Výsledky štúdie: Ako účinne chráni tretia injekcia pred ťažkým priebehom alebo smrťou z COVIDu-19?
08 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V Izraeli sa už niekoľko mesiacov používa posilňovacie očkovanie proti koronavírusu. Ako účinne chráni tretia injekcia pred ťažkým priebehom alebo smrťou z COVIDu-19? Výskumníci tieto otázky skúmali v štúdii, píše nemecký Stern.

Pre koho vlastne je?

„Booster“, „posilňovacie“ očkovanie – tretia dávka mRNA vakcíny proti koronavírusu sa označuje rôzne. Nemecká Stála komisia pre očkovanie (Stiko) v súčasnosti odporúča tretie očkovanie pre osoby staršie ako 70 rokov, osoby so zníženou imunitou, osoby vyžadujúce starostlivosť, ošetrovateľský personál a osoby v zdravotníckych profesiách s priamym kontaktom s pacientmi. Títo ľudia sa môžu tretíkrát zaočkovať najskôr šesť mesiacov po poslednom očkovaní.

Posilňovacie očkovanie sa odporúča aj osobám, ktoré doteraz dostali len jednorazové očkovanie od spoločnosti Janssen (Johnson&Johnson) - začína sa štyri týždne po očkovaní. Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sa v Nemecku doteraz dalo zaočkovať takmer 2,1 milióna ľudí.

Falošné kúzlo očkovania: Ochrana po očkovaní môže klesnúť už po 7 až 8 týždňoch!
Ešte vo februári 2021 sa spoločnosť Pfizer/Biontech snažila v štúdiách dokázať, že vakcína proti koronavírusu účinne chráni pred nakazením. Nové štúdie, ale aj realita zatiaľ ukazujú, že to tak nie je. Aj očkovaní ľudia majú podobne vysokú vírusovú... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Izraeli sa tretia dávka používa už niekoľko mesiacov

V Izraeli sa „posilňovač“ používa už niekoľko mesiacov. Očkovacia kampaň sa tam začala skôr ako v iných krajinách. Dokonca aj mladšie vekové skupiny sa vyzývajú na očkovanie po tretíkrát. V Nemecku to zatiaľ neplatí. Spolkové ministerstvo zdravotníctva ale zdôrazňuje, že v zásade má každý nárok na posilňovaciu vakcínu, bez ohľadu na odporúčanie Stiko. V praxi je však tretie očkovanie bez odporúčania Stiko niekedy ťažké. Mnohí lekári sa totiž riadia odporúčaniami odborníkov na očkovanie.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ako účinne tretia dávka chráni pred závažným priebehom COVIDu-19 a úmrtím?

Dlhodobé používanie posilňovacieho očkovania v Izraeli je pre výskumníkov zaujímavým východiskom. Na základe tzv. "reálnych" údajov môžu skúmať, ako účinne tretia dávka chráni pred závažným priebehom COVIDu-19 a úmrtím. Koniec koncov, práve o to ide, vakcíny majú zabrániť najzávažnejším ochoreniam a zachrániť životy.

Štúdia, ktorá sa zaoberala týmito otázkami, bola nedávno uverejnená vo vedeckom časopise The Lancet. Výskumníci pod vedením Noama Barda z Výskumného inštitútu Clalit v Tel Avive vytvorili dve skupiny, pričom každá z nich zahŕňala takmer 730 000 ľudí. Jedna skupina dostala už tretie očkovanie, druhá mala základné očkovanie s dvoma dávkami vakcíny. V Izraeli sa používa len vakcína od spoločnosti Biontech/Pfizer.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Výskumníci pozorovali účastníkov štúdie v priemere približne dva týždne. Obdobie pozorovania sa začalo najskôr sedem dní po tretej vakcinácii. U osôb, ktoré boli očkované dvakrát, bola posledná dávka podaná najmenej pred piatimi mesiacmi. Priemerný vek bol 52 rokov. 51 percent účastníkov štúdie boli ženy.

Priame porovnanie ukázalo, že účastníci s trojnásobným očkovaním boli ešte lepšie chránení pred závažným priebehom s hospitalizáciou a úmrtím súvisiacimi s COVIDom-19. Je už známe, že imunitná ochrana po očkovaní časom mierne klesá.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Účinnosť proti hospitalizácii: V skupine osôb s tretím očkovaním muselo byť hospitalizovaných kvôli korone 29 ľudí. V skupine osôb s dvoma dávkami očkovania ich bolo 231. Účinnosť tretieho očkovania výskumníci uvádzajú na úrovni 93 percent.

Účinnosť proti ťažkému priebehu: Podľa autorov štúdie z osôb očkovaných trojkombináciou proti korone vážne ochorelo 17,  v porovnaní so 157 osobami v porovnávacej skupine. Účinnosť sa uvádza 92 percent.

Účinnosť proti úmrtiu: Počas sledovaného obdobia zomrelo na COVID-19 sedem osôb očkovaných tromi vakcínami v porovnaní so 44 osobami v skupine očkovaných dvoma vakcínami. Účinnosť sa uvádza na úrovni 81 percent.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dodatočná ochrana prostredníctvom posilňovacej vakcíny

Podstatné je, že imunitnú ochranu možno ďalej zlepšiť tretím očkovaním a veľmi spoľahlivo zabrániť ťažkému priebehu ochorenia vrátane úmrtí spôsobených COVIDom-19. Hoci, ako to v medicíne vždy býva, stopercentná ochrana neexistuje. Pre rizikové skupiny, ako sú starší a chronicky chorí ľudia, sú však výsledky mimoriadne zaujímavé, najmä ak od posledného očkovania uplynulo viac ako šesť mesiacov.

Je dôležité zdôrazniť: Štúdia nepreukazuje, že imunitná ochrana je po dvoch očkovaniach slabá, ale že ju možno obnoviť, alebo zlepšiť tretím očkovaním. V zásade možno dobrú ochranu očakávať aj od dvojitého očkovania, ako nedávno ukázala štúdia francúzskeho inštitútu Epi-Phare s údajmi od približne 7,7 milióna plne očkovaných ľudí vo veku 50 rokov a viac a rovnakého počtu neočkovaných ľudí. Podľa štúdie vakcíny od spoločností Biontech/Pfizer, Moderna a AstraZeneca znížili počet očakávaných závažných priebehov ochorenia v tejto vekovej skupine o viac ako 90 percent.

"Nie je to vojna, ale len potýčka!" - pobrexitový spor medzi Britmi a Francúzmi vrcholí na otvorenom mori (VIDEO)
V máji Londýn a Paríž už vyslali vojnové lode do Lamanšského prielivu. Teraz sa spor o práva na rybolov opäť dostáva na pretras. Najmä z Francúzska prichádzajú bojové tóny, píše nemecký Focus. V spore o brexit medzi Londýnom a Parížom o práva na... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V tejto súvislosti a vzhľadom na nespravodlivé prerozdelenie množstva vakcín na celom svete sa celonárodné posilňovacie očkovanie nezaobíde bez kontroverzií. Pred niekoľkými týždňami koordinátor Svetovej zdravotníckej organizácie pre núdzové situácie Mike Ryan vysvetlil, že by to bolo ako rozdávanie ďalších záchranných viest ľuďom, ktorí už záchranné vesty majú, zatiaľ čo ostatní ľudia bez akejkoľvek ochrany by zostali úplne bez nich. Na druhej strane je nesporný prínos posilňovacieho očkovania pre určité rizikové skupiny, napríklad pre veľmi starých ľudí.

V Nemecku v súčasnosti odborníci Stiko diskutujú o tom, či vydajú odporúčanie na posilnenie pre všetky skupiny obyvateľstva. "Rozhodnutie o tom padne v priebehu niekoľkých týždňov,“ - povedal šéf spoločnosti Stiko Thomas Mertens pre noviny Funke Mediengruppe.  Zdôraznil, že rozhodujúcou otázkou v tomto prípade je, či to môže spomaliť ďalšie šírenie vírusu, uzatvára nemecký Stern.

(Medzititulky red. HD.)

Vydieračské softvéry - phishing, ransomware... čo s tým?
Európsky parlament chce posilniť kybernetickú bezpečnosť. Svetové hospodárstvo prišlo v dôsledku počítačovej kriminality o miliardy, píše de.euronews.com. Takmer každý pozná situáciu: podozrivé e-maily alebo dokonca kybernetické útoky, ktoré akoby... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová