Výbuch v afganskej mešite: najmenej 3 mŕtvi a 15 zranených
12 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pri výbuchu v mešite v afganskej provincii Nangarhár zahynuli najmenej traja ľudia. Pri detonácii utrpelo zranenia ďalších najmenej 15 ľudí. Potvrdil to lekár z miestnej nemocnice, píše epochtimes.de.

„Môžem potvrdiť výbuch počas piatkových modlitieb v mešite v oblasti Spin Ghar," - povedal predstaviteľ radikálneho islamského hnutia Taliban, ktoré vládne v Afganistane.

Bomba ukrytá v reproduktore

Podľa jedného z miestnych starších, Walliho Mohameda, bola bomba pravdepodobne ukrytá v reproduktore mešity. Keď sa reproduktor zapol na modlitbu, výbušné zariadenie sa aktivovalo.

Od augusta, keď sa Taliban dostal k moci, došlo v Afganistane k viacerým útokom. Naposledy začiatkom novembra zahynulo najmenej 19 ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia pri útoku na vojenskú nemocnicu v hlavnom meste Kábul.

Za útokom afganská odnož džihádistických milícií Islamský štát

K zodpovednosti za tento a ďalšie útoky sa prihlásila afganská odnož džihádistických milícií Islamský štát (IS-K), ktorá je nepriateľská voči Talibanu. IS-K sa prvýkrát objavila v roku 2015 v regióne Nangarhár na východe krajiny, blízko Pakistanu.

Taliban má malú vonkajšou podporou voči IS-K. Hovorca Talibanu Sabihullah Mujahid však nedávno označil IS-K za „nie veľkú hrozbu", uzatvára epochtimes.de

(Medzititulky red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová