E. Chmelár: Agresivita a šialenstvo sa nesmú stať normou
08 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Spočiatku sa k incidentu v Piešťanoch E. Chmelár  vôbec nechcel vyjadrovať, ale po tom, čo si zhromaždil všetky dostupné údaje pochopil, že to nie je bežný incident, ale závažný zlom, ktorý môže nasmerovať slovenskú spoločnosť k niečomu naozaj temnému a voči čomu je potrebné zásadne sa ohradiť a vymedziť. Tak píše vo svojom statuse.

Pohľad historika

""Keď mi ukázali to video, poviem vám, čo som v ňom videl ako historik. V dvadsiatych rokoch si radikálni ľudáci založili polovojenskú fašistickú organizáciu, ktorá organizovala v uliciach miest s inak zmýšľajúcimi ľuďmi krvavé potýčky." opisuje históriu Chmelár: "Po ich zákaze v tom pokračovala spočiatku ilegálna Hlinkova garda, ktorá zorganizovala napríklad na jar 1936 pouličné výtržnosti proti premietaniu „židovského“ filmu Golem. "

Provokatéri

"V Piešťanoch neboli zbití žiadni úbohí občania, ktorí si prišli kúpiť jedlo, za nenosenie rúšok. Bol to policajný zásah proti organizovanej skupine – tej istej, ktorá vyvádzala minulý týždeň v Prievidzi - ktorá niekoľko hodín blokovala pokladnice a ktorá tak agresívne ohrozovala predavačky, že po spacifikovaní násilníkov im musela byť poskytnutá psychologická pomoc. Navyše sa zistilo, že jadro tej skupiny tvoria bývalí vojaci prepustení zo štátnych služieb za extrémizmus." objasňuje politológ.

Súd rozhoduje o väzbe v prípade incidentu v Piešťanoch (VIDEO)
Polícia v prípade štvrtkového (4. 11.) incidentu v supermarkete v Piešťanoch podala podnet na väzobné stíhanie troch obvinených mužov, ktorí boli aktérmi potýčky s políciou. Prokuratúra sa v dvoch prípadoch s návrhom stotožnila. V nedeľu popoludní... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | TASR

Apel na zdravý rozum

"Môžete si o adekvátnosti policajného zásahu myslieť čo chcete (hoci úder päsťou do tváre policajta je v každej krajine a v každom režime na svete považovaný za útok na verejného činiteľa, po ktorom sa s vami nikto maznať nebude). Ale neschvaľujte činnosť tejto agresívnej a vulgárnej úderky, ktorá sa vám pokúša hysterickým spôsobom hrať na city." upozorňuje Chmelár: "Tu niekde je červená čiara, kedy si každý príčetný človek musí povedať DOSŤ. Kam až to chcete ťahať? Do tých spomínaných tridsiatych rokoch minulého storočia, keď agresivita a neznášanlivosť viedli k najhoršiemu masovému vraždeniu v Európe? K občianskej vojne? Čo vás zastaví?"

Kaliňák a incident

Šokujúce stanovisko k tomu zaujal Smer-SD. Povolal do prvej línie Roberta Kaliňáka a ten zahlásil, že za jeho éry polícia nikdy tak tvrdo nezasahovala. On si už robí z tohto národa srandu. Pripomeniem mu len dva incidenty. Brutálny útok na kazašskú opozičnú novinárku Balli Marzecovú pred Grassalkovičovým palácom. A tiež zásah v Moldave nad Bodvou, kedy policajti bili miestnych Rómov hlava nehlava a Kaliňák im za túto štátnu brutalitu udelil vyznamenania. To už nie je len môj súkromný názor, len minulý rok rozhodol Európsky súd pre ľudské práva v prospech Rómov z Moldavy." upozorňuje Chmelár: "Nehnevajte sa, ale po takomto správaní, ktoré je už na nerozoznanie od kotlebovcov, môže mať Smer-SD aj 40 percent, ale ľavicou nikdy nebude."

"Považujem za absolútne neakceptovateľné,

aby tu niekto hecoval verejnosť k násiliu. Aby sa správal tak ako Robert Fico, ktorý prezidentke Čaputovej odkázal, že len od nej záleží, či pád tejto vlády prebehne demokraticky alebo násilne. Priatelia, nedajte sa strhnúť k násiliu, nepodľahnite darebákom a nezodpovedným dobrodruhom, ktorí sú pre vlastnú záchranu pripravení obetovať celý národ." vyzýva politológ: "Naopak, v tejto ťažkej hodine potrebujeme štátnikov, ktorí sú ochotní obetovať samých seba pre národ, zjednotiť ho a vyviesť z krízy. Násilie nie je cesta, je to slepá ulička. Som takmer na sto percent presvedčený, že tých bývalých príslušníkov ozbrojených síl, tých provokatérov, platí Kaliňák. Toto sú jeho metódy, to sa na neho podobá."

Som sama, som tu sama, čo mám robiť? Pýta sa opatrovateľka v DD vlády...
Dostal sa ku mne príbeh z Domova seniorov. Nepísal ho klient. Písala ho opatrovateľka. Zúfalá opatrovateľka. Jej klienti už nepíšu. Mnohí nehovoria. Zato všetci cítia. Polohovanie Potichu vojdem do izby, 98-ročná pani sa na mňa pozrie veľkými... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Rúško je ohľaduplnosť, nie totalita!

"Nikto ma nepresvedčí, že nosenie rúška, ktoré je predovšetkým prejavom ohľaduplnosti k druhým, je prejavom totality. Šialenstvo sa nesmie stať normou. Ubezpečujem nezaočkovaných ľudí, že pri pohľade na video z Piešťan nemusia hystericky jačať, že ich budú zabíjať. Zabíjať ich bude niečo iné – odporúčam letmý pohľad do preplnených nemocníc. Napriek tomu som ochotný ich tolerovať. Lenže toto, čo vyvádzali v Prievidzi a Piešťanoch, už nie je tá požadovaná tolerancia k inému názoru." upozorňuje Chmelár: "Všetkým tým, ktorí vidia v piešťanských výtržnostiach „boj za slobodu“, dám dobrú radu. Zmena k lepšiemu sa nedá dosiahnuť klamstvom. A všetci tí, ktorí dnes podporujú vagabundov, používajú lož ako pracovnú metódu."

Neohrozujme tých, čo slúžia. Nám.

"Kategoricky protestujem proti tomu, aby sa o nezaočkovaných ľuďoch niekto vyjadroval tak dehonestujúco ako minister obrany Jaroslav Naď. Ten nadutý pánko, ktorý svoje vulgárne vyjadrenia považuje za znak svojej úprimnosti, zrejme ani netuší, že sa tým priblížil k fašistom na nerozoznanie. Lebo všetko sa začína a končí slovom, priatelia. Vážte slová, najmä tie, ktoré nemožno vziať späť a ktoré môžu rozhorieť požiar. No v prvom rade nedovoľte, aby niekto ohrozoval – či už psychicky alebo fyzicky – našich lekárov, sestričky či najnovšie predavačky. Slúžia Slovensku, a teda aj vám." apeluje na zdravý rozum Chmelár.

M. Uhrík: Ideme sa postaviť za našu slobodu (VIDEO)
Členom hnutia Republika dochádza s aktuálnou situáciou trpezlivosť. Jasne to dokazuje predseda Milan Uhrík na svojej stránke na sociálnej sieti. Nahnevaní "Ľudia sú vládou označovaní za dezolátov, opice a "odpad spoločnosti". Policajná brutalita... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Eka Balaskova