Parlament bude opäť riešiť interrupcie. Záborská potrebuje hlasy opozície
08 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Proti zákonu Anny Záborskej o interrupciách sa postavili aj jej stranícki kolegovia.  Môže sa stať, že neprejde druhým čítaním, hoci ho niektorí poslanci predtým podporili.  Informovali o tom Aktuality.sk.

Záborská nemá istú podporu poslancov, ktorí za jej návrh v prvom čítaní hlasovali. Jej zákon vyvolal mnoho kontroverzií a vášní od času, keď prešiel prvým čítaním. Podľa odporcov je cieľom sprísnenie prístupu žien k interrupciám.

Návrh prináša nový príspevok pri narodení dieťaťa, no zároveň predlžuje čakaciu lehotu na vykonanie interrupcie zo 48 na 72 hodín. Proti sa postavili mnohí zdravotníci, ale aj občania, ktorí podpísali petíciu.

Ohlupovanie detí pokračuje. Všetky mali prísť do školy v sukniach!
Základná škola v škótskom Edinburghu vyzvala učiteľov a žiakov, aby podporili rovnosť pohlavie tak, že majú prísť všetci do školy v sukniach. Chcú sa tak pridať k iniciatíve, ktorá vznikla po tom, čo bol v jednej zo španielskych škôl z vyučovania... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ján Papuga
?session=true

Poslanci OĽaNO opäť zmenili názor

O zákone by sa malo v parlamente hlasovať tento týždeň. Ako dopadne, to nie je isté. Záborská má proti sebe aj časť OĽaNO. Poslanci zmenili názor a nie je isté, či opäť podporia jej zákon. So zásadnými pripomienkami vystúpilo sedemnásť poslancov na čele s Kristiánom Čekovským. Predložili pozmeňovací návrh, ktorý Záborskej zákon zásadne mení. Navrhujú zrušiť všetky obmedzenia či reštrikcie a prijať iba tú časť návrhu, ktorá je zameraná na ekonomickú a sociálnu pomoc. Zo zákona chcú tiež vypustiť zákaz reklamy na interrupcie.

Záborská je nespokojná: „Je to rozobratie celého návrhu zákona na náhradné diely, tie podstatné časti odtiaľ vynechávajú. Obyčajne sa nedávajú pozmeňovacie návrhy ku zákonom, ktoré vychádzajú z jedného poslaneckého klubu.“

Cynická arogancia Cigánikovej a celej SAS
V posledných Sobotných dialógoch opäť hviezdila svojimi uzurpátorskými názormi poslankyňa NRSR Jana Bittó Cigániková zo strany Sloboda a solidarita (SAS). Okrem toho je napriek svojmu nezdravotníckemu vzdelaniu predsedníčkou zdravotného výboru, čo... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ján Papuga
?session=true

Liberáli chcú potratovú tabletku

S vlastnou iniciatívou prišla predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá predložila ďalších 12 zmien. Navrhuje, aby spomínaná čakacia lehota bola naďalej 48 hodín. Zároveň chce dať možnosť hlasovať aj za úplné zrušenie čakacej lehoty. Chce takisto zaviesť zavedenie tzv. potratovej tabletky, ktorá je šetrnejšia k zdraviu ženy. Domnieva sa, že by za jej návrh mohli zahlasovať aj niektorí poslanci z opozície.

Záborskej zákon prešiel prvým čítaním vďaka hlasom OĽaNO, Sme rodiny, ĽSNS, Za ľudí, Republiky, Života a pár poslancom Smeru. SaS ani Hlas návrh nepodporili. V druhom čítaní budú potrebné najmä hlasy opozície.

Prieskum je v neprospech Záborskej

Bittó Cigániková tvrdí, že pred druhým čítaním je Záborská v ťažšej pozícii, a verí, že jej zákon v súčasnej podobe parlament neschváli. Poukazuje pritom na prieskum, ktorý ukázal, že iba osem percent ľudí je za sprísnenie interrupcií.

NRSR: Poslanci sa zídu opäť v utorok, pokračovať majú v diskusii o potratoch
Poslanci Národnej rady (NR) SR budú pokračovať v rokovaní na 48. schôdzi opäť v utorok (9. 11.) od 9.00 h ráno. Čaká ich diskusia k potratovému zákonu z dielne Anny Záborskej (OĽANO). Prihlásených je viacero rečníkov, avizované sú pozmeňujúce... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | TASR