Paragraf 363 poslúžil ako dobrý marketing, ostáva v platnosti
13 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Paragraf 363 ostáva v platnosti. "Poslúžil chvíľu ako marketingová sebaprezentácia," informuje denník Pravda, ale veľké reči o jeho zmene sú nateraz nereálne. Téme sa venoval komentátor denníka Pravda, Dominik Hutko. Vyjadril sa k nej aj poslanec hnutia Sme rodina Peter Pčolinský. 

Veľké reči lídra Igora Matoviča a obrovské zúrivé vlny, predstavujúce vyjadrenia niektorých členov koalície opäť vyústili do ničoho. Matovič ešte v septembri chcel v skrátenom legislatívnom konaní urobiť ďalší krok pre očistu Slovenska, dnes je ale jasné, že v najbližíšch mesiacoch nebudú presadené. 

Túto informáciu potvrdil pre denník Pravda aj Peter Pčolinský (Sme rodina). „Do začiatku februára sa o tom v parlamente rokovať nebude, lebo sa to už ani nedá stihnúť,“ uviedol Pčolinský. Dôvodom, prečo sa to stihnúť nedá je podľa Pčolinského nahromadenie koaličných návrhov a nedodržiavanie postupov dohodnutých v koaličnej zmluve.

Ambície koaličných politikov, keď grilovali generálneho prokurátora po prepustení Petra Pčolinského z väzby s využitím paragrafu 363 Trestného poriadku boli veľké. Okrem hnutia Sme rodina sa vyjadrili takmer všetci. Dokonca bola zostavená pracovná skupina, ktorá vzišla z mimoriadneho rokovania koaličnej rady, ktorú iniciovala vicepremiérka Veronika Remišová zo strany Za ľudí. Cieľom bolo oslabiť právomoci generálneho prokurátora a rozdeliť špeciálnu a generálnu prokuratúru. 

Ministerstvo školstva vidí v samotestovaní žiakov prínos, záujem oň sa zvyšuje
Udržať bezpečné prostredie v školách, školských zariadeniach a minimalizovať riziko zatvárania škôl. Cestu k tomu vidí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v samotestovaní žiakov antigénovými testami. Ako uviedol pre TASR odbor... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | tasr

Poslanci sa zablokovali 

Ambície zverejnené na sociálnych sieťach sa ale nenaplnili. Po pár týždňoch bolo jasné, že na zmenu koalícia nemá v parlamente dostatok hlasov. Niektorí v marketingu pokračovali aj ďalej, napríklad Baránik z SaS. Poslancov pokus výkonná riaditeľka VIA IURIS Katarína Batková zhodnotila pre Pravdu takto: „Návrh pána Baránika nerieši podstatné nedostatky ustanovenia paragrafu 363 a je dokonca v rozpore s jednou zo zásad Trestného poriadku."

Skúšala ešte aj Veronika Remišová, aj Mária Kolíková. Peter Pčolinský ale vysvetlil, prečo k zmene nedošlo. "Pán Baránik svoj návrh zákona predložil bez súhlasu koaličnej rady, bez vedomia koaličných partnerov, čo znamená, že svoj návrh musí podľa dohody na koaličnej rade stiahnuť alebo presunúť na februárovú schôdzu, návrh pani Remišovej sme nejako do detailov ani nerozoberali,“ vysvetlil pre Pravdu Pčolinský.

Kremeľ aj napriek hrozbe Bieloruska naďalej sľubuje dodávky plynu do Európy
Rusko prisľúbilo, že napriek hrozbám Bieloruska nezastaví dodávky plynu do Európy, píše epochtimes.de. Minsk predtým pohrozil, že v rámci sporu s Európskou úniou o utečencoch preruší dodávky ruského plynu do Európy cez plynovod Jamal-Európa, ktorý... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová