Smutné! Na Slovensku ubúda už aj štebot vtákov
07 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Na Slovensku ubúdajú už aj vtáky. Odborníci varujú, že nedostatok vtáčieho spevu, ktorý v značnej miere chýba všade, môže mať tiež vplyv na psychiku. Tá je už aj tak značne nalomená u mnohých ľudí. "Zistenia výskumu v časopise Nature Communications sú zlou správou hlavne pre ľudí žijúcich v mestách, pretože štebot vtákov je často ich jediným kontaktom s prírodou," píše portál SME ich zistenia.  

Problém podľa Jozefa Ridzoňa zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti máme na rozdiel od iných štátov Európy iba na Slovensku. Príčinou je podľa neho nadmerný úbytok lesov. Od roku 2015 lesné druhy podľa Ridzoňa poklesli až o štyridsať percent, poľnohospodárske druhy až o sedemnásť percent. "Za také krátke obdobie je to naozaj veľa," vyjadril sa Ridzoň pre SME. 

Prešlo neuveriteľných 36 rokov od smrti slovenského bohéma!
Slovenská legenda, ktorú pozna každý jeden slovák! Jehoi vynimočný barytón možno stále počúvať v rádiach! Dnes by oslavoval 71.narodeniny. Informovala pluska.sk Reč je o Karlovi Duchoňovi, ktorý by si s určitosťou prial aby sme si ho pripomenuli... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Denis Merva

Úbytok vtákov môže negatívne vplývať najmä na psychiku

Príčinou úbytku vtáctva sú podľa neho choroby, za ktoré môžu podľa neho aj ľudia. Najmä u zelienky obyčajnej, ktorá sa často kŕmi podľa Ridzoňa spolu so sýkorkami. "Ľudia dobre nečistili kŕmidlá, zároveň na ne negatívne pôsobí nadmerné využívanie poľnohospodárskej krajiny," dodáva Ridzoň pre SME.

Prvýkrát na úbytok vtákov podľa SME upozornil známy slovenský ornitológ Štefan Danko. Ornitológ Ján Dobšovič vysvetlil, že vtáci spievajú inak v každom ročnom období a v jesennom obodbí menej, ale tiež dodal, že úbytok vtákov môže negatívne vplývať najmä na psychiku ľudí. "Choďte na jar do lesa, keď tam bude ticho, zrejme vám bude trošku smutnejšie. Ako keď po zimnom, smutnom, tmavom období človek počuje spev vtákov a zrazu pookreje," dodal pre portál SME.

Akým človekom bol najznámejší slovenský básnik P. O. Hviezdoslav?
K 100. výročiu úmrtia básnika, dramatika či prekladateľa Pavla Országha Hviezdoslava. Pavol Országh Hviezdoslav je najznámejší slovenský básnik. Akým bol však človekom? Čo vieme o jeho vlastnostiach? Z korešpondencie s kolegami a priateľmi aj zo... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | TASR