Čaká nás migrantské peklo? Utečenci spomínajú trasy cez Slovensko
14 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Náhradná trasa pre migrantov do Nemecka cez Slovensko a Česko? Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uzatvára hlavnú pašerácku cestu! Sýrčania, Iračania a Jemenci nesmú lietať do Bieloruska z Turecka! Ale to nie je všetko - tajné služby zachytili ich komunikáciu a v nej s spomína trasa cez Slovensko.

"Už včera večer čiastočne štátne Turkish Airlines oznámili, že už nebudú do Bieloruska voziť občanov týchto troch štátov." Informuje s odvolaním sa na nemecký Bild český portál prvnizpravy.cz.

Cez Bielorusko a Poľsko to už nepôjde

S rovnakým opatrením nasledovala Lukašenkova štátna Belavia. Nie celkom dobrovoľne, zdá sa. Na prezidenta Erdogana mal v posledných dňoch zrejme vplyv politický tlak z Európy.

Nová trasa

Navyše sa zdá, že utečenci v Bielorusku v súčasnosti uvažujú o novej ceste do Nemecka. Mapy zobrazujúce trasu cez Ukrajinu, Slovensko a Českú republiku do Nemecka sú zdieľané v uzavretých chatovacích skupinách. Do akej miery bola nová trasa doteraz využívaná, nateraz nie je jasné.

Lietadlami už sa nedá

Ako píše nemecký Welt.de, ľudia so sýrskymi, irackými a jemenskými pasmi si už nesmú kupovať letenky a až do odvolania už nesmú nastupovať na paluby lietadiel, oznámil turecký úrad pre civilné letectvo. Podľa predstaviteľa EÚ sa už nebudú predávať ani jednosmerné letenky na lety z Turecka do Minsku.

Lenže, trh s falošnými pasmi v Turecku doslova prekvitá.

(Medzititulky red, HD.)

„Nemáme s tým nič spoločné!“ -  Putin odmietol akúkoľvek zodpovednosť za utečeneckú krízu na hraniciach medzi Bieloruskom a EÚ
Ruský prezident Vladimir Putin odmietol akúkoľvek zodpovednosť za utečeneckú krízu na hraniciach medzi Bieloruskom a EÚ. „Chcem, aby všetci vedeli, nemáme s tým nič spoločné," - povedal Putin v sobotu, píše epochtimes.de. Neďaleko hraníc sa našlo... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová