Vo svojich rukách máme veľkú zbraň na covid. Imunitu!
06 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Všade sa tlačí na očkovanie, dokonca už sa medzi ľudí akosi nenápadne votrela myšlienka, že kto je neočkovaný, automaticky má covid. Hlasy ľudí, ktorí hlásajú potrebu posilňovať imunitu, sú zaznávané, dlhodobo umlčiavané. A tak vám ponúkame jeden z nich. Je síce z čias, keď zdravý rozum nemal dvere do mainstreamu ešte celkom zatvorené, ale - sú informácie, ktoré si potrebujeme pripomínať vždy.

Čo to vlastne imunita je

Je to odolnosť vášho organizmu voči rôznym chorobám. Oslabuje ju veľa faktorov - chronická únava, ale aj nedostatok komplexu vitamínov a minerálnych látok. Ako a kde ich získať? Iste, najjednoduchšia je cesta do lekárne a nákup výživových doplnkov. Prečo nie? Lepšia a hlavne chutnejšia je však prirodzená cesta.

Infekcia preniká cez sliznice najľahšie - A vitamín 

Ak vám mama v detstve hovorievala, aby ste jedli mrkvu, lebo budete dobre vidieť, mala pravdu. Lebo mrkva a A-vitamín, ktorý obsahuje, pôsobí aj na zvýšenie obsahu retinolu, ktorý je dôležitý pre vaše oči. Ale aj kožu a kvalitu nechtov, či vlasov. Získate ho z vyššie zmienenej mrkvy, ale aj zo špenátu, marhúľ, petržlenu, ale aj v rybách či vajíčkach. Predávkovanie sa je prakticky nemožné.

´Vitamín B6, alebo pyridoxin

Dokáže si ho vytvoriť aj vaša črevná flóra a je nevyhnutný pre krvotvorbu. Dospelí muži ho potrebujú 1,4 a ženy 1,2 miligramu denne. Do tela ho dostanete cez obilniny, cereálie, hydinové mäso, ryby, sójové bôby, ale aj banány či pšeničné klíčky a mlieko.

Advokátka Krajníková o incidente v Piešťanoch: Heger ako decko opakuje slovo, ktorému nerozumie
"Sú to ešte policajti alebo sú to už najatí žoldnieri…?!" pýta sa rozhorčená právnička z východu, Adriana Krajníková na úvod svojho príspevku. "Neexistujúcim povinnostiam sa podriadilo celé slovensko vrátane právnickej a lekárskej obce, ktorý sa... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Betaglukán - čo to je?

Jeho jediným stavebným prvkom je glukóza (jednoduchý cukor). Glukózové jednotky sú viazané vo veľkých molekulách a to tak, že výsledkom nie je sladký cukor, ktorý poskytuje energiu pre svalovú aktivitu, ale dodáva „energiu“ pre aktivitu imunitných buniek. Betaglukán zdvojuje väzbu imunitných buniek a tým zvyšuje imunitnú odpoveď organizmu na ochorenie. Podporuje tiež tvorbu buniek v kostnej dreni, z ktorých sa tvoria biele a červené krvinky. Pre svoj organizmus ho získate zo sušených sliviek, obilnín, ale aj z papriky, zemiakov, tekvice, cibule, alebo fíg či banánov.

"Staré známe" C-čko

Tento vitamín je všeobecne známy svojím vplyvom na imunitný systém, ale prináša so sebou oveľa viac. Nájdete ho v citrusoch, paprike, brokolici, ale aj jahodách, v paradajkách, či karfiole.

Zdroj: Pixabay
Ilustračný obrázok / Fotobanka
Ilustračný obrázok / Pixabay
Ilustračná foto
Ilustračná foto
Zdroj: shutterstock.com
Ilustračná foto
Ilustračná foto
Shutterstock.com
Ilustračná foto
Ilustračná foto

D. Kramplová: Je za snahou Budaja vidina mastného zisku?
Krajská predsedníčka SNS Dagmar Kramplová si "posvietila" na činnosť ministra životného prostredia, Jána Budaja. "Čo sa za mladi naučíš...na starobu ako by si našiel. Toto slovenské porekadlo platí na Budaja úplne presne." konštatuje na úvod... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Uvarte si polievku!

To už je moja odpoveď na to, čo vidím, že vám beží mysľou - ako to všetko do seba dostanete? Skúste sa pohrabať niekde doma možno nájdete zošit s receptami po starej mame. Ten je síce poznačený "milión" škvrnami, ale aj overenými receptami, v ktorých nájdete všetko to, o čom píšeme vyššie. Polievky majú okrem toho, že sú zdravé aj tú výhodu, že všetko "nahádžete" do jedného hrnca a už len kontrolujete, kedy to bude uvarené. 

Jedna z našej kuchyne

keďže je po babke a tá varila/piekla "od oka", miery vám hovoriť nebudem - neviem ich. Do veľkého hrnca dajte variť fazuľu, alebo cícer, ktoré ste si včera namočili. Pridajte bobkový list mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak, klobásku a všetko domäkka uvarte.Tesne pred tým posoľte, ochuťte a zahustite zápražkou. V druhom hrnci uvarte celozrnné cestoviny a máte plnohodnotný obed. 

Nie len strava

Imunita však nie je len o zdravom stravovaní.

Nie len na imunitu, ale aj na psychickú pohodu, pôsobí pohyb v prírode. Možno máte v práci dostatok pohybu, ale pohyb v prírode ne svojim spôsobom relax, preto si ho doprajte, kedy vám to čas dovolí.

Aby sme sa nemuseli báť, že nie sme zaočkovaní ...