Bojové dvojičky - najnovšie "Es Účka" v plnej paráde
14 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Takto vyzerajú ruské stíhačky piatej generácie Su-75 Checkmate (Šachmat) a Su-57E vedľa seba na spoločnej stojanke. Ľahká taktická stíhačka Checkmate a ťažký Su-57E boli prvýkrát predstavené spoločne. Lietadlá vyvinula spoločnosť Suchoj, UAC Rostec. Čo je na nových strojoch zvláštne?

"Checkmate Šachmat)  je ľahké taktické lietadlo piatej generácie. Je vybavený jedným motorom, pokročilou avionikou a najväčšími vnútornými zbraňovými šachtami." Informuje web vpk.name.

Malý, ale s ostrými zubami

To umožňuje pri SU - 75 použitie širokej škály zbraní v konfigurácii, ktorá je pre detekčné zariadenia takmer neviditeľná.. Hlavnou výhodou lietadla je kombinácia vysokých bojových schopností, nízkej ceny lietadla a jeho letovej hodiny. Stíhačka ešte musí prejsť cestu k sériovej výrobe, no už jej vzhľad vyvolal veľký záujem. V týchto dňoch Checkmate debutuje na Dubai Airshow 2021.

Lietajúci tank

Su-57E je dvojmotorová multifunkčná stíhačka piatej generácie. Lietadlo bolo vyvinuté ako exportná verzia Su-57, ktorá sa už sériovo dodáva do ruskej armády. Lietadlo má vysoký letový výkon a nízku viditeľnosť. Ide o jediné „ťažké“ dvojmotorové lietadlo piatej generácie na svete ponúkané na export.

Doteraz sa tieto dve lietadlá nikdy neukazovali spolu, ale v rámci špeciálneho projektu Life „Check and mat“ bola po prvýkrát možnosť vidieť obe stíhačky vedľa seba, preskúmať detaily a dozvedieť sa viac o ich vlastnostiach.

(Medzititulky red. HD.)

Ruská stíhačka SU-75 Checkmate sa o pár dní predstaví v Dubaji
Jedna letová hodina stíhačky SU-75 Checkmate je sedemkrát lacnejšia ako americkej F-35. To je iba jeden z mimoriadne zaujímavých údajov, s ktorými sa bude od 14. novembra v Dubaji prezentovať generačne najmodernejší ruský lietajúci bojový... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ivan Brožík