Bošňák z Dáta bez pátosu: Čo nás čaká do konca roka?
12 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Podľa analytika Ivana Bošňáka z Dát bez pátosu sme s veľkou pravdepodobnosťou na vrchole tretej vlny covidovej. Pluska zisťovala, čo ešte môžeme do konca roka očakávať.

Vďaka prevratným a silným číslam Bošňák môže tvrdiť, že: „Vrchol prišiel okolo Dušičiek, na prelome mesiacov október a november. Zdá sa, že máme fázu silného rastu za sebou. Teraz príde stabilita na “vysokých číslach” – kulminácia. A potom dúfame v pokles."  

Veľa vysokých čísel

"Pri testovaní PCR testami sme za posledný týždeň zistili 40-tisíc pozitívnych a 7-dňový priemer vykázaný k 9. novembru 2021 po dlhých viac ako 3 mesiacoch delty (od 1. augusta) dosiahol vrchol na čísle 5 769. To je priemerný počeť PCR pozitívnych za posledných 7 dní. „Za 3 mesiace sme zažili: 127 ku koncu augusta, 995 ku koncu septembra, 4 028 ku koncu októbra a dnes 10. novembra 5 745. Je to prvý reálny pokles (spomalenie) pri vysokých číslach, v pracovný deň, bez sviatkov v 7-dňovom intervale," uviedol Bošňák. Dodáva, že po búrlivom období viacerých výkyvov, možno za pár dní budeme okolo nuly. Po 3 mesiacoch sme sa tak konečne dočkali dňa, keď sme mali nižší počet pozitívnych ako „takto pred týždňom”. 

Ing. Rudolf Huliak: Reforma národných parkov je jeden veľký podvod
Jeho meno som zaregistrovala, keď som si pred ostatnými voľbami požičala výtlačok kandidátov do NR SR v Braillovom písme. Strana, za ktorú kandidoval, no nebol jej člen, bola mimo môjho záujmu a tak som jej kandidátov len prebehla. Nastúpila nová... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Postup tretej vlny

Začala sa na severe Slovenska v Prešovskom kraji, následne v Žilinskom kraji a takmer v rovnakom čase aj v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj boli "na rade" neskôr. Najmä v nich ešte môžeme aj dnes pozorujeme mierny nárast. Existujú parametre, ktoré by mali potvrdiť, že sme sa presunuli do fázy stabilizácie, prípadne veľmi skoro do poklesu. 

Ktoré to sú, tie parametre

Pokles pozitívnych PCR testov budeme pozorovať už v najbližších dňoch. Nemocnice to zbadajú až neskôr. „Kulminácia počtu pacientov v nemocniciach bude oneskorená oproti kulminácii počtu pozitívnych. Ale my “brzdíme” už od 25. októbra viac ako 2 týždne," tvrdí analytik. Dnes ide podľa dát do nemocníc 7 % pacientov z počtu pozitívnych PCR testov. 

Aké sú teda prognózy

Celkové počty PCR pozitívnych odhadujeme do konca roka 2021 určite viac ako 300-tisíc a možno až 400-tisíc. Dnes sme v delte od 1. augusta na počte 150-tisíc. Nevylučujú maximum aj 500 pacientov v pondelok - utorok na budúci týždeň. Vysoké počty novoprijímaných pacientov sú však kompenzované vysokým počtom prepustení. Toto je významný parameter a premenná. Za najbližších 8 dní vieme prepustiť toľko pacientov, koľko ich bolo včera v nemocnici spolu. Myslíme si, že maximum v nemocniciach bude okolo 3 000 pacientov, ale je možné, že to bude aj menej, prípadne o 250 pacientov viac. 

Chmelár: Čaputovej nervózne reakcie na expremiéra Fica sú precitlivené
Zdá sa, že konanie pani prezidentky irituje takmer každého. Najnovšie sa k nemu vyjadril aj E. Chmelár. "Je ťažké udržať si v tejto hysterickej dobe nadhľad, ale ten, kto by sa mal o to aspoň z titulu svojej funkcie usilovať, je prezident... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Celkové počty hospitalizovaných pacientov predpokladáme na úrovni polovice 2. vlny, čo je okolo 25- až 30-tisíc. Dodnes bolo od začiatku augusta prijatých do nemocníc asi 9 000 pacientov. Z celkového počtu pacientov zomiera asi 15 % pacientov. Presunom delty do regiónov s vyššou zaočkovanosťou sa bude smrtnosť mierne znižovať. U nezaočkovaných je výrazne vyššia. Takýto predpoklad podľa analytika indikuje počet celkových obetí delta vlny 2 500 - 3 000.