Nové problémy medzi Nemeckom a Poľskom v projekte Nord Stream 2
06 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Spor o plynovod Nord Stream 2 medzi Nemeckom a Poľskom sa dostáva do ďalšieho kola. Podľa Der Spiegel nemecké ministerstvo hospodárstva vraj v konaní o certifikácii prevádzkovateľa plynovodu ignorovalo argumenty príslušného poľského regulačného orgánu, informuje epochtimes.de.

Ešte koncom októbra ministerstvo oznámilo, že certifikácia spoločnosti ako nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete "neohrozí bezpečnosť dodávok plynu do Spolkovej republiky Nemecko a Európskej únie".

V procese certifikácie, ktorý stále prebieha, predseda poľského regulačného úradu pre energetiku ale spochybnil nezávislosť prevádzkovateľa plynovodu: Skutočnosť, že spoločnosť Nord Stream 2 AG je kontrolovaná ruskou štátnou spoločnosťou Gazprom, predstavuje podľa listu poľského úradu „riziko bezpečnosti dodávok".

Vďaka svojej trhovej sile vraj Gazprom môže ohroziť bezpečnosť dodávok plynu do niektorých členských štátov, regiónov alebo dokonca do celej EÚ. Sascha Müller-Kraenner, spolkový výkonný riaditeľ Deutsche Umwelthilfe, preto opäť žiada zastavenie projektu, uzatvára epochtimes.de.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová