prisľúbilo, že napriek hrozbám Bieloruska nezastaví dodávky plynu do Európy, píše epochtimes.de. Minsk predtým pohrozil, že v rámci sporu s Európskou úniou o utečencoch preruší dodávky ruského plynu do Európy cez plynovod Jamal-Európa, ktorý... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová