NÚDCH: Každodenné konflikty kvôli opatreniam! Volať musia políciu
14 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Liečia ich deti, no napriek tomu sa stretávajú s agresivitou ich najbližších. Zhrozený z prístupu antirúškarov je aj riaditeľ a personál Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH).

Boj antirúškarov a antivaxerov s nariadeniami „odborníkov“ už nie je iba na pôde obchodov, ale presunul sa i tam, kde by ste to čakali asi najmenej. Do ústavu, kde liečia chorých malých detských pacientov. Ako informuje portál topky.sk, práve jeho riaditeľ vyzýva, ba až prosí, príbuzných na dodržiavanie protiepidemiologických opatrení.

Konflikty s antirúškarmi sú už na dennom poriadku

Zdá sa, že antirúškari sa už nezastavia pred ničím a na presadzovanie svojich myšlienok idú takpovediac aj cez mŕtvoly. Ako inak nazvať to, že títo ľudia, ktorí sú odporcami základných protiepidemiologických opatrení, sa odmietajú podrobiť nariadeniam aj v takej inštitúcii akou je Národný ústav detských chorôb. Jeho riaditeľ Peter Bartoň priznáva, že konflikty a vyhrotené situácie s antirúškarmi sú už takmer na dennom poriadku, a rovnako tak návštevy polície. „Som riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave, som aj otec troch detí a zároveň aktívny lekár, ktorý pravidelne ambuluje a operuje. Snažím sa chápať všetky okolnosti, ktoré prežívajú rodičia našich detských pacientov, či už idú na ambulantné vyšetrenie alebo na vážnu operáciu,“ povedal Bartoň, ktorému už s takýmito ľuďmi dochádza trpezlivosť.

Pred víkendom poslanci SCHVÁLILI opatrenia. Čo nás čaká?
Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Ako priznal, silný a rýchly nábeh tretej vlny Covid.19 vnímajú aj v jeho ústave, kde sa však usilujú robiť všetko preto, aby dokázali plnohodnotne liečiť svojich pacientov, ktorými sú deti do takmer 19 rokov. A často s veľmi vážnymi zdravotnými komplikáciami a tými najzávažnejšími ochoreniami, prípadne sa pripravujú na operácie, ktoré v mnohých prípadoch neznesú žiaden odklad. „Túto prosbu píšem preto, že aj v NÚDCH sa čoraz častejšie stretávame s odporcami základných protiepidemiologických opatrení a s doteraz nevídanou agresivitou. A to aj napriek tomu, že liečime tých najzraniteľnejších - Vaše deti,“ uviedol. Šéf NÚDCH-u preto antirúškarov už doslova prosí aby o to, aby dodržiavali všetky základné protiepidemiologické opatrenia. 

Kedysi nepredstaviteľné! Petícia za slobodné dýchanie
Pred rokom a pol sme si nevedeli predstaviť, že budeme musieť bojovať za slobodné dýchanie. Dnes je nariadené brániť voľnému dychu tým, že sa musia horné dýchacie cesty prekrývať rúškami alebo respirátormi. Toto kontroverzné opatrenie môže mať aj... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Žiadne konflikty a hádky nezlepšia už aj tak ťažkú situáciu

Riaditeľ vysvetľuje, že v ústave dochádza prakticky denne k takým konfliktným a vyhroteným situáciám, že sú nútení volať na pomoc políciu, aby ochránili seba aj detských pacientov. „Preto chcem požiadať všetkých, ktorí omietajú nosiť rúška, uvedomte si, že týmto mimoriadne nezodpovedne ohrozujete našich lekárov, sestry a ostatný personál. V prípade, ak týmto ohrozíte naše kolegyne a kolegov a ostanú doma kvôli Covidu-19, tak ani vaše deti nebude mať kto liečiť. Som presvedčený, že toto ani vy v žiadnom prípade nechcete,“ odkázal Bartoň všetkým, ktorí si rúška či respirátory v jeho ústave odmietajú nasadzovať. Riaditeľ zároveň prosí všetkých, ktorí prichádzajú do Národného ústavu detských chorôb, aby dodržiavali všetky potrebné opatrenia - nosili respirátory, dezinfikovali si ruky a dodržiavali odstupy. 

Harabin: súdna moc kryje výčiny policajtov
Nielen akcia antirúškarov v piešťanskom supermarkete Lidl, ale aj policajná brutalita voči nim opäť rozdelila Slovákov. Prirodzene, chladným nenechala ani expolitika Štefana Harabina. Situácia okolo „protestu“ antrúškarov v piešťanskom... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

„Naše lekárky, lekári a sestry pracujú pod enormným tlakom, podávajú profesionálne výkony, snažia sa empaticky pristupovať k pacientom a ich rodičom a sami sú živiteľmi rodín, a rodičmi detí, ktoré ich tiež potrebujú. Nechajte nás prosím pracovať, žiadne konflikty a hádky nezlepšia už aj tak ťažkú situáciu, ktorej všetci spoločne čelíme. Zdravý rozum, empatia a úcta jeden k druhému je tou silou ľudskosti, ktorú teraz všetci najviac potrebujeme,“ dodal riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň na záver.

Krajský súd Trnava súd prepustil antirúškara Mateja T. z väzby
Senát Krajského súdu (KS) Trnava zrušil vo štvrtok na neverejnom zasadnutí v kauze tzv. antirúškarov z Piešťan rozhodnutie piešťanského okresného súdu a prepustil obvineného Mateja T. z väzby na slobodu. Väzbu nahradil dohľadom probačného a... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | TASR