Fikcia? Nie, realita - Rusko môže nakúpiť od Pekingu lietadlové lode (video)
07 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Môže vlastniť Ruské námorníctvo lietadlovú loď? Môže a veľmi rýchlo a nielen iba jednu. Admirál Kuznecov, ktorý je nosičom lietadiel a nikto nevie nič o jeho ďalšom či definitívnom osude, to však určite nebude. Skôr sa javí veľmi pravdepodobné, že Rusko si zaobstará moderné a konkurencieschopné lietadlové lode v lodeniciach Číny. Napríklad - výmenou za supermoderné letecké technológie.

"Americká tlač veľmi intenzívne diskutuje o možnej reakcii Moskvy a Pekingu na vytvorenie vojenskej aliancie AUKUS. Táto únia, pripomíname, zahŕňa Spojené štáty, Austráliu a Spojené kráľovstvo. Vedúci jednej z divízií analytického centra obranných priorít Lyle Goldstein hovorí, že Rusko a Čína pravdepodobne nenechajú vytvorenie takejto vojensko-politickej únie bez odozvy." začína svoju úvahu portál topvar.ru.

Dlhší časový horizont

"V publikácii Defense News Goldstein, ktorý označil Čínu za bystrú a Rusko za brilantné, píše, že v nasledujúcich 20 rokoch takáto odpoveď nemusí byť akútna z jednoduchého dôvodu, že Austrália pravdepodobne nebude môcť počas tohto obdobia prijímať jadrové ponorky z Washingtonu a Londýna. .

Expert poznamenáva, že jadrové ponorky môže Austrália len ťažko použiť vo vodách pri pobreží východnej a juhovýchodnej Ázie, keďže moria sú tam pre ne príliš plytké a majú zložitú topografiu dna (zrejme ide o akýsi odkaz na incident s jadrovou ponorka USS Connecticut v Juhočínskom mori).

V týchto vodách je podľa Goldsteina zbytočné používať jadrové ponorky, Čína tam môže umiestniť aj mínové polia.

Aká by mohla byť odpoveď Ruskej federácie a ČĽR na vytvorenie AUKUS?

Podľa západného analytika môže ísť o vzájomný obchod s veľkými zbraňami, vrátane strategických. Goldstein verí, že Čína môže kúpiť jadrové ponorky od Ruska a Rusko môže kúpiť lietadlovú loď od Číny (alebo dokonca niekoľko). Pripomeňme, že k dnešnému dňu Čína uviedla do prevádzky prvú lietadlovú loď postavenú v jej krajine - "Shandong". Druhý podobný typ je vo výstavbe a prvá lietadlová loď s plochou palubou pre Čínsku ľudovú armádu je vo výstavbe.

Vo všeobecnosti sa spojenectvo medzi ruským dizajnérskym géniom a čínskym priemyselným gigantom môže ukázať ako najvýznamnejší výsledok dohody AUKUS.

Pripomeňme, že na pozadí podpisu dohody o vytvorení bloku AUKUS Austrália odignorovala Francúzsko. To vyvolalo v Paríži pobúrenie, ale nateraz francúzske vášne po stretnutí Macrona a Bidena ochladli.

(Medzititulky red. HD.)

Posledná nemecká vojnová loď z prvej svetovej oslavuje storočnicu, stále v službe (video)
Starý vojnový parník z prvej svetovej vojny, pôvodne vojenská transportná loď Graf von Götzen, žije svoj každodenný život na jazere Tanganika. V každodennej službe je už už viac ako 100 rokov. Pre niektoré lode história pripravila skutočne... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ivan Brožík
?session=true