Pred víkendom poslanci SCHVÁLILI opatrenia. Čo nás čaká?
12 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. "Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napríklad náhrade mzdy, čerpaní dovolenky," uvádza sa v materiáloch k zákonom. Informáciu priniesli topky.sk.

 

Je rozhodnuté! Poslanci definitívne

Zdroj: NR SR

Policajti, colníci, vojaci

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky môže dostať služobné voľno bez nároku na plat. Policajt tiež bude môcť od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Počas krízovej situácie bude možné z dôvodu ochorenia COVID-19 uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta. Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení, bude možné až na 30 dní.

Vláda dlhodobe ignoruje ústavnosť, ústavný súd dlhodobo ignoruje občanov
Smer-SD predložil do Národnej rady SR návrh uznesenia. Jeho prijatím by mal parlament zaviazať Ústavný súd (ÚS) SR, aby "v záujme predchádzania konfliktom a právnej istoty a stability bez ďalších prieťahov (konečne - pozn. red.HD) rozhodol o podaní... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Legislatíva ochrana zdravotníkov

Pokuty hrozia aj v prípade, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Po novom bude možné udeliť sankciu za takéto konanie až do výšky 1000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupky spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu bude pokuta do 1500 eur, v blokovom konaní do 700 eur.

Pandemická PN ako štandardná

Podľa nových pravidiel sa pandemická PN od 1. decembra dostane na úroveň štandardnej PN. Upraví sa napríklad výška sumy úrazového príplatku zdravotníkov tak, aby zodpovedala stavu mimo krízy. Platnosť obmedzení zamestnancov na základe očkovania, potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívneho testu skončí 1. mája 2022. 

Smer sa zrejme obráti na Ústavný súd

Smer-SD prijatú novelu zákonov súvisiacu s treťou vlnou pandémie namieta. Nevylúčil preto, že sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. "Tento návrh zákona, ktorý bol dnes schválený, je segregačný, obmedzuje základné ľudské práva, zavádza obrovskú nerovnosť," povedal Fico. Počkajú na stanovisko prezidentky, Predpokladajú, že zákon podpíše. Poslanci odmietli návrh uznesenia opozičného Smeru-SD, aby parlament zaviazal Ústavný súd (ÚS) SR, aby "v záujme predchádzania konfliktom a právnej istoty a stability bez ďalších prieťahov rozhodol o podaní generálneho prokurátora SR z 18. marca 2021, ako aj o ďalších obdobných podaniach".

Mojsej na EXPO 2020? No vážne!
V "balíku" skenov pasov, ktorý koloval po internete, zaujalo aj meno Mojsej. Viac o ceste známej osôbky priniesla Pluska. Po krátkom čase totiž vyšlo najavo, že do Dubaja vlastne necestoval hudobník a laický terapeut Braňo, ale jeho menovec.... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková