Matovičove statusy a vulgarizmy v nich mu zlomili väz, tvrdí odborník
12 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Medzi najkontroverznejšie osoby v slovenskej politike patrí určite šéf OĽaNO Igor Matovič. To, čo on nastváral či už v parlamente, alebo vo funkcii premiéra či ministra financií sa zrejme ešte nepodarilo žiadnemu politikovi.

Šéf OĽaNO bol známy aj tým, že bol otvorený ľuďom, s ktorými chcel riešiť cez sociálne siete takmer všetko. Teraz, keď jeho popularita klesla na úroveň o akej po úspešných minuloročných voľbách nesníval ani v najhoršom sne, sa už na sociálnej sieti takmer vôbec neprejavuje. Odborník na sociálne siete Gabriel Tóth pre portál 1.pluska.sk zhodnotil Igora Matoviča ako politika. Podľa neho sa na sociálnej sieti už odpísal.

Diskusie a komentáre pod príspevkami Matoviča sú plné urážok a vulgarizmov

Na sociálnej sieti bol kedysi Matovič za hviezdu, teraz na neho nahnevaní ľudia už na jeho statusy reagujú skôr s odporom a kritikou. Šéf OĽaNO sa často stáva terčom vtipných obrázkov i videí. Podľa Gabriela Tótha z agentúry Katedra Komunikácie je celkom netradičné, ako Matovič svoj facebookový profil využíva. „Napríklad frekvenciou príspevkov, ktorá je výrazne vyššia ako pri iných politikoch. Najmä začiatkom minulého roka dosahoval frekvenciu viac ako štyri posty na jeden deň, dnes ten pomer výraznejšie klesá,“ hodnotí Tóth, podľa ktorého práve vďaka konfrontačnému štýlu dostáva vysoký počet interakcií. Paradoxne, to mu podľa Tótha na sociálnych sieťach skôr pomáha, pretože takto dokáže zaujať.

Desaťročie OĽaNO: Z výťahu na úrad vlády, z výslnia na politické dno
Bez jasnej štruktúry, funkčnej centrály a len so 45 členmi obsadilo hnutie OĽaNO minulý rok najviac kresiel vo vláde aj v parlamente. Sú nesúrodí a výstrední a dnes oslavujú desaťročnicu v politike. Igor Matovič vytiahol počas desať rokov... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

„Vo všeobecnosti neformálnejší a agresívnejší štýl komunikácie na sociálnych sieťach funguje z pohľadu jeho šírenia lepšie,“ vysvetľuje odborník a dodáva, že diskusie a komentáre pod príspevkami Matoviča sú plné urážok, vulgarizmov či dokonca až slovných útokov. A to z oboch strán. Takýmto štýlom komunikácie stratila na vážnosti a dôveryhodnosti aj funkcia premiéra, ktorú rok vykonával. „Premiér reprezentuje celú vládu a istým spôsobom aj štát a jeho inštitúcie, a tak má strata dôvery v jeho úrad vážne vplyvy na celé fungovanie spoločnosti,“ konštatuje Tóth a dodáva, že napríklad v situácii pandémie môže prispievať k menšej ochote dodržiavať potrebné opatrenia.

Čo sa v súčasnosti aj deje. „Za omnoho väčší problém však považujem, keď Igor Matovič bez nejakého hlbšieho premýšľania útočí a uráža všetkých s iným názorom, prípadne ide po veľmi plytkých emóciách,“ dodáva Gabriel Tóth, podľa ktorého je veľmi dobrým príkladom to, keď útočníka vo Vrútkach označil Matovič vo svojom statuse za blázna a naznačil, že smrť si zaslúžil.

Matovičov zvláštny splín
Matovičova príliš sentimentálna povaha sa nezaprie. Na sociálnej sieti zverejnil video z čias hlbokého komunizmu. V ňom skupina tvrdo pracujúcich ľudí prichádza pre svoju mzdu, ktorú nie je potrebné diskrétne odovzdávať. Každý si jednoducho vezme... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ivan Mihale