Tajný dokument Európskej komisie : väčšina prevádzačov migrantov z Poľska žije v Nemecku ! (VIDEO)
13 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Situácia na vonkajšej hranici EÚ sa stále vyostruje. Tisíce migrantov, ktorí uviazli medzi Bieloruskom a Poľskom, dúfajú v budúcnosť v EÚ. Pre väčšinu z nich je cieľom Nemecko. Prevádzači v Poľsku, ktorí chcú pomôcť žiadateľom o azyl dostať sa do Nemecka, pochádzajú práve odtiaľto, píše epochtimes.de.

Väčšina zatknutých prevádzačov, ktorí pomáhajú migrantom z Bieloruska utiecť do Európskej únie, žije v Nemecku. Informovali o tom nemecké noviny Die Welt s odvolaním sa na interný tajný dokument Európskej komisie s názvom Situačná správa: Situácia v oblasti migrácie a utečencov.

„Väčšina nahlásených prípadov" sa podľa dokumentu týka zadržania vodičov, „ktorí umožňujú nelegálnym migrantom (väčšinou zo Sýrie, ale aj z Afganistanu, Iránu, Iraku, Kuvajtu a Jemenu) prechádzať cez Poľsko do Nemecka v prenajatých autách". Vo väčšine prípadov ide o vodičov z tretích krajín, ako je Irán, Irak, Sýria alebo Turecko, „ktorí žijú v Nemecku", uvádza Die Welt s odvolaním sa na dokument EÚ.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Medzi zatknutými prevádzačmi boli aj Bielorusi, ktorí mali poľské schengenské víza, a Sýrčania žijúci v Holandsku. Podľa správy Európskej komisie sa Nemecko a Fínsko považujú za hlavné cieľové krajiny migrantov, ktorí uviazli na vonkajšej hranici EÚ medzi Poľskom a Bieloruskom.

Väčšina chce ísť do Nemecka

Podľa dokumentu EÚ bieloruská letecká spoločnosť Belavia v spolupráci s Turkish Airlines prepravuje migrantov z Istanbulu do Minska štyrmi až siedmimi letmi týždenne, uvádza ďalej Die Welt. Na každom lete je miesto pre 180 cestujúcich. Zvyšuje sa aj počet irackých a sýrskych občanov, ktorí lietajú do Minska cez Dubaj.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Podľa správy letecká spoločnosť Fly Dubai lieta denne z Dubaja do Minska. Podľa dokumentu sa na tom podieľa aj sýrska súkromná letecká spoločnosť: „Sýrska súkromná letecká spoločnosť Cham Wing Airlines zrejme naďalej prevádzkuje charterové lety z Damasku do Minska," cituje z dokumentu denník Die Welt.

Podľa dokumentu sa pre prevádzačov môže čoskoro stať dôležitým aj ruské letisko. Letisko v Pskove by mohlo odbavovať lety z Bieloruska, Turecka a Egypta. Odtiaľ by sa migranti mohli pokúsiť dostať do pobaltských štátov, a teda na európsku pôdu.

Hra na city: Ženy a deti ako nástroj psychologickej vojny bieloruského prezidenta
Tisíce migrantov sa už niekoľko týždňov pokúšajú prekročiť hranice medzi Bieloruskom a Poľskom. Teraz prerazili hranicu na dvoch miestach, píše epochtimes.de. Podľa poľskej rozhlasovej stanice "Białystok" v noci na utorok prešli do Poľska dve... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Tisíce migrantov v súčasnosti uviazli v pohraničnej oblasti medzi Bieloruskom a Poľskom. EÚ obviňuje bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka z úmyselného zvážania migrantov z Blízkeho východu, aby sa dostali do štátov EÚ Lotyšska, Litvy a Poľska, v odvete za rozhodnutia Bruselu o sankciách. Mnohí z migrantov dúfajú, že budú pokračovať v ceste do Nemecka, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulok red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová