Šipoš z OĽaNO - Keby bol dnes Pellegrini vo vláde, očkuje sa povinne!
13 | 11 | 2021 I Eka Balašková

V dnešnej relácii Sobotné dialógy hostila redaktorka Marta Jančkárová Michala Šipoša, podpredsedu OĽaNO a Erika Tomáša, poslanca za Hlas-SD. Hlavnou témou bolo zdravotníctvo.

Pandemická PN

Poslanci mali na ňu rôzne názory. Erik Tomáš je kategoricky proti jej zrušeniu. Práve pandemická PN - ka by mohla byť motiváciou na to, aby sa ľudia liečili a nechodili do práce. Tým by sa aj eliminovalo stretávanie sa ľudí. Michal Šipoš však už nevidí dôvod zvýhodňovať týchto ľudí oproti ľuďom, ktorí sú na PN s inými ochoreniami.

Tlak na očkovanie

Hlas aj zrušenie pandemickej PN vníma, ako zvýšenie tlaku na očkovanie. Šipoš to síce ako tlak nevníma, on to interpretuje, ako určité zvýhodnenie zodpovedných ľudí, ktorí sa nechali zaočkovať oproti tým, ktorí covid nezodpovedne roznášajú a odmietajú všetky opatrenia.

Za nové opatrenia sa vláde nepoďakuje nikto
Nedá sa vyhovieť každému. Vláda však tento týždeň novými opatreniami nevyhovela ako zamestnávateľom, tak ani odborárom a ani všetkým zamestnancom. Členovia konzília však tvrdia, že opatrenia sú ešte stále mierne. Viac zisťoval Nový... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Testovanie aj zaočkovaných

Erik Tomáš ho považuje za účinnejšiu ochranu pred vírusom. Očkovaní ale pozitívne testovaní by boli včas zachytení a covid by neroznášali ďalej, čo sa teraz môže diať. Navyše očkovanie nemôže byť za žiadnych okolností povinné. M. Šipoš pripomenul, že ešte pred rokom v inej relácii predseda Hlasu bol za povinné očkovanie a tiež MUDr Visolajský je za povinné očkovanie najohrozenejšej skupiny ľudí, teda všetkých, starších, ako 65 rokov.

Podpora Hlasu-SD

Erik Tomáš pripomenul, že jeho strana podporí tie opatrenia a reformy, ktoré majú zmysel a splnia svoj účel. Bol by preto za režim OTP, určite však nie za zrušenie pandemickej PN. V tejto súvislosti Michal Šipoš skonštatoval, že keby bol Peter Pellegrini predsedom vlády, rovnako by tlačil na očkovanie, ako teraz zdôrazňuje jeho dobrovoľnosť. 

A. Danko - Sulík konečne objavil Rusko!
Vo videu, ktoré zaujalo Andreja Danka, minister hospodárstva R. Sulík "objavil" Rusko. Hrošia koža "Na to, čo dal dnes Richard Sulík, treba slušne povedané ,,hrošiu kožu“. Sulík zrazu objavil Ruskú federáciu a uznal dobré vzťahy." píše Andrej... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Lockdown pre neočkovaných?

Podľa M. Šipoša k tomuto opatreniu pristúpiť nechcú, ale ak sa nebude očkovať, tak sa neočkovaní dostanú naozaj len do práce, do obchodu a domov. E. Tomáš pripomenul, že toto je segregácia, lockdown pre neočkovanie je nezmysel a pripomenul, ako dopadlo testovanie, nedostatok vakcín, zmätky so Sputnikom V a "internetová bitka" o registráciu dôchodcov na prvú dávku. Podľa Michala Šipoša ľudia majú o očkovaní dosť informácii, ak aj nie, môžu sa obrátiť na svojho obvodného lekára. 

Opozícia v koalícii

OĽaNO vyčíta hnutiu Sme rodina, že podkopávajú nohy koalícii pri schvaľovaní reforiem, čo je napríklad pri reforme zdravotníctva veľmi nebezpečné. Môže nás to pripraviť o viac, ako miliardu € z plánu obnovy EÚ. V tejto súvislosti Tomáš vyčítal koalícii, že reforma zdravotníctva nie je dobrá. 

"Prezlečená" stratifikácia?

M. Šipoš nechápe, prečo Hlas nechce schváliť reformu zdravotníctva, keď v podstate aj vláda P. Pellegriniho navrhovala niečo podobné, lenže oni neboli schopní ju dopraviť ani do parlamentu. Na to E. Tomáš reagoval, že Hlas nemôže za reformu zahlasovať preto, lebo ich reforma robí veci presne naopak - najskôr by mali zistiť, ktoré oddelenia je v regióne potrebné zachovať a na to mal slúžiť dvojročný prieskum. 

Žeby mal slovenský capo di tutti capi iniciály D. L.? Pýta sa Michelko
Slovenská politická scéna, ale nielen tá, je plná paradoxov. Bežní ľudia sa zatvárajú za bežné priestupky, kým skutoční gauneri, ktorí sa nezákonne obohatili o desiatky ba až stovky tisíc eur, si v pokoji pobehujú po svete s podmienečnými trestami... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik