Za nové opatrenia sa vláde nepoďakuje nikto
13 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Nedá sa vyhovieť každému. Vláda však tento týždeň novými opatreniami nevyhovela ako zamestnávateľom, tak ani odborárom a ani všetkým zamestnancom. Členovia konzília však tvrdia, že opatrenia sú ešte stále mierne. Viac zisťoval Nový čas.

Zamestnávatelia

Odmietajú, aby na nich vláda prenášala bremeno zabezpečenia testovania ich zamestnancov. Budú firmy tieto nové opatrenia dodržiavať a sú schopné to technicky zvládnuť? V ŽSR už teraz vedia, že celé územie pokryť nevedia. Ria Feik Achbergerová, riaditeľka odboru komunikácie a marketingu: "ŽSR disponujú pracoviskami s celoslovenskou pôsobnosťou a nie je v možnostiach spoločnosti pokryť celé územie Slovenska. Ani v predchádzajúcom období sme nezabezpečovali hromadné testovanie zamestnancov na COVID-19 vo vlastnej réžii." Ako bude testovanie prebiehať, železničiari ešte nevedia.

Vo Volkswagene už teraz vedia, že testovanie bude finančne aj personálne náročné. Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa informovala: "Volkswagen Slovakia považuje za prioritu chrániť zdravie zamestnancov a minimalizovať riziko šírenia nákazy, preto priebežne zavádza aj opatrenia nad rámec štátnych nadriadení."

A. Danko - Sulík konečne objavil Rusko!
Vo videu, ktoré zaujalo Andreja Danka, minister hospodárstva R. Sulík "objavil" Rusko. Hrošia koža "Na to, čo dal dnes Richard Sulík, treba slušne povedané ,,hrošiu kožu“. Sulík zrazu objavil Ruskú federáciu a uznal dobré vzťahy." píše Andrej... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Slovenská pošta si podľa hovorkyne Dorčákovej chce počkať na vyhlášky "V súčasnosti nepoznáme vyhlášky, ktoré by v praxi upravovali nové, zatiaľ len medializované opatrenia, preto sa k problematike v tejto chvíli nevieme vyjadriť."

Podľa M. Filovej, hovorkyne  AZZZ SR si firmy uvedomujú vážnosť situácie a preto v rámci svojich možností  prostredníctvom interných kampaní presviedčajú zamestnancov o výhodách očkovania.  Zdroje firiem sú covid-krízou vyčerpané, nielen finančne, ale aj personálne. Prenos zodpovednosti bez kompenzácií považujú zamestnávatelia za neadekvátne. Plánované zmeny vyvolávajú vo firmách obavy a nejasnosti. "Očakávame preto, že bližšie detaily sa budú riešiť už aj za účasti zamestnávateľov. Rozhodnutie zvýhodniť očkovaných a tých, čo prekonali covid-19, rozhodne vítame. Zaočkovaní ľudia budú totiž počas tretej vlny tými, kto podrží spoločnosť a ekonomiku." povedala Filová.

Klub 500

"Nútiť firmy testovar zamestnancov na koronavírus je zbavovanie sa zodpovednosti. Tento výkon zdravotnej starostlivosti má ostať v rukách štátu. Vláda opäť rozhodla o tom, čo majú podniky robiť, bez toho, aby s nimi o tom vopred komunikovala." skonštatoval T. Gregor, riaditeľ Klubu 500. Podľa Jána Baču, hovorcu USSteel potrebujú, aby si to platil zamestnanec. Majú 52% zaočkovaných zamestnancov a nevedia sa stotožniť s uhrádzaním testov zamestnávateľmi.

Načo si pripíname symboly, keď zbrojíme na plné obrátky?
Včera sme si pripomenuli Deň veteránov 1. svetovej vojny. Teda ... čo si budeme, bežný človek asi ani veľmi nie, ale naši politici si, po vzore ich západných kolegov, pripli na klopy sák svojich oblekov pripli červené maky. Čo je to za... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Lekárnici pomôžu

Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory: "Slovenská lekárnická komora počas pandémie deklaruje, že lekárnici na Slovensku sú pripravení podieľať sa na zlepšovaní situácie. Opakovane sme na Ministerstvo zdravotníctva SR predložili možnosti, ako vedia farmaceuti pomôcť."

Čo si myslí virológ

Boris Klempa si myslí, že: "režim OTP je prínosom. Robia to aj iné krajiny, vrátane takých, ktoré sú na tom oveľa lepšie ako my. Nie je to žiadny experiment a možno to malo prísť skôr. Hoci to je otázka skôr politická alebo ekonomická, pripadá mi osobne absurdné, že to testovanie majú mať na starosti firmy, a že sa štát snaží túto aktivitu prehodiť na ne."