Gruzínsko: Exprezidenta Saakašviliho, držiaceho hladovku, previezli do nemocnice
08 | 11 | 2021 I tasr

Bývalého gruzínskeho prezidenta a lídra opozície Michaila Saakašviliho, ktorý už viac ako mesiac drží hladovku, previezli v pondelok do väzenskej nemocnice. Informovali o tom agentúry AFP a TASS s odolávaním sa na väzenskú službu gruzínskeho ministerstva spravodlivosti.

"Z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu a pre zvyšujúce sa riziko v súvislosti s jeho bezpečnosťou bol Michail Saakašvili prevezený z väzenského zariadenia do liečebného zariadenia pre väzňov" uviedla väzenská služba vo vyhlásení.
Prívrženci bývalého gruzínskeho prezidenta plánujú v pondelok v centre Tbilisi usporiadať protest, na ktorom budú žiadať prevezenie Saakašviliho z väzenskej do civilnej nemocnice v súvislosti s odporúčaniami lekárov.

Tí vyšetrili Saakašviliho v pondelok ráno a uviedli, že mu "hrozí vysoké riziko komplikácií a musí byť urgentne liečený v nemocnici s dobrým technickým vybavením". 

Taliban vyzval USA a iné krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane
Taliban vyzval v sobotu Spojené štáty a ďalšie krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane. Zachovanie súčasného stavu, v rámci ktorého medzinárodné spoločenstvo zmrazilo afganské účty v zahraničí, môže podľa tohto fundamentalistického hnutia... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | TASR

Saakašviliho zadržali 1. októbra po jeho návrate do Gruzínska, kde proti nemu vedú viacero trestných konaní. Odvtedy už 39 dní drží hladovku. Saakašvili bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004-13. Do zahraničia odišiel niekoľko dní pred koncom svojho funkčného obdobia. Vo vlasti ho v neprítomnosti odsúdili v prípadoch vraždy bankára Sandra Girgvlianiho a zbitia poslanca Valerija Gelašviliho. Kým v prvom prípade dostal tri roky väzenia, v druhej kauze mu udelili šesť rokov odňatia slobody.

Okrem toho figuruje aj v kauzách, ako je rozohnanie opozičného mítingu zo 7. novembra 2007, razia v spoločnosti Imedi TV a sprenevera financií zo štátneho rozpočtu, ktorými sa zaoberajú gruzínske súdy. Saakašvili, ktorý má ukrajinské občianstvo, je po návrate najnovšie stíhaný aj za nelegálne prekročenie hraníc.

Toto vám rusofóbi zatajujú - USA vyšetrujú zločiny Američanov na Donbase
Američania vyšetrujú zločiny spáchané svojimi občanmi na Donbase! Webová stránka amerického spravodajského a analytického webu BuzzFeed News zverejnila vysoko sledované novinárske vyšetrovanie vojnových zločinov, páchaných americkými občanmi na... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ivan Brožík